Installateur gebruikt elektrische bakfiets

Artikel delen

In 2018 nam installatiebedrijf Feenstra voor haar activiteiten in Amsterdam de eerste elektrische bussen in gebruik. Ook werd de ambitie uitgesproken dat in 2024 nagenoeg alle bedrijfsauto’s met een ‘geel’ kenteken, waar mogelijk, 100% elektrisch rijden. Sinds begin november is daar de elektrische bakfiets bij gekomen. Na een eerdere proef in de gemeente Utrecht fietsen sinds kort in Amsterdam de eerste Feenstra-monteurs op elektrische bakfietsen van klant naar klant.

“Maar liefst 80% van de CO2 die we als bedrijf uitstoten, is afkomstig van ons wagenpark”, aldus Arian Lodder, operationeel directeur bij Feenstra. “Voor ons reden om te kijken hoe we deze uitstoot snel kunnen verminderen. Sinds kort rijden de eerste collega’s op een elektrische bakfiets door de stad. Geen herrie, uitlaatgassen, files of parkeerproblemen. Op dit moment onderzoeken wij nog welk soort bakfiets het beste past bij het soort werk dat een specifieke monteur uitvoert.”

Door de samenwerking met de firma DOCKR heeft Feenstra de mogelijkheid de elektrische bakfiets in de praktijk te ervaren. DOCKR levert namelijk verschillende soorten elektrisch vervoer: van een kleine bakfiets tot een echte TukTuk. “Het spreekt voor zich dat een installatiemonteur andere behoeften heeft dan een servicemonteur of een monteur beveiliging. Daarnaast kunnen wij binnen deze samenwerking aan het einde van de werkdag de fiets met inhoud veilig in de stad achterlaten. ’s Nachts worden de fietsen automatisch bevoorraad op de plek waar ze staan. De monteur kan dan de volgende ochtend snel en met de juiste materialen op pad. De komende maanden zullen we de verschillende ervaringen naast elkaar leggen en samen kijken wat voor ons het ideale vervoermiddel in steden is”, aldus Lodder.

Hij besluit: “Zeker in gemeenten die het doel hebben om in 2025 ‘zero emissie zones’ te implementeren is voor ons elektrisch vervoer noodzakelijk. Dit mag echter niet ten koste gaan van de serviceverlening aan de klant of de productiviteit en veiligheid van onze vakmensen. Het spreekt overigens voor zich dat we onze fietsende monteurs uitrusten met het juiste materiaal, zodat zij zich veilig en prettig kunnen verplaatsen. Denk aan een fietshelm, handschoenen of een houder voor de telefoon.”