Aannemer kan vertrouwen op bouwkundige afstemming door Raab Karcher

Artikel delen

Iedereen kan prefab verkopen als alleen wordt gekeken naar de prijs en marge binnen een bouwproject. Maar of dat prefab product of element bouwkundig, bouwfysisch, constructief en uitvoeringstechnisch goed past in samenhang met andere bouwelementen, daar heb je als aannemer meer advies bij nodig. “De afdeling prefab van Raab Karcher is op basis van meer dan 30 jaar expertise in staat om producten en bouwdelen samen te stellen tot een passende totaaloplossing voor een bouwproject,” aldus Hugo Koopman, Hoofd Verkoop Prefab/Heavy Building van Raab Karcher.

Hugo Koopman legt samen met Jeroen Boom, hoofd groep wanden en casco’s, en Richard Kerkdijk, hoofd groep daken en vloeren, uit waarom Raab Karcher een 1-0 voorsprong heeft als het om prefabricage van het bouwproces gaat. Hugo Koopman: “Wij begrijpen prefabricage. We weten hoe wij producten en systemen van leveranciers moeten samenstellen tot complete elementen waar de aannemer in zijn bouwproces iets aan heeft. Wij denken mee over de meest geëigende bouwwijze voor een project. Dat is meer dan een antwoord geven op levertijden en kosten. Wij knopen alles bouwtechnisch en bouwfysisch aan elkaar. Soms lijkt een bouwdeel een prima keuze, maar in samenhang met andere bouwdelen ligt een alternatief dan meer voor de hand. Wij bekijken alles van fundering tot nok en stemmen dat onderling af. Dat maakt ons anders dan andere bouwmaterialenhandelaren.”

Vroegtijdig aan tafel

Raab Karcher zit graag vroegtijdig aan tafel met bouwpartijen om samen de beste bouwwijze te kiezen. Koopman: “Het grote voordeel van Raab Karcher is dat wij heel veel fabrikanten en leveranciers kennen. Wij komen daar niet alleen over de vloer, we hebben veelal ook jarenlange relaties. Wij weten wat er in de markt beschikbaar is en kunnen op grond daarvan hoogwaardige bouwelementen samenstellen, waarbij is nagedacht over detailleringen en bouwfysische aansluitingen. En dan kunnen wij nog een stap extra zetten door die bouwelementen ook onderling goed aan elkaar te koppelen als de aannemer daarom vraagt. Ons team in Vriezenveen is gespecialiseerd om ontwerpen tegen het licht te houden en daarbij de beste bouwmethode te vinden. Dat doen wij voor veel MKB-aannemers in het land. De grotere jongens onder de bouwers doen dat meestal zelf, maar menige aannemer wil graag advies over een efficiënte, kostenbesparende aanpak die op prefab-matige leest geschoeid is. Vanuit die gedachte willen wij architecten, constructeurs en bouwers adviseren.”

Overigens kunnen bouwpartijen in de vijf hoofdvestigingen (Hubs) en 34 vestigingen van Raab Karcher in het land aankloppen voor die advisering; er is een directe link naar de afdeling in Vriezenveen. Bovendien zorgt de vergaande digitalisering van het bouwproces dat ontwerp en constructie makkelijk worden opgepakt door de prefab-specialisten. Jeroen Boom: “ Op grond van de plannen maken wij een slag naar prefabricage, inclusief aandacht voor bouwkundige, bouwfysische, constructieve, logistieke en uitvoeringstechnische oplossingen. Het is een totaaloplossing voor de aannemer.”

Passend in tijdsbeeld

Richard Kerkdijk onderstreept dat de aannemer zelf beslist over zijn werkwijze en portemonnee en in meer of mindere mate kan meegaan in prefabricage. “Hij kan natuurlijk ook gewoon bij ons terecht voor meer dan 150.000 bouwmaterialen. Maar je ziet elke dag dat steeds meer aannemers vertrouwen krijgen in de afstemming van bouwdelen die wij als Raab Karcher voor hen kunnen verzorgen. De prefab bouwwijze past ook in het huidige tijdsbeeld dat het sneller, slimmer en lean moet, mede omdat personeel op de bouwplaats schaars is.”

Daarnaast is er samenwerking met Raab Karcher Greenworks waardoor ook naar zaken als duurzaamheid en comfort wordt gekeken. Hugo Koopman: “Door het samenstellen van bouwdelen kijken wij naar alle facetten, van kwaliteit tot duurzaamheid, van luchtdicht bouwen tot comfort en van bouwefficiency tot kosten. Het maakt ons op voorhand niet uit of wij nu in hout, beton, kalkzandsteen, staal of andere materialen bouwen. Als de totaaloplossing maar perfect past bij het bouwproject. We zijn in die zin een onafhankelijke intermediair tussen fabrikant en aannemer. We zien onszelf als verlengstuk van de fabrikant en als adviseur van de aannemer. Wat wil de aannemer en wat wil de leverancier? Daarbij spreken wij altijd in de ‘wij-vorm’. Het is ‘ons systeem’ en ‘ons bouwproject’. Zo zitten wij als Raab Karcher in zo’n advies. Leg je probleem op tafel en wij kijken ernaar.”

Pilots

Er wordt voortdurend naar innovaties van producenten gekeken of die kunnen bijdragen aan lucratieve prefab oplossingen. “Echter, die producten moeten wel leiden tot verbetering van bouwprocessen en niet blijven hangen in denkbeelden zonder prefabricage. Want die kant gaat het op in de bouw- en installatiesector,” benadrukt Jeroen Boom. Daarom worden ook pilots opgezet met nieuwe technieken en systemen. Richard Kerkdijk: “Veel bouwmaterialen en elementen kunnen wij al direct vanaf de vrachtwagen op de steiger of op het dak plaatsen. Op veel vrachtwagens zitten een hijsvoorziening die tot 23 meter reikt. Zo kunnen bouwdelen direct vanaf de vrachtwagen in het werk worden gemonteerd. We zijn nu bezig met een pilot om ook breedplaatvloeren meteen in het werk te monteren.”

Raab Karcher denkt mee over een breed spectrum aan oplossingen. Bij de afdeling prefab ligt de focus op het samenstellen van bouwdelen tot totaaloplossingen, waarbij details zijn uitgedokterd. Hugo Koopman: “Waar bouwers nu nog verschillende partijen moeten inschakelen voor die totaaloplossing, is Raab Karcher één partij die alles voor hen uitzoekt. Van fundering tot nok.”

Informatie: www.raabkarcher.nl/prefab-systemen


Drie hoofdgroepen

Raab Karcher kent binnen de prefab afdeling drie hoofdgroepen:

  • Wanden en casco’s
  • Kelders en vloeren, funderingen
  • Daken

Daarnaast zijn er productgroepen die worden gelieerd aan deze hoofdgroepen, naar gelang waar ze constructief op aansluiten, zoals prefab schoorstenen, dakkapellen, gevelsystemen, scheidingswanden, houtskeletbouwelementen, kozijnen, badkamers, etc.