Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test accu-slagschroevendraaier

Deze keer: Keyang accu-slagschroevendraaier

Arie van den Essenburg heeft de Keyang accu-slagschroevendraaier flink getest bij onder meer de realisatie van een nieuw dak.

Arie van den Essenburg had hem in het verleden al eens zien liggen bij een ijzerwarenhandel; een Koreaanse Keyang machine. Voor velen onder ons wellicht een onbekende, exotische machine, maar Keyang Powertools is al meer dan 30 jaar producent van een groot assortiment hoogwaardige kwaliteitsmachines voor bouw en industrie. Arie ging er flink mee aan de slag en blijkt dik tevreden.

De slagschroevendraaier ging mee het dak op, bij de vervanging van een complete kap van een villa en de montage van een nieuwe kap en dakkapel op een eveneens gloednieuwe uitbouw aan de achterzijde. Voor Bouwbedrijf Van den Essenburg een vertrouwde klus, want het bedrijf uit Wezep is gespecialiseerd in verbouwingen, onderhoud en nieuwbouw van woningen. Arie zag de oproep in BouwTotaal staan en meldde zich direct aan voor de test van de Keyang accu-slagschroevendraaier. Hij gebruikte de machine voor het vastzetten van dakplaten en de opbouw van een dakkapel op het dak van de nieuwe uitbouw. “Prima machine, alleen is de greep wat te klein voor mijn bouwvakkershanden. Blijkbaar hebben Koreanen kleinere handen.”

Eigenschappen

Het Koreaanse Keyang start de tweede helft van dit jaar met het leveren van een nieuwe serie elektrisch handgereedschap. Niet alleen op technisch vlak zijn de machines verbeterd, ook aan het uiterlijk is gewerkt. De kenmerkende chocobruine kleur maakt plaats voor overwegend mat-zwart met felrode details. Allereerst start Keyang met vernieuwd slaggereedschap. De IW18BLA is de nieuwe 18 Volt slagmoersleutel en de ID18BLA de sterke nieuwe ©slagschroevendraaier. Deze laatste machine, met 18 V – 5,0 Ah accu, is door Arie getest. Hij had daarmee de primeur om als eerste in Europa met deze splinternieuwe Keyang machine te werken.
Het is een koolborstelloze machine, met led-verlichting, broek/riem-haak en snellader. Alle 18 volt accu’s blijven ook met deze vernieuwde machines onderling uitwisselbaar. De machine heeft verder vier modes, waaronder een auto-stop functie: die schakelt na één seconde bij een bepaald koppel de machine uit, zodat schroeven niet te ver indraaien. De machine kent ook een ‘drill-functie’. Dit is de lichtst lopende stand waarbij niet of nauwelijks geslagen wordt.

Sterke machine

Het valt Arie vooral op, hoe krachtig de machine is: “Schroeven met een lengte tot zelfs 160 mm heb ik probleemloos kunnen verwerken. Die machine werkt als een tierelier. Ook het verwisselen van bits gaat probleemloos en ze blijven goed zitten. Wat opvalt is dat de machine ook een gering gewicht heeft. Dus daardoor is deze eenvoudig te hanteren. Jammer van het te compacte handvat, anders was de machine helemaal perfect geweest.”
Volgens Arie is de machine keurig geleverd in een koffer, met twee accu’s, een snellader en bitset. “De snellader heb ik nog niet kunnen proberen, want die accu wil niet leeg”, merkt Arie op. Maar duidelijk blijkt in ieder geval dat Keyang moeiteloos de strijd aan kan gaan met de in Nederland gevestigde merken.

[BT.09.19.Lezerstest.Keyang.2.jpg]

De kenmerkende chocobruine kleur van Keyang heeft plaats gemaakt voor overwegend mat-zwart met felrode details.

[Bs] De kenmerkende chocobruine kleur van Keyang heeft plaats gemaakt voor overwegend mat-zwart met felrode details.

BouwTotaal