800 zonnepanelen op kalkzandsteenfabriek ‘de Hazelaar’

Artikel delen

Recycling, zonnepanelen, verminderen van uitstoot, veel bedrijven zijn met duurzaamheid bezig. Xella Interational heeft de ambitieuze doelstelling om de CO2-uitstoot vóór 2030 met 30% te reduceren. Het plaatsen van de 800 zonnepanelen op de kalkzandsteenfabriek in Koningsbosch speelt een belangrijke rol om deze doelstelling te bereiken.

zonnepanelen

zonnepanelenEind 2019 is gestart met het project. Er is groot onderzoek gedaan naar verschillende opties, zoals panelen op daken, op de grond of op open meren. Na het benaderen van verschillende specialistische zonnepanelenbedrijven is er in 2021 gekozen voor het plaatsen van de panelen op het dak van de fabriek en voor Groendus voor de aanleg van de panelen. De aanleg van de zonnepanelen op De Hazelaar is een pilot. De kalkzandsteenfabriek is geselecteerd vanwege het dakoppervlak van 3.000m2 en omdat de fabriek de gehele dag wordt beschenen door de zon. In totaal zijn er 800 zonnepanelen geplaatst.

De toekomst

Naast de fabriek in Koningsbosch is het de bedoeling om zonnepanelen op alle Nederlandse vestgingen te plaatsen. Op deze manier kan Xella zelf de stroom opwekken die nodig is voor het productieproces van kalkzandsteen en cellenbeton. Op dit moment zit Xella in de projectdefinitiefase om ook de daken van het hoofdkantoor, de cellenbetonfabriek en lijmfabriek in Vuren en de cellenbetonfabriek in Meppel te kunnen voorzien van zonnepanelen. Zo komt Xella steeds dichterbij de doelstelling om in 2030 de CO2-uitstoot te verminderen met 30%.

zonnepanelen

Kijk voor meer informatie op www.xella.nl/nl_NL/duurzaamheid