fbpx

Elk seizoen waterdicht lassen op het dak met Universal Perfect Fix

Artikel delen

Werken met open vuur op het dak is met NEN 6050 aan strenge richtlijnen gebonden. Desondanks vinden verzekeraars het risico van brand bij open vuur zo groot dat verzekeringspremies vrijwel onbetaalbaar zijn. Maar zonder open vuur is, vooral in koude en vochtige jaargetijden, vrijwel geen bitumineus dak te maken. En zelfklevende dakbanen hebben op een natte en koude ondergrond vaak een probleem met de hechting. Ook contactlijmen werken niet goed meer. Verwerking is daardoor niet het hele jaar mogelijk. Reden voor Sjoerd Wildschut van Wildschut Dakbedekkingen om bij BMI Icopal aan te kloppen voor een oplossing. Er werd gezamenlijk een nieuw product ontwikkeld: Universal Perfect Fix, een stalen hechtingsplaat, voorzien van een speciale coating, die het mogelijk maakt Icopal Universal dakbanen ook onder winterse omstandigheden te verwerken.

“In koude en vochtige jaargetijden kunnen we zonder open vuur vrijwel geen bitumineus dak maken”, legt Sjoerd Wildschut, directeur van Wildschut Dakbedekkingen uit, “en verlijmen en föhnen kan eigenlijk alleen op een droge ondergrond. Daarom stellen veel dakdekkers dat soort werkzaamheden uit tot het voorjaar. Daar moest een oplossing voor komen. Al brainstormend met BMI Icopal ontstond een idee dat gebaseerd was op de bekende foliestaalplaten die gebruikt worden bij kunststof daksystemen. Deze worden toegepast voor de versteviging van dakranden, dakovergangen en bij opstandstroken en worden mechanisch bevestigd. Stel dat je deze plaat voorziet van een speciale coating die een sterke verbinding met Icopal Universal aangaat bij het föhnen, dan kun je wél, zonder open vuur, waterdichte aansluitingen maken. Het hele jaar door, ook op koude en natte ondergronden.”

Dakdekkers kunnen er direct mee aan de slag

Bij BMI Icopal gingen Koen Geloudemans, Sales Manager Waterproofing Nederland, Marc van de Craats, Technisch manager Waterproofing Nederland, en de onderzoeksafdeling op zoek naar de juiste coating voor de hechtingsplaten. Er zijn, samen met Wildschut Dakbedekkingen, diverse coatings getest. Net zolang tot de juiste coating gevonden werd. “Toen waren we zover dat we de panelen op de markt konden gaan brengen” zegt Marc van de Craats, “en deze maand hebben we het nieuwe product geïntroduceerd. In de herfst, zodat de dakdekkers er direct mee aan de slag kunnen.” Universal Perfect Fix bestaat uit een stalen plaat van 0,6 mm die aan één zijde voorzien is van een speciale coating van 0,8 mm. De panelen zijn in diverse voorgevormde profielen leverbaar en kunnen door het dakdekkersbedrijf zelf verder worden bewerkt. De panelen zijn uv-bestendig en gaan minstens net zolang mee als de dakbedekking. Iedere dakdekker kan nu in elk jaargetijde Icopal Universal dakbanen, zonder open vuur, probleemloos verwerken.”

Waterdichte las met hete lucht

De Universal Perfect Fix panelen zijn verkrijgbaar als fixatieprofiel om Icopal Universal dakbanen duurzaam in dakranden aan te brengen. Detailoplossingen zoals bij dakranden, dakovergangen en opstandstroken zijn eenvoudig uitvoerbaar door gebruik te maken van de voorgevormde profielen. Waar maatwerk nodig is kunnen hele panelen van 2 X 1 meter worden gebruikt die door het dakdekkersbedrijf in de juiste vorm worden gezet. De Universal Perfect Fix wordt mechanisch met behulp van schroeven op de ondergrond bevestigd. Vervolgens wordt de Icopal Universal dakbaan met hete lucht op de Perfect Fix gelast.

BMI Icopal
www.icopal.nl