3D inmeten voor sneller overzicht bij renovaties

Artikel delen

Digitaal inmeten van woningen voor renovaties is al helemaal gemeengoed. Anders is dat met 3D inmeten, want dat is nog lang niet zo bekend in de sector. En dat terwijl het veel minder tijd kost – en daarmee ook kosten scheelt – dan traditioneel digitaal inmeten, vertelt Meinte Oppedijk van MO Engineering, die deze 3D-laserscans verricht.

“De 3D-laserscanner doet precies hetzelfde als laserafstandsmeters maar dan 900.000 keer per seconde. Er zit een spiegel in die om de horizontale as draait en metingen doet, en hij draait ook om zijn verticale as. Zo creëert hij een bol van puntjes rondom de scanner – maximaal in een cirkel van 120 meter. Die wolk van punten levert een 3D-model van de bestaande situatie, die ingeladen kan worden in CAD-programma’s om er mee te tekenen”, aldus Oppedijk, die al 5 jaar met deze apparatuur werkt vooral voor klanten in de industrie (FrieslandCampina) en de retail (Jumbo).

Nu is tijd voor de renovatiesector om de voordelen in te zien van 3D scans. Want hiermee zijn woningen heel precies in beeld te brengen, zodat renovatiewerkzaamheden goed te plannen zijn. “Denk aan engineering van installaties en bouwkundige aanpassingen.” En juist bij renovaties van oudere woningen komt de 3D-scanner van pas, omdat in dat soort woningen geen muur, vloer en plafond recht is. Deels omdat bouwers vroeger minder precies waren. “Maar ook omdat woningen of delen ervan, zoals daken, door de jaren heen verzakken of scheef komen te staan. Dan kost het heel veel tijd en geld om aanpassingen op de bouw te realiseren. Door de ruimtes 3D in te meten kun je die scheefstellingen en verzakkingen er op de millimeter uithalen.”

Daarnaast is het mogelijk ook van de ruimte foto’s te maken, zodat je 3D door ruimtes in een woning kan kijken. “Dat is vooral heel interessant voor projectleiders, bijvoorbeeld voor hun presentaties.”

MO Engineering
www.mo-engineering.nl