Vlekken en schimmels op tegelvoegen

Artikel delen

Voegen tussen tegelwerk staan vaak bloot aan een hoge belasting. Denk aan voegen in de keuken, badkamer of buiten. Tijdens het koken, wordt er nog wel eens stevig in de pan geroerd. Hierdoor kunnen er vlekken ontstaan op het voegwerk op de wand achter het fornuis of op de grond. Vlekken die niet meer te verwijderen zijn en voorgoed zichtbaar blijven. Ook bevordert het de hygiëne niet. Voedselresten blijven hierdoor ook achter in de voeg, waardoor bacteriën vrij spel hebben. BouwTotaal geeft je samen met Weber Beamix B.V. tips om schimmelvorming te voorkomen.

Probleem

Lichte voegen
Lichte voegen op de vloer worden altijd afgeraden, omdat deze voegen zichtbaar vervuilen en niet meer schoon te krijgen zijn. Koffie, thee, wijn en andere vlekken zijn ook hier blijvend zichtbaar.

Schimmelvorming
Een ander veelvoorkomende irritatie is schimmelvorming in de douche/badkamer. Een schimmel voelt zich het beste als de lucht vochtig en warm is. Deze omstandigheden doen zich vaak voor in de badkamer. Schimmels zetten zich af op en in de voeg. Hier zijn reinigingsmiddelen voor, maar is voorkomen niet beter?

Buiten
Voegmiddel tussen de tegels in een buitentoepassing heeft vaak last van een doffe witte waas of erger nog, duidelijke witte uitslag. Dit wordt veroorzaakt door de uittreding van de vrije kalk die vrijkomt bij de reactie van het cement.

Oplossing

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schimmel is te voorkomen door het gebruik van webercolor premium. Dit is een tegelvoegmiddel met zeer hoge prestaties. Dit komt doordat het voegmiddel is voorzien van twee nieuwe technologieën; Protect3 en Pure Clean

Protect3
Deze technologie geeft de beste bescherming tegen schimmels, bacteriën en algen.

Pure Clean
Door gebruik te maken van een nieuw bindmiddelen-systeem ontstaat er een zeer dichte voeg. Koffie, thee, wijn en dergelijke hebben geen grip op deze voeg. Tel daarbij op dat deze voeg witte uitslag tot een minimum reduceert. Mede door de snelle uitharding.

Zwembaden
Webercolor premium geeft vlekken geen kans en beschermt tegen bacteriën, schimmels en algen. Ideaal voor het afvoegen van zwembaden. Niet alleen door de genoemde eigenschappen, maar ook door de chemische resistentie van het voegmiddel.

Verwerking

Voorbereiding
Zorg dat de voegen droog zijn en zoveel mogelijk vrij van cement, lijm en andere stoffen die nadelig zijn voor de hechting en uitharding van de voeg. De toegepaste lijm mag geen vocht meer bevatten en moet voldoende uitgehard zijn. Ventileer tijdens de verwerking voldoende. De verwerkingstemperatuur moet tussen de 10°C en 25°C te zijn.

Verwerken
Voeg 1,1 – 1,25 liter schoon leidingwater toe aan 5 kg webercolor premium. Meng circa 3 minuten met een boormachine met roerspindel, totdat een homogeen en klontvrij mengsel ontstaat. Laat het voegmiddel 5 minuten rusten en meng deze nog even door. Na de 2e menging kan de mortel direct gebruikt worden. Breng webercolor premium aan en vul de voegen volledig met een spaan. De praktisch open verwerkingstijd is tussen de 10 en 30 minuten. Afhankelijk van de omgevingstemperaturen. Verwijder na het vullen van de voegen, zoveel en zo goed mogelijk diagonaal, het overschot aan voegmateriaal van het oppervlak van de tegels. Het reinigen van het oppervlak wordt hierdoor eenvoudiger.

Reinigen
Na circa 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de temperatuur, moet het tegeloppervlak schoongemaakt worden. Doe dit met een diagonale beweging. Gebruik hiervoor een schone, vochtige spons en schoon leidingwater. Spoel de spons regelmatig uit. Na het drogen van de mortel moeten de tegels schoongemaakt worden met een droge doek. Maak het gebruikte gereedschap direct schoon met water.

Algemene voorschriften
Het tegelvoegmiddel is beloopbaar na 4 tot 8 uur. Aangegeven tijd is afhankelijk van de temperaturen van het oppervlak en de omgeving. Na circa 12 uur kan het in gebruik worden genomen. Indien webercolor premium in een zwembad is toegepast dan mag deze al gevuld worden na zeven dagen. Voor toepassingen op poreuze gebakken tegels en natuursteen wordt aangeraden een proef op te zetten.