Bijzonder prefab

Artikel delen

‘Legolisering’. Dat is het voorbeeld voor echt industrieel bouwen, roept Hennis de Ridder al ruim dertig jaar in de bouw. Hij is inmiddels gepensioneerd hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft en schrijver van het boek Legolisering van de bouw. Bouwen met standaard elementen die onafhankelijk zijn van locatie en ontwerp. En herbruikbaar bovendien. In deze rubriek vijf pogingen om dit ideaal te benaderen.

Tekst: ing. Frank de Groot

Badkamer.


Er komen steeds meer leveranciers van prefab badkamers. Deze natte ruimte is namelijk de plaats waar in een traditioneel proces minimaal zes disciplines nodig zijn: wanden plaatsen (metselwerk of timmerwerk), stucwerk, tegelwerk, kitwerk, elektra, leidingwerk en sanitair. Risico dus op afstemmingsfouten en bovendien een lange doorlooptijd, dus hoge kosten. En waar halen we tegenwoordig al die vakmensen nog vandaan? Portisa levert daarom kant-en-klare plug&play badkamers. Bij nieuwbouw zijn ze eenvoudig in het ontwerp- en uitvoeringsproces in te passen. Bij renovatie en transformatie kan het ook, mits gevel en/of dak dan ook volledig worden vervangen. Nu nog voorkomen dat de bouwvakkers zich al in uw badkamer gaan douchen…

Dak- en gevelelementen.

Op Cambridge Biomedical Campus in Groot-Brittannië is een architectonisch zeer uitdagend donut-vormig gebouw met een zaagtanddak en -gevel verrezen. De complexe gevel- en dakelementen zijn door Scheldebouw in diverse landen geprefabriceerd en geassembleerd en vervolgens verscheept naar Cambrigde. Het ging om 1.680 gevelelementen en 384 dakelementen. De roestvast stalen gootconstructies met EPDM-bekleding zijn geproduceerd bij Permasteelisa in Italië. De assemblage van de dakelementen vond plaats bij een staalbouwer in België, waarna ze via Oostende zijn vervoerd naar Cambridge. De gevelelementen met houten kozijnen zijn in Spanje gemaakt en vandaar direct verscheept naar Engeland.

Prefab dakelement voor uitbouw.

Om de uitbouw van een nieuwbouwwoning dicht te maken is een reeks handelingen op de bouwplaats nodig: de cascobouwer maakt een koudebrugonderbreking op de kanaalplaatvloer, de timmerman plaatst de dakopstanden en tenslotte brengt de dakdekker de isolatie en dakbedekking aan. Dankzij het prefab dakelement van Dakdekkersorganisatie DNN Groep uit Emmen is er nog maar één handeling nodig: de plaatsing van het dakelement. Het element heeft een geïntegreerde Ytong koudebrugonderbreking en is ontwikkeld in samenwerking met aannemer Roosdom Tijhuis en Xella Nederland. Het bedrijf onderzoekt of het element ook toepasbaar is voor renovatie.

Prefab cellen.

Als u dan toch de cel in moet, na de zoveelste grove snelheidsovertreding, dan maar een prefab cel. Die zijn tenminste keurig afgewerkt. De penitentiaire inrichting Zaanstad is deels gebouwd met modulaire prefab betonnen units van Haitsma Beton. In totaal gaat het om 667 units, waarvan 607 tweepersoons cellen, 36 isoleercellen, 8 minder validen-cellen en 16 ruimtes voor opslag. De cellen worden zonder gedetineerden geleverd.

Tiny House.

Persoonlijk vinden wij het Tiny House het ultieme voorbeeld van prefabricage. Hop, je hele huis op de aanhanger en rijden maar. “Inmiddels woon ik erin en geniet me suf op een prachtlocatie in Alkmaar. In m’n huisje ben ik van alle gemakken voorzien. Ik heb een echte badkamer, een mooi keukenblok en een werkplek”, zei Marjolein Jonker in 2016, nadat haar woning naar de eindlocatie was gereden. Wij zijn jaloers…