Start vandaag nog met de energietransitie

Artikel delen

De energietransitie brengt heel wat teweeg en is een flinke klus. Wat zonnepanelen hier en een warmtepomp daar is niet voldoende. Om de ambitieuze doelstellingen te halen, energieneutraal in 2050, is het van belang dat iedereen mee doet en dat we vandaag al beginnen. Het omzetten van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is te bereiken op verschillende slimme manieren.

Ga doelbewust met energie om

Hoe bewust bent u van uw energieverbruik? Bewustzijn is de eerste stap. Als u er bewust van bent hoe hoog de verwarming eigenlijk staat thuis, kunt u deze wellicht wat vaker een paar graden lager zetten. Of denk er bijvoorbeeld aan om de thermostaat al uit te zetten een tijdje voordat u naar bed gaat. Staan er lichten aan in kamers waar niemand is? Heeft u de gewoonte om warm water te gebruiken voor zaken waar koud water ook zou volstaan? U zult versteld staan hoeveel energie u al kunt besparen door vaker aan deze zaken te denken en hier naar te handelen.

Investeer in zonnepanelen

De zon is en blijft een belangrijke energiebron en is de meeste groene, schone en duurzame energie die er bestaat. Op het gebied van duurzaamheid zijn zonnepanelen een immens succesvolle en rendabele investering de afgelopen jaren. Dat is niet gek. In ongeveer 7 tot 10 jaar verdient u deze milieuvriendelijk investering namelijk terug. Daarnaast wordt er nooit energie verspild omdat een overschot aan opgewekte energie kan worden terug geleverd aan het stroomnet. Kijk hier als u benieuwd bent wat zonnepanelen kosten.

Vloerverwarming

De toekomst zonder aardgas is voor een groot deel afhankelijk van uw toekomstige woonsituatie. Het maakt in deze niet uit of het gaat om het verbouwen van een bestaande woning of dat het gaat om een nieuwbouwwoning, vloerverwarming speelt vaak een rol. Doordat vloerverwarming een lagetemperatuurverwarming is, is het mogelijk om te combineren met een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief voor een cv-ketel op aardgas.

Waterzijdig inregelen

Cv-ketels voorzien radiatoren van warm water. Deze warmte dient op de juiste plekken terecht te komen zodat de centrale verwarming zo goed en effectief mogelijk kan werken. Bij het installeren van een nieuwe cv-ketel kan de installateur specifieke radiatorkranen plaatsen waarmee de cv waterzijdig is ingeregeld. De radiatorafsluiters maken het systeem dynamisch waardoor hij zichzelf kan herstellen. Op deze manier is het mogelijk om 10% op het gasverbruik te besparen terwijl het óók nog eens sneller warm wordt in huis. Is uw cv-ketel toe aan vervanging? Kies dan een cv-ketel die zorgt voor lage energiekosten, zoals de ketels van AWB. Deze unieke ketels zijn zuinig en maken gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen in combinatie met duurzame materialen. Naast ketels bevat het assortiment van AWB ook (zonne)boilers en kamerthermostaten.