Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Modulair houten bouwsysteem

Architect SeARCH en aannemer De Groot Vroomshoop hebben een overeenkomst gesloten om het gezamenlijk ontwikkelde modulaire houten bouwsysteem verder te ontwikkelen en op grote schaal toe te passen. Het succesvolle systeem van verplaatsbare houten modules, Modulinn® genaamd, is toegepast in ontwerpen van SeARCH voor de basisscholen Klein Amsterdam en Het Epos in Rotterdam. Deze toepassing is in november 2021 bekroond met de Nationale Houtbouwprijs in de categorie beste seriematige houtbouw.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: © Ossip van Duivenbode

Het Epos

Met hun houtmodulebouw-concept laten De Groot Vroomshoop en SeARCH zien dat duurzaam, circulair en CO2-negatief bouwen, architectuur, verplaatsbare huisvesting en permanente kwaliteit samengaan. In 2018 heeft SeARCH voor basisschool Klein Amsterdam een systeem met gestapelde modules bedacht, waarbij de bovenste module aan een zijde uitkraagt en aan de andere zijde als galerij gebruikt kan worden. Samen met aannemer en producent De Groot Vroomshoop, is een bouwconcept ontwikkeld voor een circulaire en volledig houten school die gemakkelijk kan worden gedemonteerd, verplaatst, vergroot en uitgebreid.

Door met prefab modules te werken, wordt de bouwtijd tot een minimum beperkt en staat er een volledig nieuw schoolgebouw in slechts enkele maanden tijd. Met dit bijzondere bouwconcept kunnen scholen flexibel inspelen op groei en krimp, terwijl ze toch een duurzaam en mooi schoolgebouw krijgen. Het biedt een unieke huisvestingsoplossing: een verplaatsbaar schoolgebouw van permanente kwaliteit met een zeer korte ontwikkel- en bouwtijd. In Rotterdam is in 2019 een tweede, grotere houten basisschool opgeleverd, Het Epos.

Basisschool Het Epos

Het Epos

Het Epos is ontworpen met twee vleugels met gestapelde houten klaslokalen om de gymzaal en het centrale atrium heen. Het atrium fungeert als het hart van het gebouw en huisvest zowel de entree als de toegang tot de bovenverdieping. De multifunctionele brede trap doet de ene keer dienst als tribune, de andere keer als podium of gewoon als informele ontmoetingsplek tijdens de schooluren. Op de begane grond bevinden zich ook de mediatheek, de kookstudio en twee grote klaslokalen die elk opgedeeld kunnen worden in twee kleinere units. Op de eerste verdieping zijn er nog drie grote klaslokalen waaronder een technieklokaal, een kantine en werkruimtes voor de leerkrachten en het overige personeel. Ook de wijkpartners hebben hier vier apart toegankelijke kantoren ter beschikking.

Gymzaal van de basisschool Het Epos

De school is opgebouwd uit 75 prefab houten modules die indien nodig verplaatst en weer gestapeld kunnen worden op een andere locatie, wat de school toekomstbestendig maakt. De installaties zijn geïntegreerd, waardoor niet alleen de mate van prefabricatie in de fabriek groter is, maar waardoor ook de visuele kwaliteit verder verbeterd is. Het interieur is een spel van houten oppervlaktes en glazen openingen, waarmee een frisse, maar warme en gezellige sfeer gecreëerd wordt waar kinderen in een veilige en beschermde omgeving kunnen leren.

De façade is bekleed met verticale houten latten die dicht op de weersbestendige huid zijn gemonteerd. Door te variëren met de afstand tussen de latten wordt een soort filter voor de deels reflecterende, deels zwarte huid gecreëerd. Hierdoor ziet het gebouw er anders uit al naargelang de positie van de waarnemer en het weer.

Basisschool Het Epos

Toekomstplannen

De Amsterdamse basisscholen en de gemeente Amsterdam zijn al overtuigd van de kwaliteit en voordelen van flexibele huisvestingsoplossing van permanente kwaliteit. Zo is de Kindercampus Zuidas inmiddels gerealiseerd, de basisschool Schinkelhaven in aanbouw en basisschool IJ-Oever in Buiksloterham in voorbereiding genomen. Daarnaast is de eerste uitbreiding van Klein Amsterdam met twaalf extra modules in een speelse kleur rood intussen al een feit. Een tweede uitbreiding als het gebouw verplaatst wordt naar de definitieve locatie, is al gepland. Het systeem is door zijn flexibiliteit niet alleen geschikt voor het onderwijs, maar ook voor andere gebouwtypologieën. De Groot Vroomshoop en SeARCH hebben inmiddels veel ervaring met het ontwerpen en bouwen in hout en blijven samenwerken aan de optimalisatie van de modules.

Het atrium van de basisschool Het Epos

BouwTotaal