Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Sneller bouwen met flexibele betonmodules

Modulair bouwen op basis van een geoptimaliseerd betoncasco van 35 m². Geschikt als studio, horizontaal gekoppeld tot appartement of verticaal gestapeld tot eengezinswoning. Circle biedt corporaties en gemeentes een robuuste en snel te realiseren oplossing voor de stijgende vraag naar kleinere en flexibele woningen. Met een hoogwaardige kwaliteit, circulair op alle niveaus, kortere bouwtijd en 20% lagere bouwkosten dan traditionele bouw.

Dit nieuwe bouwconcept, integraal ontworpen door CascoTotaal, ABT en KAAN Architecten, is 12 oktober geïntroduceerd op de PREFAB-beurs in Den Bosch. De basis van Circle is een geoptimaliseerd 3D-Betoncasco® van 35 m². De binnenmaten zijn: 9,6 meter lang en 3,6 meter breed. Het casco heeft een hoogwaardige kwaliteit dankzij de industriële productieomgeving, waarbij deze als één element in een 3D-mal wordt gestort. De modules zijn zowel horizontaal te koppelen als verticaal te stapelen. Dat kan doordat elke module standaard is voorzien van grote wandsparingen, een trapgatsparing en een sparing voor een centrale installatieschacht. Door het standaardiseren van de sparingen, kan uit voorraad worden geproduceerd en geleverd. De snelle realisatie en just-in-time levering van de modules verkort het bouwproces aanzienlijk. Door die kortere bouwtijden kan tot 20% bespaard worden op de bouwkosten.

Flexibiliteit

Het 3D-betoncasco is zo ontworpen dat meerdere gebouwtypen mogelijk zijn met één flexibele basis. De modules zijn (naar veranderende behoefte) uit te breiden, te combineren, op te delen of weg te nemen. Twee studio’s worden één appartement en de casco’s van eengezinswoningen zijn te herplaatsen in een appartementencomplex. Of andersom, aanpasbaar in tijd, plaats en functie.

Er worden meerdere betonmodules per dag geproduceerd in de fabriek. Deze woningen worden over de weg of het water vervoerd naar de locatie. Daar wordt de fundering of onderbouw gemaakt, waarna de modules in hoog tempo zijn te plaatsen. Door deze werkwijze kunnen tot zestien modules per dag worden neergezet.

Het 3D-betoncasco is zo ontworpen dat meerdere gebouwtypen mogelijk zijn met één flexibele basis.

E-installaties

Door de scheiding van constructie, afbouw en installaties kunnen onderdelen goed en gemakkelijk worden hergebruikt. Een goed voorbeeld van deze scheiding is dat aan beide kopse zijden van het casco element een invoerpunt en plaatsing van een meterkast conform de eisen van netbeheerders, mogelijk is. Vanuit de meterkast loopt een standaard verdeling naar centrale punten in de betonmodule, onder de vloer of bovenlangs via het dak. Vooraf geproduceerde kabelbomen sluiten vervolgens meerdere wandcontactdozen en verlichtpingspunten aan. Ook kunnen meerdere modules die samen een woning vormen, worden gekoppeld. De aansluitpunten bij de vloer zijn ook geschikt voor de aansluiting van moderne wandgoten. Installaties krijgen stekkersystemen en zijn draadloos waar mogelijk. Zo is de verlichting draadloos schakelbaar.

Verdeling kabelbomen.

Duurzame oplossing

Gemeentelijke grond die tijdelijk niet wordt gebruikt of het vervangen van een verouderd binnenstedelijk bouwblok. Hoe benut je die ruimte snel en slim met het oog op de urgente woningnood? Met de Circle basismodule kunnen verschillende varianten van woningen worden gevormd. Afhankelijk van de locatie en ontwikkeling, krijgt de opdrachtgever een passende configuratie voorgelegd.

Bovendien maakt de gestandaardiseerde module hoogwaardig hergebruik mogelijk. Mocht dat niet lukken dan is het beton altijd nog 100% recyclebaar. Daarnaast zorgen het integrale ontwerp en prefabricage voor veel standaardisatie en dus voor minder afval en faalkosten.

Mogelijke varianten

  • Studio, 35 m2. Voorzien van badkamer, slaapkamer en woonkamer met keuken. Is toe te passen in appartementengebouwen of in grondgebonden woningen.
  • Appartement, 70 m2. Twee gekoppelde basiselementen, met bijvoorbeeld twee slaapkamers, badkamer en woonkamer met keuken.
  • Grondgebonden, tweelaagse woning, 70 m2. Twee gestapelde modules, met bijvoorbeeld twee slaapkamers, badkamer, woonkamer en keuken. Woningen te schakelen in grondgebonden woonblok.

BouwTotaal