Prefab nederzetting voor Marker Wadden

Artikel delen

Op Marker Wadden, het nieuwste stukje Nederland in het Markermeer, is een geheel duurzame en zelfvoorzienende nederzetting gebouwd. Een tiental gebouwtjes is op het vaste land geprefabriceerd en in delen naar het Haveneiland verscheept. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste off grid eiland van Nederland. De nederzetting is op 2 juli geopend.

De nederzetting bestaat onder andere uit een haven, een onderzoekstation voor wetenschappers, een eilandhuisje voor de havenmeester & eilandwachter, een eilandpaviljoen met een bescheiden horecagelegenheid, een werkschuur en vier kleine eilandhuisjes voor de recreatieve verhuur. De gebouwen zijn ontworpen door het architectenbureau Ziegler / Branderhorst. Ze zijn gebouwd op het vasteland door paviljoenbouwer Strandbaak. De gebouwen zijn in prefab delen verscheept, zodat er zo min mogelijk verstoring is geweest van de natuur ter plekke. De nederzetting ligt op het Haveneiland, het enige van de vijf natuureilanden dat toegankelijk is voor publiek. De andere eilanden zijn natuurgebied.

Bouwen met hout

De gebouwen zullen, doordat ze aan de buitenklant bekleed zijn met fijn bezaagd hout, vrij snel grijs verkleuren en daardoor steeds beter opgaan in het landschap. Het gebruikte hout komt beschikbaar uit het reguliere bosbeheer van Natuurmonumenten. Voor de gevels van de huisjes is Lariks gebruikt, uit de bossen bos van Noordwest-Veluwe en Montferland. In totaal gaat het om 17.000 strekkende meter. De houtzagerij in Twickel heeft het verwerkt en aangeleverd aan aannemer Strandbaak.
Aan de binnenzijde is Douglas-hout gebruikt, bijvoorbeeld de balken. Door te werken met prefab modulaire bouw is een en ander ook gemakkelijk te demonteren en te hergebruiken. Circulaire bouw is een belangrijk uitgangpunt.

Duurzame inrichting

Om de impact op het milieu te verlagen is bewust gekozen voor energiezuinige apparatuur en verlichting, waterbesparende kranen en producten van natuurlijke en gerecyclede materialen. De natuur is binnen gebracht met producten gemaakt van onder andere duurzaam katoen, linnen, onbehandeld hout en rotan. IKEA verzorgde een groot deel van de inrichting en heeft daarmee Natuurmonumenten gesponsord. Voor de vloeren is gekozen voor een pigmentloze marmoleum-vloer. Deze vloer is biobased, volledig gemaakt van hernieuwbare en natuurlijke materialen zoals lijnolie, jute en houtmeel. Het wordt net als alle andere marmoleum-vloeren CO2-neutraal geproduceerd. De vloeren zijn gesponsord door Forbo Flooring

l

Zelfvoorzienend

Bij de aanleg van de nederzetting is vooral de mix van zelfvoorzienende en duurzame voorzieningen uniek. André Rijsdorp, projectleider van de bouw bij Natuurmonumenten: “Het integreren van de verschillende duurzame systemen was een enorme puzzel. Van een geheel zelfvoorzienend systeem zijn geen voorbeelden dus hebben we heel veel zelf moeten uitdokteren. Dat was een flinke uitdaging”.
Elektriciteit wordt ter plekke opgewekt met zonnepanelen en als reservebron een slapende windmolen, Water wordt gefilterd uit het Markermeer en vuil afvalwater kan via een helofytenfilter eenvoudig afgevoerd worden.

Warmtenet

Om de gebouwen te kunnen verwarmen is op het eiland een warmtenet aangelegd met een centrale warmte opwek. Het water in het warmtenet wordt zo veel mogelijk met zonne-energie (door gloeispiralen in de waterbuffers) verwarmd, dit kan waarschijnlijk op elke onbewolkte dag. Als er teveel bewolking is wordt het back-up systeem gebruikt. Dit is een moderne pelletketel die met duurzaam geteelde houtpellets wordt gestookt. De pellets komen van afvalhout uit houtfabrieken. Daarnaast staan in de vier eilandhuisjes en de groepsaccommodatie ook houtkachels. Deze kunnen in de winter gebruikt worden bij een eventuele storing van het warmtenet, maar uiteraard ook gewoon voor de gezelligheid. Gebruik van warmtepompen was geen optie door het fluctuerende stroomaanbod.

 

 

Marker Wadden

Marker Wadden zijn de nieuwe natuureilanden in het Markermeer en het nieuwste stukje Nederland. De eilanden zijn aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer; een wereldprimeur. De natuurlijk oevers dragen bij aan verbetering van de waterkwaliteit van het meer en de ontwikkeling van nieuwe natuur. Het is een natuurlijk paradijs voor vogels, vissen, insecten en planten en inmiddels ook een unieke recreatiebestemming in het hart van Nederland. Marker Wadden is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land.

Steun

Natuurmonumenten is de belangrijkste financier van de nederzetting op Marker Wadden. Dankzij bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, Boskalis, het Gieskes-Strijbis Fonds (veldstation voor onderzoekers) en een subsidie vanuit Leader+ met bijdrage van provincie Flevoland en gemeente Lelystad is de nederzetting gebouwd. IKEA, Forbo Flooring en Cellnex hebben de inrichting en de straalverbinding helpen te realiseren. Landal GreenParks verzorgt de verhuur van de vier eilandhuisjes. De volledige verhuuropbrengsten komen ten goede aan Marker Wadden.