Kantoor verduurzamen: vijf effectieve maatregelen

Artikel delen

Energie wordt steeds duurder waardoor het belangrijk is om goed te bezuinigen. Bezuinigen op energieverbruik zorgt ervoor dat er jaarlijks de kosten naar beneden gaan waardoor je op de lange termijn veel geld kunt besparen. Ook is het belangrijk om te verduurzamen doordat de overheid steeds strengere regels opstelt op dit gebied. Zo moet het energielabel van je kantoorpand in 2023 minimaal label-C of hoger zijn. Kortom, voor de toekomst is het dus belangrijk om een kantoor te verduurzamen.

Zo moet het energielabel van je kantoorpand in 2023 minimaal label-C of hoger zijn. Kortom, voor de toekomst is het dus belangrijk om een kantoor te verduurzamen.

kantoor verduurzamen

1. Het pand goed isoleren

De beste manier om een kantoor te verduurzamen is door goede isolatie aan te brengen wanneer je dit nog niet hebt gedaan. De isolatie van een kantoorpand heeft veel invloed op het energieverbruik. Met goede isolatie is er namelijk minder energie nodig om ervoor te zorgen dat een kantoor op temperatuur blijft. Dit is belangrijk in de winter op koude dagen, maar ook in de zomer is het belangrijk bij warme dagen. Door goede isolatie kan de lucht in een kantoor minder goed naar buiten ontsnappen waardoor de temperatuur voor een langere tijd wordt vastgehouden. Op deze manier hoeven apparaten minder hard te werken om de ruimte op temperatuur te houden en kunnen ze na het bereiken van de temperatuur ook weer meteen uit.

2. Energiezuinige verlichting

Met de juiste verlichting kun je ook enorm veel energie besparen. In kantoorpanden branden de lichten constant. Het is daarom belangrijk om energiezuinige verlichting te gebruiken om hier veel energie op te besparen. Led verlichting gaat erg zuinig om met energie. Het gebruiken van led verlichting is een kleine investering, maar kan een groot verschil maken. Ook gaan ze veel langer mee dan gloeilampen waardoor je ze niet zo vaak hoeft te vervangen.

3. Zonnepanelen aanleggen

Een goede manier om energieverbruik te verminderen is door zelf een deel van het energieverbruik te genereren. Dit kan gedaan worden door zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper waardoor het steeds makkelijker wordt om zelf energie op te wekken. Voor energieprestatieadvies op maat kun je terecht bij Bedrijfsenergielabels.

kantoor verduurzamen

4. Duurzame verwarmingsinstallatie gebruiken

Op de verwarming kan ook flink wat energie bespaard worden. Vooral oudere kantoorpanden hebben verwarmingsinstallaties die niet bepaald zuinig omgaan met energie. Met een HR ketel of warmtepomp kun je ervoor zorgen dat de ruimte op een duurzame manier op temperatuur gehouden kan worden.

5. Sluipverbruik verminderen

Het is ook belangrijk om sluipverbruik te verminderen. Het gaat hierbij om apparaten die stroom verbruiken terwijl ze ook uitgezet kunnen worden buiten gebruik. Dit ieder apparaat in een kantoor wordt evenveel gebruikt terwijl ze wel vaak constant aan blijven staan. Het is belangrijk om de apparaten die niet gebruikt worden uit te zetten of ten minste op stand by te zetten.