Zonnepanelen op de oprit

Artikel delen

Zonnepanelen zijn niet alleen meer geschikt voor op het dak of in het weiland. Het Hongaarse technologiebedrijf Platio heeft de eerste ‘zonnebestrating’ geïnstalleerd op de oprit van een inwoner van Budapest.

“Daken zijn niet de enige oppervlakken die gebruikt kunnen worden voor de productie van zonne-energie”, vertelt Imre Sziszák, medeoprichter van Platio. “Verharde plekken absorberen ook de hele dag zonnestraling. De beloopbare zonnepanelen van Platio kunnen gebruik maken van deze nieuwe bron van schone energie.

Het systeem bestaat uit in elkaar grijpende units genaamd ‘Platio zonneklinkers’. De klinkers zijn gemaakt van gerecyclede PET-plastic flessen.Volgens onderstaande productvideo ontstaat zo een product dat duurzamer is dan beton. Bestrating kan worden geïnstalleerd in afmetingen van 10 tot 30 vierkante meter en is geschikt voor opritten, terrassen en balkons.

De energie die door de tegels word gegenereerd, wordt teruggegeven aan het huishouden. Een ‘zonnebestrating’ van 20 vierkante meter kan volgens de video het jaarlijkse energieverbruik van een gemiddeld huishouden dekken.

De ontwikkelaars streefden naar esthetisch aantrekkelijke tegels die er goed uit zouden zien op een oprit. De zonneklinkers zijn verkrijgbaar in zwart, rood, blauw en groen. Ze zijn antislip zodat mensen er veilig op kunnen lopen. De tegels zijn ontworpen om het gewicht te dragen van een auto die er overheen rijdt.

Bestuurders van elektrische auto’s kunnen het systeem gebruiken om hun voertuigen van brandstof te voorzien. Andere toepassingen zijn onder meer het aansluiten van het systeem op bankjes in de openbare ruimte, die zijn uitgerust met units waarmee mobiele apparaten zijn op te laden. Ook vstraatverlichting kan door de zonnebestrating van energie worden voorzien.

Bron + Beeld: Platio