Minerale steenstrips zijn duurzaam veelzijdig

Artikel delen

Met een CO2-footprint die 60 procent lager ligt dan keramische steenstrips, bieden de minerale steenstrips van Alsecco een duurzaam alternatief aan de gevel. “Gekoppeld aan de mogelijkheid om zelf je eigen kleur, structuur en zelfs vorm te bepalen, geven we architecten de mogelijkheid zich echt te onderscheiden”, zegt Marike Driessen, Marketing Manager DAW Nederland.

Steenstrips

De minerale steenstrips van Alsecco worden gedroogd op 60°C en niet gebakken op 1.000°C zoals de keramische varianten. Driessen: “Daarmee besparen we in de productiefase enorm veel aardgas en energiekosten. Het hoofdbestanddeel van de het mengsel waarmee we onze steenstrips maken is natuurlijk zand, gemalen stenen en minerale vulstoffen. Het mengsel wordt in mallen gedrukt waarna de steenstrips kunnen drogen.”

Ander voordeel van de minerale strips ten opzichte van de keramische is het lichte gewicht. “Dat heeft ook weer positieve gevolgen voor het milieu, bijvoorbeeld tijdens het transport.”

Organische vormen

De producent merkt dat duurzaamheid ook in de bouw een hot topic is. “Daarnaast zien we steeds meer architecten die vooral geïnteresseerd zijn in de mogelijkheid om een eigen ontwerp te maken. We nodigen de architect dan uit om naar onze fabriek in Duitsland te gaan, waar we eerst onze werkwijze en de productie tonen. Vervolgens kan de architect met onze ontwerpafdeling een eigen ontwerp maken. Daarbij kan de architect ook kiezen voor organische vormen, felle kleuren en verschillende structuren in de strips.”

Dit ontwerp wordt vervolgens geproduceerd waarna de architect de volgende dag zijn eigen steenstrips op een presentatiebord kan meenemen.”

DAW Nederland
www.dawnederland.nl