Slimme hijsoplossingen voor glas, dak-, gevel- en wandpanelen

Artikel delen

Tijdwinst bij het monteren van dak- en gevelelementen. Handzame verwerking van lange dakpanelen dankzij hijs- én rotatiemogelijkheden. Het snel en secuur plaatsen van glas in gerenoveerde kozijnen, ook op grotere hoogte. Het gemak van de juiste hijsarm om dat glas onder een aanwezig balkon te manoeuvreren. Binnenwanden soepel in een krappe omgeving plaatsen. VIAVAC vacuümheffers bieden daarbij uitkomst. Ook bij reguliere montage van glas, dak- en gevelelementen vereenvoudigen de vacuümheffers het werk. Zowel voor de aannemer die sporadisch zo’n klus moet klaren als voor de specialistische gevelbouwer of het dakenbedrijf dat dagelijks elementen moet plaatsen. Want de vacuümheffers zijn te koop of te huur. Zo is altijd een geschikte oplossing voorhanden.

VIAVAC vacuum lifting bestaat dit najaar 25 jaar. Dat betekent al 25 jaar slimme oplossingen voor het hijsen en monteren van sandwichpanelen voor daken, gevels en wanden, later aangevuld met vacuümtechnieken voor het plaatsen van glas. Marketing manager Thomas Andriessen: “Die oplossingen begonnen in een schuurtje achter het huis van zijn ouders, waar Arie de Groot als zelfstandig constructeur startte met het distribueren van vacuümunits voor de bouwsector. Hij liet het bedrijf uitgroeien tot een internationale speler op het gebied van vacuüm heftechnieken voor de montage van glas, dak-, gevel- en wandpanelen. Inmiddels telt de organisatie meer dan 30 werknemers en worden de vacuümhijsoplossingen in ruim 75 landen toegepast. Landen met verschillende eisen, regels en producten voor dak en gevel, maar dankzij de modulaire vacuümheffers met specifieke zuignap- en draagarmoplossingen kunnen wij nagenoeg altijd en overal een doeltreffend antwoord vinden op een hijsvraagstuk.”

De apparaten van VIAVAC werken volgens een gesloten circuit wat het best toepasbaar is op niet-poreuze materialen zoals glas, HPL, natuursteen, metaal, gecoate panelen etc. “Met onze CladBoy en RotaBoy worden allerlei dakpanelen moeiteloos opgepakt, tot wel 24 meter. Met ons brede assortiment glaszuigers VIAVAC compact Curved, GBL2 en GBX2 kan glas tot 800 kg worden gemonteerd. De compact Curved is er voor gebogen glas. Doordat wij alle hijsgereedschappen in eigen huis ontwikkelen en fabriceren, kunnen wij snel inspelen op de nieuwste vraagstukken vanuit de markt. Dat doen wij telkens op modulaire wijze en er zit altijd de visie van praktische verwerking achter onze oplossingen.”

Geen extra werk

Zo is er ook een oplossing bedacht voor geprofileerde dakplaatpanelen in de vorm van passende zuignappen die via ‘zoekers’ automatisch in één lijn met het lengteprofiel aangrijpen. “Je ziet momenteel dat veel panelen nog met hijsogen of klemmen worden gemonteerd. Maar dan moet er een bevestigingspunt in een paneel worden aangebracht dat later moet worden dichtgemaakt of je verbuigt het paneel door de bevestigingsklem. Omslachtig en extra werk. Onze heffers werken via de vacuümtechniek. Je zet het apparaat op de last, aan laten zuigen en je pakt het eenvoudig op. Alle apparaten werken op een accu, heel makkelijk dus.”

VIAVAC luistert naar de gebruikers en werkt samen met veel (inter)nationale fabrikanten van dak- en gevelelementen om de symbiose tussen product, vacuümheffer en verwerking te versterken. “Je kunt met de positie en aard van de zuignappen perfect finetunen. Zo vraagt het ene materiaal om zachtere rubbers en glas bijvoorbeeld om hardere rubbersoorten.”

Veiligheid voorop

In alle hijssituaties is de veiligheid prioriteit, benadrukt Andriessen. “Wij willen dat onze klanten bouwmaterialen op een efficiënte, gezonde en veilige wijze kunnen plaatsen. Je ziet dat in deze tijd van prefabricage en modulair bouwen de elementen steeds groter en zwaarder worden. Tevens worden glas en dak- en gevelelementen van zichzelf zwaarder als gevolg van de hogere isolatie- en geluideisen en toenemende dikte van isolatiepakketten en beglazing. Alles wat je op een bouwplaats boven 1,5 meter hoogte hijst, moet volgens strenge regels geschieden. Al onze vacuüm hijsgereedschappen zijn conform de Europese norm EN 13155 voorzien van een extra valbeveiliging. Dit kan uitgevoerd zijn met sjorbanden, of wat steeds vaker toegepast wordt, met twee (dubbel) onafhankelijke vacuümcircuits. Veiligheid gaat boven alles.”

Daarnaast wordt continu ingezet op kwaliteit. Er wordt in de bouwsector positief over VIAVAC gesproken. Andriessen: “Iedereen ziet direct dat onze gereedschappen hoogwaardig en solide zijn gemaakt voor toepassing op de bouwplaats, met onder andere goede wielen onder transportframes, afwateringsystemen op de zuignappen, weggewerkte bekabeling, goede rubbers voor een perfecte sluiting, compacte versies als je tussen steiger en gevel moet kunnen opereren, al dat soort zaken. Daarnaast wordt elk gekocht of verhuurd apparaat voor ingebruikname uitgebreid gecontroleerd en onderworpen aan een trektest. Een handleiding met uitvoerige gebruikers- en onderhoudsinstructies completeren de levering. We bieden hoogwaardige gereedschappen, waardoor faalmomenten op de bouwplaats tot een minimum worden beperkt. Voorts bieden wij uitstekende ondersteuning en service.”

Mogelijkheden ontdekken

Thomas Andriessen nodigt belangstellenden uit om contact op te nemen en de (specifieke) wensen te bespreken. “Bel ons gerust. We nodigen u desgewenst uit in onze nieuwe bedrijfspand aan de 1e Industrieweg 8 in Lopik. We vertellen u graag wat mogelijk is.”

VIAVAC vacuum lifting bv
www.viavac.nl