Saan neemt ‘groen’ als logistiek uitgangspunt

Artikel delen

‘Gewoon groen geregeld’ is de nieuwe slogan waaronder Koninklijke Saan haar logistieke diensten aanbiedt. “Voorheen was dat ‘gewoon goed geregeld’, maar groen en duurzaam wordt steeds belangrijker. Wij helpen aannemers om te voldoen aan de steeds hogere eisen die opdrachtgevers stellen.”

Een elektrische torenkraan van Saan in Amsterdam.

Vooral bij binnenstedelijk bouwen wordt de logistieke uitdaging steeds groter. Het is niet alleen meer een kwestie van het juiste materieel en juiste materiaal op zijn plek krijgen, maar de leefbaarheid van de omgeving en de milieubelasting wegen steeds zwaarder, zo ervaren commercieel manager Wilfred van de Blaak en operationeel directeur Matthijs Vooijs van Koninklijke Saan. Ter illustratie: het bedrijf heeft twee mensen in dienst die zich fulltime bezig houden met vergunningen en ontheffingen voor transporten. “De eisen in de stad worden zo hoog dat aannemers daar zelf bijna niet meer aan kunnen voldoen. Even iets leveren is er niet meer bij”, zegt Matthijs Vooijs.

De gemeente Amsterdam spant in dat opzicht de kroon, maar andere gemeentes volgen steeds vaker. In Amsterdam gaat het daarbij overigens niet alleen om milieu en leefbaarheid, maar ook om de kades en bruggen die niet bestand zijn tegen zwaar verkeer. “Binnen de ring van Amsterdam heb je een vergunning nodig voor elke voertuig van meer dan 30 ton of langer dan 10 meter. Daar kun je een jaarontheffing voor krijgen. Maar voor groter of zwaarder materieel moet voor elk transport afzonderlijk een vergunning worden aangevraagd”, schetst Matthijs Vooijs de huidige situatie. Daarbij gaat binnenkort de binnenstad nog verder op slot voor materieel dat niet voldoet aan de Euro 6 norm.

Inrichting van een hub aan de rand van de stad behoort ook tot de mogelijkheden.

Duurzaamheidsparagraaf

Wilfred van de Blaak: “We bieden een ‘menukaart’ met een pallet van diensten.”

Ook bij aanbestedingen wordt steeds vaker aandacht besteed aan milieu en leefbaarheid. Beperken van CO2-uitstoot en overlast in de vorm van herrie en aantal verkeersbewegingen zijn daarbij belangrijk. “We zien dat met name publieke opdrachtgevers vragen om een duurzaamheidsparagraaf. Grote aannemers gaan dat ook aan ons vragen. Er zijn inmiddels aannemers die een duurzaamheidsmanager in hun Management Team hebben. Wie hier het beste mee omgaat, gaat het meeste werk krijgen”, zegt Wilfred van de Blaak.

Matthijs Vooijs: “Voor binnenstedelijk bouwen is de logistiek een grote uitdaging geworden. Aannemers die gewend waren alles zelf te doen, gaan nu logistieke expertise inhuren. Wij kunnen daarin als organisatie voorzien. Naast kraanverhuur en bouwlogistiek verzorgt Saan ook industriële verhuizingen. We hebben daar materieel voor zoals vrachtwagens met een autolaadkraan. Zo kunnen we met zelflossend materieel naar de bouwplaats rijden en daarmee ook afval afvoeren. Binnenkort openen we een nieuwe vestiging in Diemen, met een eigen loskade aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Dan kunnen we gemakkelijk vervoer over water verzorgen, terwijl onze vestiging als hub kan fungeren voor de bundeling van allerlei (af)bouwmaterialen.” Zo’n hub kan Saan ook realiseren bij de eigen vestigingen aan de rand van Utrecht en in Tilburg.

Social return

Vervoer over water wordt in Amsterdam steeds meer de norm. Dat biedt ook extra kansen, schetst Vooijs. “Wij zijn aandeelhouder in de sociale onderneming Rederij KEES. Die vaart met elektrische schuiten door Amsterdam en rijdt met elektrische auto’s en bakfietsen door de binnenstad. Dat wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door gebruik te maken van de diensten van KEES kunnen aannemers voldoen ook aan hun SROI-verplichting, oftewel social return.”

De logistieke dienstverlening van Saan Bouwlogistiek varieert van het opstellen van een logistiek plan, het verzorgen van een overslaglocatie voor bouwmaterialen en aanvragen van vergunningen tot de verzorging van de complete logistiek op de bouw, inclusief het leveren van logistieke medewerkers. Wilfred van de Blaak: “We bieden een ‘menukaart’ met logistieke diensten. Van het leveren van een los onderdeel tot en met complete ‘turnkey’ logistiek.”

Emissievrij materieel

Matthijs Vooijs: “We willen voorsorteren op de toekomst.”

Daarbij kan Saan ook voorzien in emissiearm of emissievrij materieel. Waar mogelijk investeert het bedrijf daarin. Wilfred van de Blaak legt uit: “Bij alle investeringen voor vervanging of uitbreiding zoeken we naar emissieloze of deels elektrische alternatieven. Dat is nog niet voor alles beschikbaar. Zo zijn er torenkranen die op bouwstroom kunnen draaien of zelfs elektrisch kunnen rijden, maar dat zien we nog niet bij telescoopkranen. Wij volgen die ontwikkelingen op de voet. Omdat er lang niet overal voldoende bouwstroom is, hebben we geïnvesteerd in een aanhanger met battery-pack, zodat we onze eigen stroom mee kunnen nemen.” Matthijs Vooijs: “Daarbij gebruiken we milieuvriendelijke HVO-diesel voor alle materieel dat daar motorisch geschikt voor is.”

Saan kan zijn eigen stroom meenemen, middels een aanhanger met battery-pack.

Beide heren constateren dat duurzaamheid maatschappelijk – en ook in de bouw – steeds meer gemeengoed en uitgangspunt wordt. Ook opdrachtgevers zijn inmiddels bereid om meer te betalen voor de inzet van emissievrij materieel. Matthijs Vooijs: “Maar geld verdienen is niet het enige waar het om draait. Als familiebedrijf dat volgend jaar 125 jaar bestaat, kijken we verder dan de korte termijn en willen we voorsorteren op de toekomst. Niets doen is geen optie. Er is nog onduidelijkheid over de toekomstige ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld waterstof en elektrisch, maar wij willen nu al doen wat mogelijk is.”

Koninklijke Saan
www.saan.nl