Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Seroro: verticaal wonen in Seoul

Seroro, wat verticaal betekent, is een microhuis in Seoul. De kamers zijn gestapeld en de bewoners wonen verticaal. Seroro is gelegen in het hart van de stad, waar de grondprijzen extreem hoog zijn. Maar dit stukje land was zo klein, dat er weinig ontwikkelingsmogelijkheden leken en de prijs naar een acceptabel niveau daalde. Een jong stel nam de moedige beslissing hier hun eerste huis te bouwen.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Byun Jongseok

Smaller Architects is een Koreaans architectenbureau, gevestigd in Seoul. Het werd in 2016 opgericht door architect Minwook Choi: “We proberen verder te gaan dan architectuurtheorie en streven ernaar om zorgvuldiger in de context te kijken en architectuur te ontwerpen, die past bij zijn omgeving. Deze locatie heeft veel voordelen en is gunstig gesitueerd ten opzichte van openbaar vervoerlijnen, een park en de vestingmuur van de oude stad Seoul.”

Iedere verdieping een functie

Het huis is ontworpen door de kamers verticaal te stapelen en op elke verdieping een kamer te plannen. De grootte van elke verdieping is 16 vierkante meter. Minwook Choi: “Het jonge stel besteedt de meeste tijd overdag op de eerste en tweede verdieping. Ze verplaatsen zich voor de nacht naar de derde en vierde verdieping.”


De omgeving van de woning heeft een grote invloed op de vorm en het ontwerp van het gebouw. De meeste ramen van het gebouw zijn naar het zuiden en westen gericht voor natuurlijke verlichting en uitzicht op het park. Aan de noordelijke en oostelijke kant is er een minimum aan ramen met het oog op de privacy. De gebogen buitenlijn van de gevel van het gebouw volgt op een natuurlijke manier de vorm van land.

Op de begane grond vind je de parkeerplaats. Met een buitentrap bereik je vervolgens:
• eerste verdieping, woonkamer met rustruimte;

• tweede verdieping, keuken met eethoek; • derde verdieping, slaapkamer met tweede rustruimte;

• vierde verdieping, kleedkamer met een ligbad.

 

De gebogen buitenlijn van de gevel van het gebouw volgt op een natuurlijke manier de vorm van land. Op de begane grond kan geparkeerd worden.

 

Verticaal wonen is vreemd

Binnen een woning vijf woonlagen creëren is niet gebruikelijk. Toch bevalt het prima. Minwook Choi: “Het blijkt net zo comfortabel als elk ander huis. De bewoners beginnen zelfs het gezondheidsaspect te waarderen van het trappen lopen.” Maar er is ook genoeg ruimte om je terug te trekken in je eigen kamer. Zelfs met een huisdier, in dit geval een kat, ben je van alle gemakken voorzien.

Seroro feitjes

Grondoppervlak: 33.7 m2
Gebouwoppervlak: 20,1 m2
Bruto vloeroppervlak: 66,7 m2
Constructie: gewapend beton
Buitenafwerking: Stuc-O-Flex isolatie systeem
Binnenafwerking: geverfde gipskarton platen
Verwarming en warm water: gas boiler

Wat kunnen we leren van Minwook Choi

Kleine percelen kunnen ook een inspiratiebron zijn. Minwook Choi zag al snel dat je op deze plek de hoogte in kon en daarmee nieuwe ruimtekwaliteit kan creëren. Hij slaagt erin om een vrijstaande woning met allure te bouwen, inclusief voorzieningen in de buurt, een park om de hoek, prachtig uitzicht en een gratis work-out bij het traplopen. Een Tiny wolkenkrabber van de toekomst.

 

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 70 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in twee rijk geïllustreerde hardcover bundels: SLIM RUIMTEGEBRUIK en SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 (ook verkrijgbaar als e-book). Meer informatie vindt u op: www.bouwtotaal.nl/slim-ruimtegebruik-2. Zijn derde bundel met twintig kakelverse voorbeelden is net uit en kan je als e-book en hardcover bestellen door een mailtje te sturen naar levenintuinen@gmail.com.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl. Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.

 

 

 

BouwTotaal