Oudere woning gekocht: nu nog moderniseren…

Artikel delen

Wellicht een beetje opportuun om dit zo hard van de daken te roepen met de huidige prijzen van huizen. Maar goed, het feit dat er nog altijd veel huizen van eigenaar veranderen betekent dat er toch lustig verkocht, gekocht, verhuisd en gerenoveerd wordt. Want al was de aanschafprijs van die mooie jaren ‘30 woning wel heel fors, toch willen de nieuwe eigenaren het wel een beetje moderniseren van binnen. Want het plekje is fijn en ze willen er jaren van gaan genieten. Omnicol geeft tips!

Tekst en beeld: Omnicol

Vloer

Wat we bij vooral de oudere woningen vaak tegenkomen zijn de traditionele houten vloeren op een balklaag met een beperkte kruipruimte. De tand des tijds heeft zijn uitwerking gehad en soms is de vloer scheef, kraakt ze overvloedig of zitten er slechte plekken en houtrot in. Vocht in de kruipruimte en verminderde beluchting of ventilatie kunnen hiervan de oorzaak zijn. In de jaren ‘70 was het gebruikelijk een ‘tapijtje’ er over te leggen en vandaag de dag zie je eigenlijk twee hoofdstromen:

  1. Het herstel van de originele houten vloer.
  2. Het verwijderen van de houten vloer (en balken) en een nieuwe (schuim)betonvloer erin.

Herstel originele houten vloer

Bij het herstel van de originele houten vloer zal de ondervloer na reparatie de sporen daarvan blootgeven en zal er een nieuw parket over geplaatst worden. De goede vakman kan dit perfect herstellen. Een groot nadeel is dat het isoleren van de vloer over het hoofd wordt gezien en het huis er energetisch niet echt op vooruit gaat.

Vervangen houten vloer

Bij het vervangen van de houten vloer is er wel een kwaliteits- en energiesprong te maken. Door voor een volledig nieuwe vloeropbouw te kiezen kan een moderne isolatiewijze wel meegenomen worden in het ontwerp. Hout eruit, isolatie erin en beton er overheen (ventilatie maken indien nodig). Kies dan ook gelijk voor vloerverwarming in de afwerkvloer. Als een woning van het aardgas af moet en er komt een warmtepomp in de woning, dan is vloerverwarming de ideale oplossing!

De eindafwerking kan op diverse manieren. Die mag wat kosten want het is de esthetische afwerking die we gaan zien. Parket is populair, mooi en duurzaam maar heeft ook een nadeel; massief parket (en in mindere mate ook samengesteld parket) geleiden de warmte van de vloerverwarming matig tot slecht, zodat het rendement minimaal is. Keramische (parket)tegels en natuursteen kennen nog steeds een groeiende populariteit. Dit zijn juist ideale warmtegeleiders. Daarnaast zijn ze ook makkelijk in onderhoud en de meest gezonde vloerbekleding. Daarnaast zijn er nog de pvc hout-imitatie stroken: deze zijn ook van een hoge kwaliteit en nog van nauwelijks van echt te onderscheiden.

Egaliseren en restvocht

Wat hebben al deze afwerkingen gemeen? De ondervloer moet zo vlak mogelijk zijn! En de cementdekvloer die er ligt ziet er optisch misschien wel vlak uit, maar voor een perfecte afwerking en hechting van de volgende laag is het vooraf egaliseren echt wel aan te raden. Waar we vroeger met een mengertje en zakjes moesten sjouwen, kan dit tegenwoordig op meer ergonomische manieren die het mogelijk maken een constante grotere hoeveelheid verpompt aan te brengen.

Restvocht is een issue bij parket en men is hier (terecht) heel streng in. De vloer moet voldoende droog zijn om het hout probleemloos te kunnen aanbrengen. Bij verlijming van ‘hardere’ vloerafwerkingen zoals keramiek of natuursteen is dit minder kritisch en kan dus vaak tijd worden bespaard.

Ingefreesde vloer met vloerverwarming.

Oude betonnen vloer

Is de vloer die we aantreffen niet van hout maar al een betonvloer met afwerkvloer? Ook dan kan er perfect een vloerverwarming in worden voorzien. In de bestaande vloer worden dan de sleuven ingefreesd waar de buizen van de warmwater vloerverwarming in worden geplaatst. Naast warm water zijn er ook elektrische vloerverwarmingssystemen die een zeer geringe dikte kennen. Vroeger waren dit groot-stroomverbuikers, maar ook die systemen evolueren met de tijd mee.

‘Hergebruik’ van de bestaande vloer zou zomaar voordeliger en handiger kunnen zijn dan eerst de hele vloer eruit breken. Wij zijn van het principe: wat goed is kan behouden blijven. Het voordeel om dan met een vloeibare gietmortel de vloer af te werken is dat dit materiaal zelfverdichtend is en daardoor een hogere druksterkte behaalt. De compacte samenstelling zorgt ervoor dat er vrijwel geen ‘luchtkamers’ in zitten en dus de warmte optimaal afgedragen kan worden aan de omgeving. Een vloeibare variant heeft dus technisch gezien altijd de voorkeur, is in het gebruik energiezuiniger en geeft een hogere comfort beleving.

Wand

Bij het renoveren van wanden zijn ook weer diverse opties te bedenken. Het oudere tegelwerk kan nog ouderwets zetwerk zijn; dit is vaak moeilijk te verwijderen. Dit zou een perfecte ondergrond kunnen zijn voor tegel-over-tegel verlijming ofwel ‘gewoon’ de nieuwe tegels over de oude heen lijmen.

Het kan ook zo zijn dat dit door de vorige bewoner(s) al eens is gedaan en dat er al een flink dik pak van meerdere tegellagen aanwezig is. Als dat zo is kan je beter het oude tegelwerk verwijderen. Nadeel is dat het een hoop puin geeft, veel en tijdrovend werk is (die oude lagen zitten soms verdomd goed vast) en dat de wand voordat er nieuw tegelwerk geplaatst kan worden ook weer eerst geëgaliseerd moet worden. Daar zijn fantastische producten voor die niet alleen fijn verwerkbaar zijn, maar ook nog eens snel drogen om een stukje van de verloren tijd goed te maken.

Keuzes-keuzes-keuzes… maar zoals we al eerder aanhaalden; je wilt dat de bewoner graag jarenlang van zijn/haar nieuwe stek kan genieten. Met de juiste voorbereiding en informatie kun je het in één keer goed doen en door slim te renoveren is er flinke winst te boeken in het energieverbruik, zelfs bij vloeren en wanden!

Toch nog vragen? De adviseurs van Omnicol helpen graag bij het maken van de juiste keuze.