LED-strips installatie: nuttige tips voor professionals

Artikel delen

Ledstrips zijn tegenwoordig worden steeds vaker gebruikt in de bouw. Niet zo gek ook, want ze leveren een hoop voordeel op: ze verbruiken weinig energie, geven veel licht en zijn relatief goedkoop. Installateurs kunnen heel wat klanten blij maken met LED-strips en daarom geven wij hier wat nuttige tips voor de installatie van LED-strips.

LED strip verlichting

Let op de stroom

In de eerste plaats is het zaak dat je let op de stroom die de LED-strip aan kan. De maximale stroom voor een LED-strip verschilt. Let er op dat het stroomniveau tussen de strip en aansluiting goed met elkaar matcht. Zorg er ook voor dat je rekening houdt met het totale vermogen van alle strips die je aan wilt sluiten op één transformator of dimmer. Als je dit niet doet, kan het zijn dat de strips niet goed gaan werken of zelfs kapot gaan. Houd er ook rekening mee dat de stroom die een LED-strip aan kan vaak afneemt als de strip warmer wordt. Dit is normaal en gebeurt omdat de weerstand in de strip toeneemt als het warmer wordt.

Zorg dat er geen knik in zit

Als je LED-strips gaat installeren, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er geen knik in de strip zit. Dit kan namelijk leiden tot een slechte aansluiting en dus problemen met de werking van de strip. Daarom is het van belang om de strip zo strak mogelijk aan te leggen.

Vermijd contact met direct zonlicht

LED strip verlichtingHet is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de LED-strip niet in direct zonlicht komt. Dit kan namelijk leiden tot oververhitting van de strip en daardoor kan de strip kapot gaan. Probeer de strip dus altijd in een schaduwrijke plek te installeren of, als dat niet mogelijk is, te beschermen met een led strip profiel of een ander beschermmiddel.

Als je toch contact met direct zonlicht wilt voorkomen, is het aan te raden om een LED-strip met een IP-waarde (ingebouwde bescherming tegen stof en water) van 65 of hoger te gebruiken. Dit type strip is beter bestand tegen direct zonlicht en gaat dus ook langer mee.

Isoleer en controleer

Als je klaar bent met het installeren van de LED-strip, is het zaak om de strip te isoleren. Dit voorkomt dat er stroomlekkage optreedt en zorgt ervoor dat je minder last hebt van storingen. Gebruik hiervoor isolerend materiaal, zoals tape of siliconenkit. Controleer vervolgens of de LED-strip goed werkt door hem aan te sluiten op een voeding en/of dimmer en te testen of het licht goed aangaat. Als alles goed werkt, kun je de LED-strip gebruiken.

Dit waren onze tips voor het installeren van LED-strips. Volg deze tips en je bent verzekerd van een goede installatie.