Modulaire bouwer kiest voor duurzame binnenwand

Artikel delen

Voor de bouw van 333 betaalbare woningen op het Leerpark Dordrecht heeft Daiwa House Modular Europe de samenwerking gezocht met Faay. De keuze voor binnenwanden van Faay is vooral ingegeven door de duurzaamheid van de wand, in combinatie met de mogelijkheden voor flexibele herindeling. Ook de snelle montage van het prefab wandsysteem speelt een belangrijke rol.

Modulair bouwen

De woningen op het Leerpark in Dordrecht staan in een woonwijk waar wonen, werken en leren samenkomen en waar innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De woningen zijn bedoeld voor starters en studenten, maar moeten op termijn ook geschikt gemaakt kunnen worden voor andere doelgroepen. Ook die flexibiliteit draagt bij aan de duurzaamheid van de woningen.

Levenscyclus

Bouwer van de woningen is Jan Snel, onderdeel van Daiwa House Modular Europe. Daiwa House is wereldwijd een van de grootste modulaire woningbouwers. De modulaire woningen voldoen aan de hoogste eisen en hedendaagse woonwensen. Daarbij is de duurzaamheid van de woningen een belangrijk uitgangspunt voor Daiwa. Dat geldt niet alleen voor de energieprestatie van de woning tijdens de gebruiksfase, maar ook voor de herkomst van de gebruikte materialen. Daiwa zoekt naar materialen met een zo laag mogelijke milieubelasting, waarbij de hele levenscyclus wordt meegenomen.

De binnenwanden van Faay pasten uitstekend bij de wensen van Daiwa voor dit project, vertelt Johan Mellegers, duurzaamheidsmanager bij Faay. De basis voor de Faay-wand is vlas, een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Het vlas wordt lokaal geteeld, waardoor minder transport nodig is.

TerugnameHet wandsysteem van Faay wordt geprefabriceerd, waarbij de handzame elementen in de bouw worden gemonteerd. De elementen zijn te demonteren en te hergebruiken. Dat maakt de woningen flexibel indeelbaar. Mochten wandelementen na hun levensloop niet meer herbruikbaar zijn, dan zijn de materialen te recyclen. “We bieden klanten daarvoor ook een terugname-optie aan.”

Afval voorkomen

binnenwandDoor het wandsysteem op maat te produceren, voorkomt Faay zo veel mogelijk afval op de bouwplaats. “Ook werken we aan een nieuwe productielijn waarin we gezaagde restanten in zijn geheel in nieuw wandelementen kunnen verwerken, in plaats van ze te recyclen. Dan neemt de milieufootprint nog verder af.” Waarmee Faay op afstand ‘de meest duurzame wand van Nederland’ is en wil blijven, zo benadrukt Mellegers. Met de biobased materialen is de wand tevens een gezond product dat bijdraagt aan een gezond leefklimaat.

Faay is wereldwijd uniek in deze combinatie van biobased, duurzaamheid, herbruikbaarheid en prefabricage. De wandelementen gaan dan ook de hele wereld over. “Zelfs in Vietnam weten ze ons te vinden. En een grote Zweedse woonwinkel gebruikt ons wandsysteem ook over de hele wereld.”

Prefabricage

Voor het Leerpark Dordrecht zijn de wanden van Faay onderdeel van een prefab woonconcept. Dat de wandelementen zelf ook prefab zijn, is daarbij heel gunstig. “Dat scheelt 50 tot 60 procent arbeid op locatie. Dat scheelt reistijd en kilometers, CO2– en stikstofuitstoot en bouwtijd.”

Daarbij is arbeid ook schaars en duur. “Daardoor zijn wij in verhouding goedkoper geworden en heel interessant voor de hele bouw. Als je alles meeneemt zijn we goedkoper dan concurrerende systemen.” Dat de bouw die conclusie inmiddels ook trekt, merkt Faay daadwerkelijk in de groeiende vraag.

MIA / Vamil

De lage milieufootprint van de wanden van Faay is objectief berekend middels een MKI-score die vermeld wordt in de Nationale MilieuDatabase. “Daarin zijn we een Categorie 1 product en doen we het qua MKI-score beter dan het branchegemiddelde. Dat wordt steeds belangrijker, onder meer door de verplichte berekening van de Milieu Prestatie Gebouwen.” Daarnaast is er met de MIA/Vamil regeling fiscaal voordeel te behalen door in een project te kiezen voor minimaal vijf producten uit deze categorie 1 van de Nationale Milieu Database. Dat kan netto een voordeel opleveren van 14 procent op de investeringskosten.

De 333 woningen in het Leerpark zijn onverdeeld in 285 eenkamerstudio’s en 48 tweekamer studio’s. Ze komen op een kavel waar het lastig bleek om een regulier woningproject te ontwikkelen. De 333 wooneenheden zijn daarom middels een tijdelijke omgevingsvergunning voor de periode van 15 jaar vergund. Het bouwbord werd op 11 maart onthuld als startsein voor de bouw; oplevering staat gepland in het vierde kwartaal van 2022. De woningen zijn ontworpen door RoosRos architecten uit Oud-Beijerland.

Faay
www.faay.nl
Standnummer 1.C046