“Duurzaam bouwen en installeren is niet moeilijk met de juiste hulp”

Artikel delen

Het lijkt allemaal complex: de wensen en eisen ten aanzien van duurzaam, circulair en comfortabel bouwen. Ambities van opdrachtgevers, wet- en regelgeving van overheden, allerlei rekenmethodieken, ze moeten doorklinken in de keuze van geschikte bouwmaterialen. Raab Karcher heeft met Greenworks een eenvoudige methodiek ontwikkeld om als architect, bouwer en installateur direct antwoord te krijgen op de vraag of bouw- en installatiematerialen in lijn liggen met eisen en ambities ten aanzien van duurzaam, comfortabel en circulair bouwen. Gerhard Hospers, adjunct-directeur Greenworks binnen Raab Karcher: “Een kwestie van zaken aanvinken op RaabOnline en je hebt het gewenste inzicht.”


Greenworks is een perfecte methode om te zien dat keuzes van duurzame bouwmaterialen doeltreffend te maken zijn. Bovendien kun je met Greenworks aantonen dat duurzame materialen absoluut niet duurder zijn dan niet-duurzame materialen. Hospers: “Er is geen sta in de weg voor duurzaam en circulair bouwen. Wist u bijvoorbeeld dat wij samenwerken met sloopbedrijven en zo tweedehands bouwmaterialen kunnen leveren als dat binnen de circulariteit een voorwaarde is? Of dat een vinkje bij biobased in RaabOnline leidt tot dat type bouwmaterialen? Greenworks geeft je snel en makkelijk inzage in de milieu-impact van bouwmaterialen en installatie-producten, want we werken voor de input onder andere samen met Wasco en Oosterberg.”

Duurzaamheid én comfort

Zolang vanuit één bouwbedrijf meermaals dezelfde vraag over de duurzaamheid van een bouwmateriaal komt, vindt Hospers het nodig om Greenworks en RaabOnline onder de aandacht van de bouw- en installatiesector te brengen, ondanks 88% naamsbekendheid onder de klanten van Raab Karcher. “De methodiek om producten te selecteren op 10 duurzaamheids- en 5 comfortkenmerken helpt je direct verder. Opdrachtgevers eisen duurzaamheid en circulariteit. Je ziet dat corporaties bijvoorbeeld bij een aanbesteding naar het meest duurzame plan vragen. Dan kom je er niet met je product/prijsinformatie. Dan zul je expertise moeten vergaren van duurzaam bouwen en installeren. Wij zijn er om daarbij te helpen.”

Trainingen

Behalve de duurzame productselectie waar iedereen online mee kan werken, biedt Greenworks een breed scala aan trainingen voor diverse partijen uit de bouw. Dat kunnen algemene themabijeenkomsten in één van de drie Greenworks Acadamies in Apeldoorn, Amsterdam en Breda zijn. Dat kunnen ook bijeenkomsten van de Acadamy on Tour zijn. Daarbij wordt in een Raab Karcher vestiging in het land een programma opgezet voor belangstellende klanten uit de regio. Hospers: “Deze bijeenkomsten vervangen de vakmantrainingen. Per maand nodigen twee à drie vestigingen een vijftigtal klanten uit voor thematrainingen, inclusief een hapje eten met een Foodtruck. Dan wordt er bijvoorbeeld gesproken over ‘geld verdienen op het platte dak’, ‘isoleren en ventileren’ of ‘alles over afbouw’. Meestal vinden deze thematrainingen aan het eind van de middag plaats, zodat de bijeenkomst goed in het werk in te passen is. Voorts bieden wij voor bedrijven maatwerktrainingen aan. Die zijn ook te combineren met bedrijfsuitjes. Een stukje educatie én ontspanning; dat werkt goed. Andere activiteiten zijn de Acadamy Road Shows. Grotere evenementen waarbij je bijvoorbeeld een bezoek brengt aan een bedrijf, inclusief kenniscarrousel. Ook daarbij kun je specifieke thema’s belichten, zoals buitenisolatie of gasloos renoveren.”

Toegankelijk kennisportaal

Jaarlijks helpt Raab Karcher via de Greenworks-trainingen zo’n 2400 belangstellenden heel gericht op weg in de ontwikkeling van duurzaamheid en comfort. Want dat laatste aspect wordt steeds belangrijker. Maar ook duurzaamheid kent continu nieuwe ontwikkelingen. “Veel partijen hebben op het gebied van duurzaam en luchtdicht bouwen stappen gezet, maar bijblijven in kennis is cruciaal voor elke partij in de bouw. Groot en klein. Ook voor de ZZP-er. Greenworks is voor iedereen een toegankelijk kennisportaal.”

Prefabricage

Er zijn volop ideeën voor de trainingen van Greenworks, want de ontwikkelingen in de bouw- en installatiesector gaan hard. Gerhard Hospers: “Neem prefabricage. We zien al een bouwsector waar prefab elementen op de bouwplaats worden gemonteerd en installatiemodules via plug & play worden aangebracht. Mede omdat ‘handen op de bouwplaats’ een groot vraagstuk vormen. Daarom richten wij ons binnen Greenworks niet alleen op losse bouwmaterialen, maar ook op complete bouwdelen. Bijvoorbeeld de scharnierdaken van fabrikant Vogelzang. Door daarin circulaire oplossingen met Unilin spaanplaten, Nelskamp dakpannen en PV modules, Ubbink dakdoorvoeren en Velux dakramen te integreren, kom je tot een bouwdeel dat uitstekend scoort qua duurzaamheid. We bouwen Greenworks uit tot een soort drietrapsraket: een duurzaam product, een duurzaam bouwdeel en een duurzaam gebouw. Voor iedereen in de bouw bieden wij praktische assistentie voor hedendaagse eisen en wensen. Zo moeilijk is duurzaamheid niet. Zeker niet met een beetje hulp.”


Integraal bouwen

Raab Karcher heeft samen met z’n leveranciers een breed scala aan bouwproducten een score en ranking gegeven op basis van duurzame producteigenschappen en wettelijke milieunormen. Het is een vertaalslag van wet- en regelgeving, uitgedrukt in schaduwkosten en een Greenworksscore. Producten met goede scores zijn daarbij in de Greenworks lijn opgenomen. Kies je louter voor deze Greenworks producten, dan moet het wel heel raar lopen wil je niet tot een goede MPG-score komen (Milieuprestatieberekening Gebouw). Gerhard Hospers maakt wel een kanttekening: “Belangrijk bij duurzaamheid is integraliteit. Je moet oplossingen en producten op elkaar afstemmen. Zo is een alsmaar dikker pakket isolatie niet per se beter qua duurzaamheid als daarmee de constructie zwaarder moet worden. Daarom zeggen wij: duurzaam bouwen is integraal bouwen. Ook daarin kunnen de specialisten van Raab Karcher advies geven.”

Informatie: www.raabkarcher.nl en www.greenworksacademy.nl