Ruwbouw, afbouw én kwaliteitsborging: Xella gaat voor volledige ontzorging

Artikel delen

Xella biedt in woningbouwprojecten na Ytong nu ook Silka kalkzandsteen inclusief montage en afwerking aan. Daarmee zetten we een volgende stap in de volledige ontzorging van klanten.

Voor Ytong cellenbeton bestaat de mogelijkheid om dit ínclusief arbeid bij Xella af te nemen al langer. In dat geval neemt Xella de montage en afwerking van het cellenbeton voor haar rekening. Dit is nu ook mogelijk voor Silka-producten (kalkzandsteen), vertelt Tim Kornuijt, construction supervisor bij Xella.

Weten waar je aan toe bent als aannemer

“Het vinden van goed personeel en het verkrijgen van de juiste bouwmaterialen is momenteel dé grootste uitdaging van aannemers”, stelt Kornuijt. “En omdat vakmensen moeilijk te krijgen zijn, staat ook de kwaliteit van bouwen en het afwerken van wanden onder druk.” Xella zet daarom steeds meer in op de volledige ontzorging van klanten door niet alleen materiaal, maar ook de arbeid erbij te leveren.

Kornuijt: “En we kunnen vaak ook de planning en logistiek nog voor onze rekening nemen én zorgen voor wandafwerking met een fraaie stuclaag.” Aannemers hoeven zo niet zelf achter lijmers en stukers aan, maar kunnen hiervoor terugvallen op Xella. “We brengen voor aannemers zo vele partijen terug tot één aanspreekpunt”, zegt Kornuijt. Dit vermindert bovendien de projectrisico’s. “Wanneer je al deze diensten in één keer kunt inkopen bij ons, tegen een vaste prijs, weet je als aannemer veel beter waar je aan toe bent.”

Wet kwaliteitsborging geborgd

In een markt die zo grillig is als nu, is dat wat aannemers zoeken, ziet Kornuijt. Voor een nieuwbouwproject in Vlissingen maakt De Kok Bouwgroep voor beide productgroepen (Ytong & Silka) gebruik van Xella’s Construction Services. De Zeeuwse bouwer besteedt voor 108 woningen de ruwbouw en afbouw van wanden uit aan Xella. “Door montage en afwerking van materialen aan ons uit te besteden, wordt direct ook de kwaliteitsborging uitbesteed”, stelt Kornuijt. Volgend jaar treedt immers de Wet Kwaliteitsborging in werking, waarbij aannemers moeten kunnen aantonen dat een woning of gebouw aan de gestelde eisen voldoen.

Groot netwerk

Door schaarste van personeel en beschikbare materialen, moet de bouwwereld momenteel heel goed kunnen anticiperen. Xella heeft een groot netwerk van specialisten waarop het op terug kan vallen. Daarmee kunnen we snel inspelen op veranderingen en problemen – dat maakt Xella extra flexibel. Ook de productkennis ervaren klanten van Xella als meerwaarde. Kornuijt: “We kunnen aan de voorkant van een project al advies geven, bijvoorbeeld over het type paneel of element,  de dikte of over andere specifieke eigenschappen. Omdat het over ons eigen product gaat weten we exact waar we het over hebben.”

Ravesteynplein Vlissingen

In het Zeeuwse Vlissingen realiseert De Kok Bouwgroep in opdracht van L’Escaut woonservice 108 nieuwbouwwoningen met onder meer Silka elementen en Ytong binnenwanden. Het project betreft 54 nieuwe sociale huurappartementen en 54 nieuwe sociale huurwoningen. De huizen zijn onderdeel van de herinrichting van het Ravesteynplein in Vlissingen. VG Architecten uit Sas van Gent heeft het plan ontworpen. Naast de sociale huurwoningen zijn er 19 kavels beschikbaar voor koopwoningen.

Construction services van Xella

Xella Construction Services ontzorgt bouwbedrijven op diverse manieren. Deze afdeling ondersteunt opdrachtgevers en afnemers met werkvoorbereiding, logistiek, montage en afwerking van Xella’s bouwmaterialen.

Xella
www.xella.nl