Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test boorhamer, decoupeerzaag en slagschroevendraaier

Nick de Boer kreeg de zware taak om bij één project maar liefst drie accumachines te testen: een HiKOKI boorhamer, slagschroevendraaier en boorhamer met stofunit. Hij is timmerman bij bouwbedrijf PHB Deventer. Om zeker te weten dat hij alle machines kon testen ging hij er thuis mee aan de slag bij de afbouw van een nieuwe veranda.

Deze keer: HiKOKI accugereedschap

Tekst: Frank de Groot

De geteste machines naast elkaar. Van links naar rechts: decoupeerzaag CJ36DB, slagschroevendraaier WH36DB en accu boorhamer DH36DPAWRDZ.

 

Accessoires ophangen, een houten koof maken voor een kabelgoot en diverse andere afbouwwerkzaamheden: genoeg diversiteit om de drie machines te testen. Nick heeft nog niet eerder met HiKOKI gereedschap gewerkt, dus staat er onbevooroordeeld in. “Eerste indruk: kwalitatief goed gereedschap voor de professional en het ligt ook lekker in de hand. Wel maken vooral de accu’s de machines wat aan de zware kant, maar dat is geen reden om geen positief oordeel te geven.”

Test accu boorhamer met stofunit.

Test accu boorhamer met stofunit.

Machines in het kort

Welke machines testte Nick? We zetten ze kort op een rij. Voor alle machines geldt dat ze met standaard met twee accu’s met oplaadindicator en een stapelbare HSC koffer worden geleverd. De oplaadtijd is slechts 32 minuten. Ook hebben ze alle een koolborstelloze motor en led-verlichting.

  • Accu boorhamer DH36DPAWRDZ. Een krachtige 36 V, 2 x 2,5 Ah boorhamer met een geïntegreerde stofafzuigunit. De machine is compact en licht (3,9 kg). Verder heeft deze machine een RFC functie: ‘Reactive Force Control’. Bij het ongewild vastlopen van de boor of schroefbit onderbreekt deze veiligheidsfunctie onmiddellijk de stroomtoevoer. De machine kan hamerboren, boren en hakken. Capaciteit in hout en beton 32 mm en staal 13 mm. Overige eigenschappen; ergonomische softgrip, led verlichting, hoge slagkracht (3 J) en snel opladen (32 minuten).
  • Decoupeerzaag CJ36DB. Een krachtige 36 V, 2 x 2,5 Ah decoupeerzaag met de hoogste snijsnelheid in zijn klasse. Het zaagblad is zonder gereedschap te verwisselen. De machine heeft een automatische snelheid modus, constante snelheid, variabel toerental, vier standen pendelslag en een greepdiameter van slechts 57 mm. Ook heeft deze machine een blaasfunctie. De slaglengte is 26 mm en de capaciteit in hout 160 mm, staal 10 mm en RVS staal 3,2 mm.
  • Slagschroevendraaier WH36DB. Deze 36 V / 2 x 2.5 Ah kan overweg met bouten, moeren en schroeven. Toerental is instelbaar in vier standen. De machine heeft verder een uniek triple hammer mechanisme, is zeer snel, krachtig en heeft weinig vibratie. Het aandraaimoment (210 Nm) is de hoogste in zijn klasse. De machine is stof- en waterbestendig (IP56). Capaciteit houtschroeven is 4-10 mm, zelfborende schroeven 3,5-6 mm en bouten en moeren M5-M18.

Ervaringen

Accuboorhamer
Met de accu boorhamer boorde Nick gaten in metselwerk. “Voor zo’n machine natuurlijk geen enkel probleem. Hij is zeer krachtig en ligt goed in de hand. Wat me opviel is dat de geïntegreerde stofafzuiging zo goed werkt. De machine is door de stofafzuigunit wel forser, maar je krijgt er veel bewegingsvrijheid voor terug. Als je moet werken met een stofzuiger, zit je toch weer te worstelen met een slang en heb je ook weer stroom nodig voor de stofzuiger. Dan werkt dit toch prettiger. Ook handig dat je de LED-verlichting kan uitzetten. Als je die verlichting niet nodig hebt, scheelt dat toch weer in het energieverbruik.”

Test decoupeerzaag.

Decoupeerzaag
Dan de decoupeerzaag. Ook nu positieve geluiden: “Die ligt echt heerlijk in de hand en is zeer wendbaar, mede door de compacte kop. Handig is ook de blaasfunctie, waardoor er geen zaagsel op de zaaglijn blijft liggen. Tevens is het fijn dat de machine na een druk op de knop aan blijft staan. Verder past de machine zijn zaagsnelheid aan de weerstand aan. Hij draait eerste stationair, maar zodra de zaag in het hout komt, neemt de snelheid toe. Daardoor kun je veel nauwkeuriger zagen.”

Slagschroevendraaier
Tot slot de slagschroevendraaier. Ook hier geen negatieve geluiden. “Lange schroeven gaan als boter in het hout. Doordat de machine zo compact is, kun je ook in kleine ruimten nog goed schroeven. Het triple hammer mechanisme zorgt er verder voor dat de machine niet vibreert. Als je normaal op een dag veel lange schroeven staat in te draaien, dan voel je dat wel eind van de dag. Maar deze machine trilt niet, dus dat is erg prettig werken.”

Test slagschroevendraaier.

Conclusie

Nick besluit: “Deze HiKOKI machines zijn zeker aan te bevelen. Ze zijn robuust en hebben een grote kracht. Het kan voor sommigen even wennen zijn dat het gewicht wat groter is, maar dat is geen reden om dit gereedschap niet te kopen. En de levensduur van de accu’s? Geen idee, ik kreeg ze niet leeg. Ik heb de lader dus niet kunnen testen. Daarmee kun je blijkbaar de accu’s in een half uur weer opladen. Wat dat betreft is er de laatste jaren veel veranderd: een snoer is echt niet meer nodig!”

 

BouwTotaal