Veiligheid in de bouw: hier moet je op letten

Artikel delen

De risico’s liggen in de bouwsector enorm hoog. Een ongeluk in de bouw zit daadwerkelijk in een klein hoekje. Ongelukjes in deze sector kunnen echter ook fataal aflopen. Daarom is het van essentieel belang dat deze voorkomen worden. Als ondernemer speel je hier een belangrijke rol in.

skyline

In de praktijk blijkt namelijk dat de regels niet altijd even nauw worden opgevolgd. Dit gaat misschien 9 van de 10 keer goed. Je wil echter niet dat het die tiende keer gruwelijk misgaat. Dat heeft niet alleen gevolgen voor alle medewerkers op de vloer, maar ook voor jouw bedrijf zelf. Een onveilige werkomgeving of gebruik van apparatuur zal altijd jou worden aangerekend. Dat kan grootschalige gevolgen hebben voor het bedrijf. Of nog maar te zwijgen over het mogelijke letsel dat dit bij een medewerker kan berokkenen.

Gelukkig is er veel wat je kunt doen om de risico’s in de bouw te beperken. In dit artikel ontdek je alles waar je aan moet denken en geven we enkele handige tips.

Voldoende verlichting

Voldoende verlichting is van essentieel belang om veilig te kunnen werken. Zeker gedurende de wintermaanden. Daarom is het een goed idee om in een LED bouwlamp te investeren. Deze lamp geeft helder licht en kan overal mee naartoe genomen worden. Handig voor het verlichten van grote ruimtes of zelfs buiten op een open locatie.

Veiligheidskleding

Iedereen op de bouwplaats moet over goede veiligheidskleding beschikken. Dit is bij de wet verplicht in de bouwsector. Hierbij zijn enkele dingen van groot belang. Zo moeten medewerkers in elk geval over goede werkschoenen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril beschikken. Ook gehoorbeschermers mogen niet ontbreken. Vergeet niet dat deze mensen dag in dag uit de decibellen om hun eigen oren laten vliegen. Als dit jaren wordt gedaan, kan dit uiteindelijk zelfs gehoorschade aanrichten. Door de juiste beschermingsmaatregelen te treffen, kunnen heel veel mogelijke risico’s voorkomen worden.

Gebruik goed en veilig gereedschap

In de bouw mag je verwachten dat iedereen van veilig gereedschap gebruik maakt. Daarom is het van belang dat het gereedschap regelmatig gekeurd wordt en dat er vroegtijdig weer nieuw gereedschap wordt gekocht. Dit lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het zal je nog verbazen hoeveel bedrijven met onbetrouwbaar gereedschap aan de slag gaan. Dit kan echter levensgevaarlijk zijn. Kapot en/of slecht onderhouden gereedschap kunnen enorm veel gevolgen hebben. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de kwaliteit van het werk.

Goede communicatie

Op de bouwplaats werk je als één team. Je doet het samen. Daarom is communicatie ook enorm belangrijk. Weet men dat er straks met gevaarlijk materiaal gewerkt gaat worden? Dan moet dit vroegtijdig met de rest gecommuniceerd worden. Zo kunnen zij tijdelijk meer afstand houden of de nodige beschermingsmaatregelen treffen. Goede communicatie is goud waard op de bouw. Zoek naar mogelijkheden om snel en effectief met elkaar te kunnen communiceren. Bijvoorbeeld door het gebruik van oortelefoons