Voor elke prefab-oplossing een mortel

Artikel delen

Zowel in de woning- als hoogbouw zien we een toenemend gebruik van prefab betonnen elementen. Het gebruik van de juiste mortels kan constructief veel voordelen bieden. Maar er moet ook snel gewerkt kunnen worden en de mortels moeten ingebouwde zekerheden bieden, omdat er steeds minder vakmensen beschikbaar zijn. Weber Beamix levert voor prefab constructies alle benodigde mortels om betonnen elementen te verbinden, cementgebonden gietdekvloeren te storten en zelfs steenstrips op gevelelementen te verlijmen en voegen. One-stop-shopping dus.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Weber Beamix

Prefab constructie

Woningnood staat weer hoog op de maatschappelijke agenda. De komende tien jaar moeten er dan ook ongeveer 900.000 nieuwe woningen bij komen om het woningtekort te beheersen. In het regeerakkoord hebben de vier coalitiepartijen al afgesproken om de woningbouw te versnellen tot 100.000 woningen per jaar. Prefabricage kan de bouwstroom versnellen. De prefab elementen worden onder geconditioneerde omstandigheden gefabriceerd, waardoor er geen vertraging in de productie optreedt door ongunstige weeromstandigheden. Hierdoor hebben de elementen ook een hoge constante kwaliteit. Maar prefabricage biedt ook antwoorden op het gebrek aan vakmensen, losmaakbaar (circulair) bouwen, duurzaam bouwen (minder afval), digitalisering en hogere eindkwaliteit (kwaliteitsborging).

“Geen wonder dat we steeds meer projecten zien waarbij er wordt geprefabriceerd”, zegt Edwin de Blois, key accountmanager civiel/infra en beton/funderingstechniek van Weber Beamix. “Om optimaal te profiteren van de voordelen van prefab kan de klant voor iedere benodigde mortel bij ons terecht. Desgewenst kan één van onze adviseurs een project begeleiden, zodat er altijd voor de juiste mortel en uitvoeringstechniek wordt gekozen. Je wilt immers een optimaal eindresultaat.”

Grondgebonden woningbouw

Bij grondgebonden woningen zien we het gebruik van prefab betonnen wanden en vloeren. “Voor het onderstoppen van prefab elementen tijdens de montage leveren we de Weber Onderstopmortel (OSM). Er is keuze uit verschillende kwaliteiten en korrelgroottes, zodat er voor elk element in de markt de juiste mortel beschikbaar die voldoet aan de gestelde eisen”, zegt Edwin. Onderstopmortels worden geleverd onder KOMO en BSB certificaat.

Vervolgens is er voegenbeton leverbaar voor de kelkvoegen tussen de kanaalplaatvloeren. In de afbouwfase kan gekozen worden voor bijvoorbeeld een cementgebonden gietdekvloermortel. “We kunnen zelfs een decoratieve mortel leveren voor een designvloer. Deze mortel is slijtvast en is leverbaar in zes kleuren. Er is dus voor het hele traject een mortel beschikbaar.”

Hoogbouw

MortelBij hoogbouw is de constructieve sterkte van groot belang. Hier worden de krimparme troffel-, ondersabelings- of gietmortels toegepast in de sterkteklasse K50 of K70. Deze mortels bereiken na 24 uur een dusdanige beginsterkte dat de elementen al na één tot twee dagen belast kunnen worden. Dit houdt de snelheid van bouwen erin. “Het voordeel van onze krimparme ondersabelings- en gietmortel is dat deze in de plastische fase zwelt. De zwelling is groter dan de krimp en hiermee bereiken we volledig gevulde ruimtes. Zodra de mortel weerstand ondervindt van een betonvlak, stop de expansie. Dat betekent dat er dus een optimaal hechtvlak gerealiseerd wordt tussen wand en vloer. Dat wil een constructeur graag, omdat zo de krachten over het gehele oppervlak kunnen worden overdragen”, legt Edwin uit.

Voor het constructief vullen van kelkvoegen tussen de vloerelementen kan voegenbeton worden gebruikt. Door de speciale samenstelling van deze mortel zakt hij niet uit. Hierdoor kunnen kieren en spleten van 15 mm lekvrij worden overbrugd. Door de kwaliteit van de mortel kan aan de voeg een constructieve werking worden toegekend. Dit maakt het mogelijk om in een groot aantal gevallen de druklaag weg te laten. Hierdoor hoef je geen extra dikke constructieve dekvloer aan te brengen om die schijfwerking te krijgen. Dat scheelt materiaal en gewicht.”

Bijzondere eigenschappen

Er zijn ook krimparme gietmortels leverbaar die worden gebruikt voor het aangieten van gains. Hiermee worden de prefab elementen verankerd aan de ondergrond. “Het bijzondere aan zowel de ondersabelings- als de gietmortel is dat deze door hun bijzondere samenstelling géén druk opbouwen tijdens de zwelling. Er ontstaat dus geen druk op de constructie. Daarmee zijn deze mortels ook zeer geschikt voor het ondergieten/ondersabelen van machinefundatie en stalen kolommen”, aldus Edwin.

De krimparme ondersabelings- en ondergietmortels voldoen aan de CROW-CUR Aanbeveling 24 ‘Krimparme cementgebonden mortels’ en waar van toepassing aan NEN-EN 206 Beton.

Mortel

Verschillende verpakkingen

Om het nog makkelijker te maken voor de verwerkers op de bouwplaats zijn de genoemde mortels in verschillende verpakkingsvormen leverbaar. Edwin vertelt: “Dit gaat van verpakkingen van 25 kg, bulkzakken/mini silo’s van 1.200 kg tot aan silo’s. De mini en gewone silo’s worden uitgerust met een menger, zodat de mortel niet meer handmatig aangemaakt hoeft te worden. En in sommige gevallen is het mogelijk om de krimparme gietmortels te verpompen. Zo dragen we bij aan de snelheid/efficiency van het bouwproces.

Edwin besluit: “Weet je dat we ook de lijm leveren voor het aanbrengen van steenstrips op prefab gevelelementen? En voor het voegen van de steenstrips leveren we voegmortel. Dat geeft al aan dat we voor het volledige prefabricageproces oplossingen bieden.”

Weber Beamix
www.nl.weber