Renovatie Stationspostgebouw Den Haag gestart

Artikel delen

De herontwikkeling van het rijksmonument Stationspostgebouw aan de Waldorpstraat in Den Haag is eind vorig jaar gestart. Bouwcombinatie J.P. van Eesteren en BESIX zal samen met installateur Unica de realisatie uitvoeren. Het ontwerp is van architect KCAP.

Het Stationspostgebouw kent een rijke historie. Rijksbouwmeester en architect G.C. Bremer ontwikkelde het kantoor in 1932. In 1940 begon de bouw en in 1949 werd het gebouw in gebruik genomen, nadat de werken even werden stilgelegd vanwege de oorlog. Het Stationspostgebouw was het laatste ontwerp van Bremer en heeft door zijn bijzondere kwaliteiten de status van Rijksmonument.

Door de herontwikkeling wordt het Stationspostgebouw weer in haar glorie hersteld. Ook in de toekomstige huurders weerspiegelt de geschiedenis van het gebouw, alsook de nieuwe manier van werken. Het Stationspostgebouw maakt deel uit van het HS Kwartier, de gebiedsontwikkeling in Laakhavens rondom station Hollands Spoor. Deze ontwikkeling beslaat het door LIFE.NL verworven Stationspostgebouw, the Globe en Ontwikkelplot, gelegen aan de Waldorpstraat in Den Haag.
In het hart van deze ontwikkeling komt het nieuwe Stationsplein van Den Haag Holland Spoor. Hier zal een hoogwaardig en levendig plein ontstaan van gelijkwaardige kwaliteit als Rotterdam Centraal en het Jaarbeursplein in Utrecht. In totaal beslaat deze ontwikkeling ongeveer 230.000 m² multifunctionele stadsontwikkeling met een groot woningaanbod. Het doel van deze ontwikkeling is dan ook meer centrum voor de stad met als belangrijk onderdeel de opwaardering van de openbare ruimte en de herinrichting van de Waldorpstraat tot een groene en vitale levensader voor dit nieuwe stuk stad. Vanaf medio 2021 zal PostNL zijn nieuwe hoofdkantoor in het Stationspostgebouw vestigen. Samen met Fosbury & Sons wordt het gebouw geheel gevuld.

(Van links naar rechts) Bob van Ierland (PostNL), Mathi Gijbels (LIFE NL), Gerad Schoenaker (SENS real estate), Henk Harms (Gemeente Den Haag) en Stijn Geeraets (Fosbury and Sons) geven het startsein van de herontwikkeling van het Stationspostgebouw.