Nieuwe ramen en vliesgevels uit gerecycled aluminium

Artikel delen

Met de nieuwe productietechnologie van Hydro CIRCAL 75R werd een legering ontwikkeld die uit minimaal 75% post-consumed gerecycled aluminium bestaat. Ramen, deuren en vliesgevels van gebouwen die op het einde van hun levensduur zijn gekomen, worden op die manier gebruikt voor het produceren van nieuwe aluminium bouwsystemen die meteen voldoen aan de huidige en toekomstige wensen en eisen. Dankzij dit systeem, ontwikkeld door de Hydro groep, wordt slechts 5% van de energie die nodig is voor primaire aluminiumproductie verbruikt en wordt een aanzienlijke CO2-reductie gerealiseerd.

Er zit momenteel bijna 200 miljoen ton aluminium in gebouwen wereldwijd. Onze natuurlijke hulpbronnen zijn niet onuitputtelijk. Daarom is het noodzakelijk dat iedereen die actief is in de bouwsector, een langetermijnvisie heeft op circulaire aanpak en klimaat/milieubescherming. Vandaar ook dat WICONA, als specialist in aluminiumoplossingen voor aluminium toepassingen in gebouwen, de afgelopen jaren deze nieuwe legering heeft geïntegreerd in haar ramen en vliesgevels.

Met de steeds sneller groeiende bevolking, is er de voortdurende noodzaak om nieuwe bouwprojecten te realiseren. Het bedrijf heeft zijn productiestrategie daarom gebaseerd op het principe van de circulaire economie van bestaande producten. Met het ‘cradle-to-cradle’-concept heeft het bedrijf, dat tot de Noorse Hydro Group behoort, een leider in aluminiumextractie, innovatieve en duurzame oplossingen kunnen ontwikkelen op basis van recycling, en met een lagere CO2-uitstoot.

Aluminium is oneindig recyclebaar zonder dat de kwaliteit en eigenschappen van de legering eronder lijden.

Nieuwe technologie

Aluminium is oneindig recyclebaar zonder dat de kwaliteit en eigenschappen van de legering eronder lijden. End-of-life aluminium komt zo keer op keer terug in de keten en het productieproces is traceerbaar (gecertificeerd door de onafhankelijke instantie DNV-GL). Hydro CIRCAL 75R verbruikt 2,3 kg CO2 per kilo aluminium. Ter vergelijking: dit is zes keer minder dan het globale gemiddelde voor primaire extractie en dus een aanzienlijke reductie van de CO2 voetafdruk.

Projectontwikkelaars, architecten en investeerders kunnen door toepassing van de WICONA producten in CIRCAL 75R beter voldoen aan alle duurzaamheidsvereisten van hun projecten. Daarnaast voldoen de WICONA ramen, deuren en vliesgevels aan hoge isolatie-eisen. Een voorbeeld is het Minergie-label, voor toepassingen binnen nieuwbouw, transformatie en renovatieprojecten. In die zin zijn veel projecten van bouwpartners al in overeenstemming met de toekomstige bouwnormen en –certificaten, zoals LEED, BREEAM-NL en DGNB.

WICTEC 50 vliesgevel.

WICTEC 50 vliesgevel.

Producten beschikbaar in Hydro CIRCAL 75R

Het minimalistische raam WICLINE 75 MAX heeft een modern, minimalistisch design dankzij toepassing van een verborgen vleugel en minimale aanzichtbreedte. en een bouwdiepte van 75 mm. Dit systeem haalt een uitstekende Uw-waarde tot 0,81 W/(m²K) voor de standaardmaat van 1,23 x 1,48 meter, en een Ug-waarde van 0,50 W/(m²K). Het raam heeft verder een innovatief design met verborgen handgreep dat meerdere prijzen heeft behaald, waaronder de IF Design Award in 2018. In datzelfde jaar werd ook een Red Dot Design Award verkregen.
Het dubbele huid raam WICLINE 115 AFS biedt bouwers een oplossing voor de meest veeleisende projecten. Het systeem levert zeer goede prestaties op het gebied van thermische isolatie, geïntegreerde zonwering en geluidsisolatie. Ideaal voor toepassingen in drukken stadsomgeving, kantooromgeving alsook zorgsector.

De WICTEC 50 en WICTAC 60 vliesgevels, behalen zeer goede resultaten op het gebied van luchtdoorlatendheid (AE-classificatie), waterbestendigheid (RE 1200-classificatie) en windweerstand (2000/-3000 PA). Door de volledigheid van het aanbod kunnen naast standaard toepassingen ook complexe 3D gevels worden gerealiseerd. Deze hebben een grote flexibiliteit om te voldoen aan wensen en eisen rond esthetiek, confort, veiligheid alsook functionaliteit.

Door de circulaire oplossing van deze producten met een aanzienlijke reductie van de CO2-voetafdruk zijn al meerdere prestigieuze projecten uitgevoerd met deze WICONA toepassingen. Ook in Nederland worden deze systemen al succesvol toegepast.