Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Nog sneller bouwen met prefab staalframe

Met het prefab staalframesysteem FastWall kan er nog sneller en efficiënter worden gebouwd. Het Belgische bedrijf beSteel, marktleider staalframebouw binnen de Benelux, introduceerde dit systeem eind vorig jaar. De klant krijgt dan de complete wandelementen, inclusief gekozen gevel- en binnen afwerking, op de bouwplaats aangeleverd.

Tekst: ing. Frank de Groot

Staalframebouw is een bouwsysteem waarbij de dragende delen bestaan uit frames die zijn opgebouwd uit stalen C-profielen. De schijfwerking wordt verzorgd door de frames aan de buitenzijde te voorzien van structurele beplating, zoals OSB of een windverband. Verankering op de betonnen begane grondvloer gebeurt met standaard of chemische ankers. De elementen voor de buitengevel worden in de frames geïsoleerd met steen- of glaswol, die tevens voor akoestische isolatie zorgen. Aan de buitenzijde komt dan nog een hardschuim buitengevelisolatie.
Een groot voordeel van staalframebouw is het geringe gewicht en de hoge sterkte. Het gewicht is 30% minder dan een gebouw dat met een traditionele bouwmethode wordt vervaardigd. Dat maakt een slankere fundering mogelijk. Het geringe gewicht en constructieve opbouw maken het systeem ook heel aantrekkelijk voor het optoppen van gebouwen of bouwen op minder draagkrachtige grond. Staalframebouwer beSteel maakt het mogelijk om één, twee of zelfs drie verdiepingen aan een bestaand gebouw toe te voegen, zonder de bestaande funderingen te moeten versterken.

Daarnaast is deze bouwmethodiek aantrekkelijk voor aardbevingsgevoelige gebieden, zoals Groningen. Er zijn grote overspanningen en uitkragingen mogelijk, eventueel met behulp van vakwerken of warmgewalst staal. Dit bouwsysteem is verder corrosie-, vocht – en ongedierte bestendig, krimpvrij en biedt veel ontwerpvrijheid. Staalframebouw biedt daarnaast een hoge bouwsnelheid: tot 60% sneller dan traditionele bouwmethodes. Vooral bij prefabricage.

Cradle to cradle

Het staalframesysteem is volledig recycleer- en herbruikbaar, vraagt weinig energie en geeft weinig afval tijdens de productiefase. Met de FastWall (zie verderop) van beSteel maak je bewust de keuze voor een duurzaam materiaal, dat mooi past in het Cradle to Cradle principe. Dat betekent 100% recycleerbaar zonder kwaliteitsverlies.
Staalframebouwer beSteel heeft zelf de nodige certificering behaalt. Het bedrijf heeft meegebouwd aan de modelwoning Groote Hoeven in Someren. De productie bij beSteel vindt plaats door middel van een volledig gedigitaliseerd en geautomatiseerd productieproces, met behulp van BIM.

Voordelen van prefab

Het prefab aanleveren van complete bouwdelen biedt grote voordelen. Er wordt gesteld dat één uur prefabricagewerk in de fabriek overeenkomt met vier uur werk op de bouwplaats. Prefab bouwdelen zien we al langere tijd bij beton en hout, maar nu is het de beurt aan de staalframebouw. Hoe meer werk in de fabriek wordt gedaan, hoe minder keuzes er ter plaatse gemaakt hoeven te worden. Het ontwerp, de uitwerking en de berekeningen worden nu uitgevoerd in de fabriek, in de werkplaatsen en in de kantoren. Het bedrijf beSteel heeft hiervoor zijn interne afdeling Design en Engineering.
De belangstelling voor industrieel bouwen neemt toe, zeker in het licht van de huidige uitdagingen op het gebied van milieu, energie en regelgeving. Prefabricage kan in 2D of 3D plaatsvinden. Bij levering van bouwdelen op de bouwplaats is sprake van 2D industrieel bouwen. Maar bij het leveren van complete modules, zoals badkamers of complete woonunits, is er sprake van 3D industrieel bouwen.
Er zijn veel voordelen te behalen bij industrieel bouwen. Denk aan de kortere bouwtijd en de afname van het aantal mensen op de bouwplaats. Ook leidt prefabricage tot gegarandeerde kwaliteit, doordat de bouwdelen worden gemaakt in een gecontroleerde omgeving: geen risico op vocht, geen lekkage, geen uitvoeringsfouten op de bouwplaats. In het kader van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb, invoering voorzien in 2021) is dat een groot voordeel. Ook is deze bouwmethodiek onafhankelijkheid van de weersomstandigheden en leidt deze tot minder hinder- en overlast.

FastWall

De geprefabriceerde FastWall is te voorzien van diverse gevelbekledingen. Denk aan houten gevelbekleding, pleisterwerk, maar ook baksteen. Ook de binnenbeplating is naar keuze. “Eigenlijk spreken wij niet meer van ‘prefab’, maar ‘Off-site construction”, zegt Helene de Troostembergh, CEO van beSteel. “Het is een principe waarbij we de focus leggen op de realisatie van de volledige constructie in de ontwerpafdeling en fabriek. De FastWall kent geen beperkingen en is geschikt voor zowel kleine als grote projecten met meerdere  niveaus.”

BouwTotaal