Prefab oplossing voor scheidingswanden op zolder

Artikel delen

Xella ontwikkelt een prefab oplossing voor scheidingswanden op zolders. Kant en klare op maat gemaakte Ytong separatiepanelen kunnen al in de ruwbouw met de bouwkraan op de zolder gemonteerd worden en sluiten strak aan op de kapconstructie.

xella

Xella heeft inmiddels een geslaagde eerste pilot met drie woningen uitgevoerd. Deze woningen zijn door Dura Vermeer gebouwd in Silka kalkzandsteen en voorzien van een scharnierkap. Een tweede pilot volgt om te zien of andere bouwkundige details nodig zijn in andere bouwsystemen, zowel qua cascobouw als type kap.

Aanvullende dienst

De scheidingswanden voor de zolderverdieping zijn een aanvullende dienst op de levering en montage van scheidingswanden op begane grond en verdieping. Xella merkte dat aannemers op zoek waren naar nieuwe oplossingen voor de wanden onder het hellend dak. Voorheen werden die wanden vaak in Ytong blokken opgetrokken, maar het schuin zagen daarvan kost tijd en arbeid en geeft stofoverlast en afval. Dat past steeds minder in de moderne bouwpraktijk.

Coproductie

Met de separatiepanelen voor de zolderverdieping gaat Xella weer een stap verder in het partnerschap met aannemers. Dit kan namelijk alleen tot stand komen in een coproductie. Vooral de maatvoering van de verschillende bouwdelen is belangrijk. Dat vereist dus een zorgvuldige afstemming tussen bouw en product.

Eén aanspreekpunt

Xella maakt de separatiepanelen volledig op maat voor het project. Vervolgens worden ze met de bouwkraan gemonteerd. Dat kan de eigen montageploeg van Xella uitvoeren. ‘Met deze aanvullende separatiepanelen voor de zolderverdieping heeft de aannemer één goederenstroom en één aanspreekpunt voor alle scheidingswanden, op zowel de begane grond en de verdieping als de zolder.’

Montage met bouwkraan

In tegenstelling tot de scheidingswanden voor begane grond en verdieping worden de separatiepanelen voor de zolder met behulp van de bouwkraan al in de ruwbouw geplaatst. De separatiepanelen voor de zolder zijn namelijk te hoog voor de gebruikelijke elektrische stelapparatuur waarmee binnenwanden op de begane grond en verdieping worden gemonteerd.

De separatiepanelen voor de verdieping zitten qua ontwikkeling in de allerlaatste fase. Dan gaat het nog om details. Maar aannemers die in aanvulling op Ytong binnenwanden voor begane grond en verdieping ook gebruik willen maken van deze service, kunnen daarvoor nu al contact opnemen met Xella.

Xella
www.xella.nl