Raab Karcher levert tot op de werkplek

Artikel delen

Logistieke diensten op maat. Dat is wat Raab Karcher neerzet met het concept Leanworks. De aannemer kan daarmee alle logistieke diensten en zelfs het maken van het logistieke plan in handen leggen van Raab Karcher. Die bezorgt de spullen tot op de werkplek. De aannemer hoeft alleen nog maar te zorgen voor de materialenplanning.

Met behulp van een kraan zet Raab Karcher de bouwmaterialen op de juiste verdieping.

Leanworks heeft zich in de praktijk al ruimschoots bewezen, vertellen adjunct directeur Jan Koppelman en projectleider Joël Derks van Raab Karcher Leanworks. Een van de eerste projecten was het nieuwe ziekenhuis MST in Enschede. In dit grote project bezorgde Raab Karcher vrijwel alle materialen tot op de werkplek. Deze logistieke diensten lieten zich ruimschoots terug betalen, door onder meer de besparing op bouwliften en de verhoogde productiviteit van de vakman.

“Kijk naar de tegelzetter”, zegt Joël Derks. “Als die ’s morgens eerst al zijn tegels naar de werkplek moet brengen, mist hij heel veel productietijd, zeker als dat een aantal verdiepingen hoog is. Dan mag hij met zijn tegels ook nog aansluiten in de rij voor de bouwlift, waar op dat moment iedereen gebruik van wil maken. Als wij van tevoren de tegels op de werkplek neerzetten, kan de tegelzetter direct aan het werk en met zijn vak bezig zijn. Dat verhoogt zijn productiviteit met wel 10 tot 15 procent. Ook versnelt dat het bouwproces. En onze runners zijn goedkoper dan een tegelzetter.”

Met de carry on service brengt Raab Karcher de bouwmaterialen tot op de werkplek.

Ter plekke kijken

Klanten die eerder al gebruik maakten van Leanworks, keren regelmatig terug, ervaren Koppelman en Derks. “Die bellen direct al bij een tender of we mee willen kijken en een logistiek plan willen maken. We kijken dan ter plekke wat er mogelijk is en wat voor beperkingen er zijn, bijvoorbeeld door overheidsregels. Soms heb je te maken met wegafsluitingen die alleen buiten de spits mogen plaatsvinden; soms heb je een school in de buurt of andere plaatselijke omstandigheden. Daar moet je tijdig rekening mee houden”, zegt Koppelman.

Minder overlast en emissie

Een goed logistiek plan is steeds belangrijker, zo leert de praktijk. Derks: “Gemeenten stellen steeds vaker als eis dat de overlast voor de omgeving beperkt blijft, evenals de uitstoot van schadelijke stoffen. Soms kiezen aannemers er ook zelf voor om dit als extra pluspunt op te voeren bij hun inschrijving. Je kunt de emissies en overlast fors beperken door gebruik te maken van een HUB, waar je alle bouwmaterialen verzamelt. Er rijdt dan alleen een vrachtwagen van Raab Karcher vanaf de HUB naar de bouwplaats. Terwijl normaal gesproken bij een grootschalige renovaties aparte vrachtauto’s rijden voor onder meer keukens, sanitair, gipsplaten, vloerelementen, stucmaterialen en tegels. Dat is een heel groot verschil.”

De vestiging van Raab Karcher fungeert daarbij als HUB. Met zijn grote aantal vestigingen is er altijd wel een Raab Karcher in de buurt van de bouwplaats. Mochten tegelijkertijd meerdere HUB-projecten lopen op één vestiging, dan heeft Raab Karcher nog de mogelijkheid om uit te wijken naar partners.

Met de Take-it-bag service helpt Raab Karcher de aannemer met de afvoer van bouwafval.

Producten van derden

Uiteraard betreft deze logistiek de eigen bouwmaterialen, maar als het nodig is neemt Raab Karcher daar ook de producten van derden in mee. “Zo hadden we voor het MST ook specifieke ziekenhuisinrichting hier staan. We slaan dat op, we labellen dat en zorgen dat het tijdig op de juiste plek komt te staan. Ook installaties en vloerbedekking kunnen we daarin meenemen”, zegt Koppelman.

Lossen op hoogte

Raab Karcher kan vanuit Leanworks een breed scala aan logistieke diensten verzorgen. Daaronder valt ook lossen op hoogte. Voor grote hoogtes huurt Raab Karcher materieel in, maar tot een hoogte van vier verdiepingen heeft Raab Karcher inmiddels vier vrachtwagens rijden die dit zelf kunnen. Raab Karcher heeft het logistiek materieel om elk materiaal snel, vakkundig en zonder schade op de juiste tijd op de juiste plek neer te kunnen zetten.

Een ander onderdeel van Leanworks is de ‘Take-it-bag’. Dit is een bigbag voor bouwafval, die Raab kan leveren in plaats van een afvalcontainer. “We nemen die big bag dan weer mee bij de volgende levering op bij het oppikken van emballage.”

“We verzorgen met deze ‘Logistiek op maat’ dus vijf belangrijke terreinen: opslag; transport; verticaal transport, carry on naar de werkplek en afvalinzameling”, zegt Derks. “Dat is interessant voor elk project dat logistiek ingewikkeld is, zoals hoogbouw, grootschalige renovatie en binnenstedelijk bouwen, maar ook de afbouw van elk grootschalige nieuwbouwproject.”

Bouwlocker

Verticaal transport en Take-it-bag zijn logistieke diensten die eventueel ook ‘los’ verkrijgbaar zijn, zonder gebruik te maken van het hele pakket Bouwlogistiek op maat. Een aanvullende dienst is de Bouwlocker. Dit is een locker waar een gereedschapskruiwagen in past plus nog wat materieel. “De Bouwlocker kun je dicht bij je werkplek neerzetten zodat je niet steeds met gereedschap hoeft te slepen. De Bouwlocker is diefstalveilig en verzekerd en is te bedienen via bluetooth.”

“Met Leanworks willen we aannemers een compleet pakket logistieke diensten aanbieden, op maat voor hun project. Wij zijn partner van de aannemer en brengen alle risico’s van het logistieke proces in beeld zodat de aannemer zich daar niet meer druk over hoeft te maken”, besluit Koppelman.

Meer informatie over Leanworks is te vinden op de site leanworks.nl.