Goed isoleren zonder veel ruimte te verliezen

Artikel delen

‘Cabins in the Wood’ in Eindhoven is een project met 11 vrijstaande woningen. Energiezuinig en comfortabel. De woningen worden opgezet met het SIP-systeem (Structural Insulated Panel System) van Kingspan TEK. De slanke constructie in combinatie met de hoge isolatiewaarde is volgens de architect het grote voordeel van bouwen met SIPS ten opzichte van andere vormen van houtbouw.

bouwplaats

Foto: Sjef Prins – APA Foto

Architect Remco Mulder (mulderendevries architecten) kwam via een collega, een bouwkostendeskundige, op het spoor van het Kingspan TEK Bouwsysteem. “Dit bouwsysteem is nog niet zo bekend, dus ik krijg regelmatig de vraag waarom we hiervoor hebben gekozen”, zegt de architect. “De lichte constructie, goede isolatie, snelle montage en duurzaamheid zijn voordelen die absoluut opwegen tegen de kosten”, vindt hij.

Goed isoleren, zonder veel ruimte te verliezen, was voor de architect een van de uitdagingen. “In traditionele bouw moet je bij een goede isolatie al snel rekening houden met 50 tot 60 centimeter dikke buitenwanden”, geeft hij aan. “De constructieve en isolerende gevelelementen die we hier toepassen, zijn 172 mm dik. Dat betekent ruimtewinst in de woning.”
Een ander pluspunt is dat de elementen damp-open zijn. “Dat geeft meer comfort”, verklaart Mulder. “Er is veel minder condensvorming. Het geeft ook zekerheid dat vocht zich niet ergens in de constructie kan ophopen.”

Als het aan Mulder ligt, werkt hij in de toekomst vaker met Kingspan TEK. “Traditioneel bouwen gaat het met de nieuwe wetgeving echt afleggen tegen dit soort bouwsystemen. En er is redelijk makkelijk mee te ontwerpen”, vindt hij.

Kingspan TEK
www.kingspantek.nl