Waar de vloer eindigt begint de discussie!

Artikel delen

Bij het ontwerp van een gebouw wordt een keuze gemaakt voor een bepaald vloertype, benodigde dikte en hoeveelheid wapening. De precieze detaillering van de oplegging wordt aan de uitvoering overgelaten. En omdat een goede ondersteuning van de vloer immers van groot belang is, ontstaat hier vaak de discussie. Het gaat er hierbij vaak om of een oplegging vlak is, voldoende van lengte of dat er nog een oplegmateriaal moet worden toegepast.

Vloeren en vloerdetails 

Hans Verkleij, productmanager bij Calduran: “Veel van deze kennis is in de loop van de jaren ontwikkeld samen met interne en externe adviseurs, maar ook door aanvullend onderzoek te verrichten.
Voor de geluidsisolerende vloeropleggingen zijn zowel in de praktijk als ook op speciaal gemaakte testlocatie geluidsmetingen gedaan. Ook op de Technische Universiteit in Eindhoven en Delft zijn vanuit de Stichting Stapelbouw onderzoeken gedaan, zowel numeriek als met testopstellingen in het laboratorium. Bijvoorbeeld: de invloed van een stalen randkist op de oplegspanningen van een breedplaatvloer.”

Standaarddetails in keuze-selector

Op basis van deze kennis zijn diverse standaarddetails ontwikkeld die zich inmiddels in de praktijk hebben bewezen. Deze details zijn verwerkt in de digitale detaildatabase op de website van Calduran.
Of het gaat om kanaalplaat-, breedplaat- of ribbenvloeren, voor de meeste opleggingen zijn details uitgewerkt. Via een keuze-selector kan eenvoudig het juiste detail worden gevonden. Langsgevel, woningscheidend, begane grond of verdieping zijn voorbeelden van selectiecriteria. Hierin is ook rekening gehouden met de vereiste geluidsisolatie volgens het bouwbesluit.

Woningscheidend oplegdetail

We willen hierbij enkele veel voorkomende details bespreken: Martijn van Ophoven, technisch adviseur bij Calduran, aan het woord: “Een van de vragen is bijvoorbeeld het woningscheidende oplegdetail van de begane grond vloer bij appartementsgebouwen. Kunnen de woningscheidende wanden direct op de vloerplaten worden gestapeld of dienen deze naast de wand te worden opgelegd?” Bij grondgebonden rijtjeswoningen kunnen wanden op de vloer worden gezet. Echter, in appartementenbouw dient de wand door te lopen tot op de fundering en de vloer naast de wand te worden gelegd op akoestisch oplegmateriaal.”

Aandachtspunten

Ook een vraag die vaak voorkomt, is of de langsgevel in rijtjeswoningen dragend moet worden doorgestapeld of dat de wanden los moeten worden gehouden van de vloer. In principe adviseren wij dit door te stapelen. Zodoende kunnen de aan de bouwmuur aansluitende dwarspenanten veel grotere stabiliteitskrachten opnemen en zijn minder grote dwarswanden nodig. Onderkauwen van de nokken onder vloerplaten van de begane grondvloer bij de langsgevel is hierbij nog een belangrijk aandachtspunt. Als dat wordt vergeten, kan door doorbuiging van de vloerplaat scheurvorming in wanden ontstaan.

Windbelasting

Volgens Edwin van Alstede, constructief adviseur bij Calduran, moet ook gedacht worden aan de verankering van de bovenzijde van niet-dragende (windbelaste) wanden aan de vloer. “Doordat het buitenblad meestal volledig afsteunt op het binnenblad, moet het binnenblad de volledige windbelasting kunnen afdragen (via spouwankers) naar de vloeren aan de onder- en boven zijde van de wand. De verankering aan de bovenzijde kan d.m.v. veerankers of het wandvloer koppelanker. Daarnaast moet er goed naar de diktes van niet- dragende windbelaste wanden worden gekeken met name penanten waar aan weerszijden raam/deur sparingen aanwezig zijn. Voor de controle kan VNK Statica 6.0 (module 2) worden gebruikt.”

Afwijken van standaardoplossingen

Veel van deze oplossingen zijn ook opgenomen in het Calduran Wandattest waarmee het KOMO keurmerk wordt verkregen. Met de uitgewerkte details wordt aangetoond voldaan aan de specifieke regels uit het bouwbesluit. Als u met een project zit wat afwijkt van deze standaard detaillering kunt u natuurlijk altijd beroep doen op onze technisch adviseurs.

Informatie: www.calduran.nl