fbpx

Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test accu-invalcirkelzaag met ‘KickbackStop’

Festool krijgt het voor elkaar om weer iets nieuws te verzinnen. Een innovatie die je van dit merk kunt verwachten. Het betreft een invalcirkelzaag op accu, die weer een hele nieuwe functie heeft. Deze zaagmachine is voorzien van de zogenaamde ‘KickbackStop’. Deze functie – die geen enkel ander merk heeft – zorgt voor het stoppen van de zaag als deze door terugslag uit het materiaal komt op een moment dat je er niet op bedacht bent. Dat kan zelfs letsel aan handen en polsen voorkomen.

Festool TSC 55 KEB

Tekst: Ton Beijk

inval cirkelzaag

Festool TSC 55 KEB. Aadviesprijs: € 799,-, exclusief btw. Met 2x accu en 2x lader.

De KickbackStop treedt in werking zodra je een ander materiaal raakt, denk aan een aluminium laag in een deur, een harde kwast, een onverwachte houtverbinding, vastloopt of een terugslag geeft. Deze veiligheidsvoorziening is met name handig bij invalzaagsnedes waarbij de machine niet helemaal op toeren is. Het zaagblad stopt in een oogwenk en beschermt zo niet alleen het werkstuk en eventueel de liniaal, maar minimaliseert ook het letselgevaar voor je handen en polsen.

Eerste indruk

Wij kregen de kist door een vertegenwoordiger overhandigd, met daarbij de juiste uitleg. Nadat hij vertrokken was, konden we ermee aan gang. Als eerste valt op dat de machine erg lijkt op de oude inval zaagmachine van Festool met snoer, de TS 55. Deze machine bestaat reeds meer vijftien jaar en is ontworpen om vooral met de liniaal te gebruiken. Even schrik ik van de dubbele accu op te machine. Deze toont erg log en lijkt de handgreep te belemmeren voor je linkerhand. Ook is deze machine misschien iets zwaarder. We pakken er gewoon een weegschaal erbij: dan weten we dat zeker. De accu machine blijkt één kilo zwaarder dan de machine met snoer. Dit lijkt heel veel, maar weegt niet op tegen de voordelen van geen snoer aan je machine.

Aan de slag

Het wordt tijd om ermee te gaan zagen. We pakken 18 mm geplastificeerd spaanplaat als eerste. De zaag loopt er moeiteloos doorheen en laat ook een zeer schone zaagsnede achter. Het gaat ook verrassend snel. Dit kan verklaard worden door het extra dunne zaagblad, dat tegenwoordig standaard is. Simpel gezegd, door een dunner zaagblad te gebruiken verspaan je ook minder materiaal. Dus bij veel zaagwerk zal dat je aanzienlijke tijdwinst opleveren. We proberen nog wat verschillende materialen en deze machine heeft er geen enkele moeite mee. Of het nu gaat om spaanplaat, osb, multiplex of meubelpaneel, het gaat allemaal supersnel.

KickbackStop

Nu willen we toch die KickbackStop ervaren. Eens kijken of het echt werkt. We proberen het uit zonder liniaal. Eigenlijk wil ik een lijn volgen, maar ik ga daarbij de zaag corrigeren. En ja hoor, op het moment dat de zaag klem loopt stopt hij direct en heb je de rode ‘kickback’ led aan het branden. Die reactietijd is voortreffelijk. Het lijkt een beetje op de airbag van je auto, maar zeker niet te vergelijken met de ‘Saw-stop’ die wel op een zaagtafel te vinden is. Op het moment dat het zaagblad vastloopt voel je wel de weerstand van de machine en drukt deze zich iets omhoog. Maar voordat deze het hout verlaat staat het zaagblad stil en is dus veilig op dit moment. Na het opnieuw indrukken van de schakelaar kan je gewoon weer verder zagen.
Bij deze zaagmachine heeft Festool het spouwmes weggelaten, maar daarvoor in de plaats één volgmes geplaatst. Dit volgmes zorgt er kennelijk voor dat deze machine weet of je aan het zagen bent en of je nog in het hout zit? Hier komt kennelijk wat elektronica bij te pas die mijn pet te boven gaat. Maar ik kan je garanderen dat het werkt, en niet één keer. Soms moet je niet alles willen begrijpen.

Werken met accu

De machine kan je gebruiken met één accu of twee accu’s. Met één accu draait hij gewoon niet zo snel, maar met twee accu’s kan je, volgens opgaaf van de fabrikant, ongeveer 250 meter zagen door 18 mm mdf.
In de eerste instantie dacht ik dat de zaagmachine een kopie was van de gesnoerde TS 55, behalve de accu dan. Maar dit is zeker niet waar. De zool van de machine is veranderd en is beter op de liniaal af te stellen. Ook is de inbussleutel voor de zaagblad wissel beter opgeborgen bij de as-blokkeer hendel.
De extra handgreep, die eerst niet zo bruikbaar leek, is in de praktijk toch wel handig. Maar dan moet je hem wel gebruiken. Ik gebruikte hem namelijk in combinatie met de liniaal eigenlijk niet, omdat je meestal dan juist de liniaal controleert met je linkerhand. Ook bij zagen zonder liniaal voldeed hij prima zonder de extra handgreep te gebruiken. Maar misschien komt dit doordat ik iets te gemakkelijk zo’n soort machine bedien. Hoewel ik denk dat de meeste vakcollega’s mij nog zullen inhalen met de snelheid van werken.
Nu kan je zeggen, ik heb een accuzaagmachine en ik heb een stofzuiger op 220 volt. Is dit logisch? Het antwoord is simpelweg: ja. Bij de machine wordt een stofzak geleverd, die boven alle verwachting de stof enorm goed afzuigt. Ik durf te zeggen wel voor 90%. En dat heb ik nog niet veel eerder gezien. Misschien moet je hem wat vaker legen. Maar ja…

Kortom: een machine voor de vakman, voor snel, precies en vooral veilig zagen, ook op plekken waar je even geen stroom hebt.

Over de auteur:
Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij zal ook voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen nemen en zijn objectieve mening geven.

BouwTotaal