In de spotlight

Producten
Artikel delen

Dak- en gevelafwatering is niet saai

Een hemelwaterafvoersysteem voor gebouwen lijkt iets onbelangrijks, er is een buis nodig waarmee je regenwater afvoert en het moet goed functioneren. Maar zo simpel is het in de praktijk niet. Want er worden steeds hogere eisen gesteld aan een dakafvoersysteem, architectonisch moet het ‘smoelen’ en perceeleigenaren zijn volgens wetgeving verantwoordelijk voor de afvoer van hemelwater. Reden genoeg om eens stil te staan bij alle mogelijkheden van hemelwaterafvoersystemen.

dak

Het klinkt logisch en lijkt een open deur maar als een dak niet waterdicht is, dan leidt dit tot vervelende situaties. Het regent steeds vaker en harder en niet elk hemelwaterafvoersysteem kan deze grote hoeveelheid aan. Het regenwater stroomt dan via de gevel of het dak naar binnen en veroorzaakt waterschade. Het verzamelen en afvoeren van hemelwater is één van de belangrijkste aandachtsgebieden in de installatietechniek. Maar het gaat ook steeds vaker over duurzaam bouwen. Het is dus niet vreemd dat architecten en opdrachtgevers gebruik willen maken van hernieuwbare, duurzame of herbruikbare materialen. Staal is dan bij uitstek het geschikte materiaal.

water afvoer

Doordat er steeds meer gebouwen een gecombineerde functie hebben, zoals wonen, verzorging, educatie, commercie en parkeren, worden er ook steeds hogere eisen gesteld aan functionaliteit, brandveiligheid, vandaal-bestendigheid en esthetiek van dakafvoeren- en leidingsystemen. Gelukkig is er een modulair systeem op de markt dat aan al deze eisen voldoet. Om het architectonisch te laten ‘smoelen’ zijn er van dit modulaire systeem naast ronde ook vierkante hemelwaterafvoersystemen verkrijgbaar. Deze zijn perfect weg te werken in de gevel of dienen juist als blikvanger bij panden met een moderne uitstraling.

Bij duurzaam bouwen hoort ook dat hemelwater niet meer wordt afgevoerd naar de riolering. Tegenwoordig is afkoppelen het motto en legt nieuwe wetgeving de verantwoordelijkheid voor de hemelwaterafvoer bij de perceeleigenaar, die het hemelwater zoveel mogelijk op eigen terrein moet houden. Met infiltratie- en buffersystemen is het hemelwater perfect op het eigen terrein te houden en kun je het in een aantal gevallen zelfs gebruiken om in tijden van droogte de bloemen en planten in de tuin water te geven.

Met enkel het hemelwater van het dak afvoeren houdt het niet op. Want je moet dit water ook snel en bedrijfszeker afvoeren van balkon, dakterras, daktuin en galerij. Een designgoot is dan de oplossing ter voorkoming van waterschade aan gevels, balustrades, ramen, deuren en isolatie als gevolg van stuw- of spatwater. Meer weten? Lees dan mijn hele blog op www.aco.nl

ACO bv
www.aco.nl

BouwTotaal