Cubes van Nestron Singapore

Artikel delen

Nestron bouwt verschillende typen compacte prefab woningen in twee verschillende ontwerpstijlen: futuristisch en klassiek. Eén van hun productlijnen is de futuristische Cube serie: Cube 1 meet bijna 15 m2 en Cube 2 meet 26 m2.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Nestron

Compacte prefab woning

Cube 1 is het kleinste concept van Nestron met bijna 15 m2.

Nestron is geïnspireerd door het idee: eerst bouwen en later verplaatsen naar de gewenste locatie. Tze Yan legt uit waarom: “Problemen die je tegenkomt tijdens de traditionele bouw, zoals slecht weer en uitvoeringsfouten, zijn maar moeilijk te verhelpen en veroorzaken vaak vertraging. Volledig prefabriceren van woningen is volgens ons één van de meest effectieve manieren van bouwen. Met Cube 1 en Cube 2 spelen we in op de grote vraag naar kleine, goedkope, flexibele en eenvoudige huizen, voor alleenstaande jongeren, maar ook voor grotere huishoudens. Wij vinden dat het comfort van een huis niet wordt bepaald door de grootte, maar door de functies.”

Cube 1 is het kleinste concept van Nestron. Het is een studio-unit met een open concept. Digitale nomaden en huiseigenaren kunnen de Cube 1 op verschillende manieren gebruiken. Tze Yan noemt een paar voorbeelden: “Je kan Cube 1 gebruiken als een reizende stacaravan, maar ook in je tuin zetten voor huisuitbreiding.” Nestron heeft al ideeën van klanten gekregen om hun ruimtes om te bouwen tot een politiehub of een commerciële pop-upwinkel.

Compacte prefab woning

Cube 2 meet 26 m2.

Slimme productie en slimme functies

De Cubes zijn geconstrueerd met een staalconstructie van gegalvaniseerd staal, zoals al het staal dat Nestron gebruikt in haar verschillende modellen. De buitenafwerking bestaat uit gegalvaniseerd stalen beplating en de ramen zijn voorzien van tempered glass. Als isolatie wordt polyurethaan schuim toegepast.

Stalen frame compacte prefab woning

Constructie Cube 1.

Interieur compacte prefab wonen

Interieur Cube 1.

Bij de productie wordt gebruik gemaakt van een fabrieksmatige productielijn, waarbij per stap wordt bepaald welke onderdelen moeten worden toegevoegd. “Door gebruik te maken van een productielijn bij het vervaardigen van onze producten, kunnen we snel een compleet huis bouwen en 100% prefabricage realiseren. Bij aankomst op de bouwplaats hoeven onze klanten alleen maar aan de lokale aannemers te vragen om een stopcontact te regelen en de watervoorziening op te lossen.”

Interieur compacte prefab wonen

Interieur Cube 1.

Interieur compacte prefab wonen

Interieur Cube 2.

Alle basismodellen van Nestron zijn voorzien van ingebouwd meubilair, sanitair, riolering, verlichting en een elektrische aansluiting. De woningen worden geleverd als een complete eenheid met volledig ingerichte interieurs en kunnen na levering direct worden bewoond. Tze Yan vult aan: “Maar in de basismodellen vind je ook al een paar slimme functies, zoals een digitaal slot, licht met verschillende tinten, een slimme muziekspeler en elektrisch aangestuurde jaloezieën.” Om hier met gepaste trots aan toe te voegen, dat er nog meer mogelijk is als optie: “Je kan ook nog denken aan een lichtsysteem met bewegingsdetectie, een slim toilet, slimme spiegels, zonnepanelen, vloerverwarming en een airconditioning.”

Van -50 graden tot + 40 graden Celsius

Interieur compacte prefab wonen

Interieur Cube 2.

De prefab woningen zijn inzetbaar in elk weertype: “Dat komt doordat we een nieuwe constructietechnologie gebruiken, die ook wordt gebruikt in militaire kampen op Antarctica. Volgens onderzoek naar deze technologie zijn onze woningen bestand tegen temperaturen tot -50 graden Celsius in een strenge winter en tot + 40 graden Celsius hitte in een hete zomer.” De stalen frames zijn gegalvaniseerd om ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen een warme omgeving met hoge luchtvochtigheid. Tze Yan merkt daarbij op: “De gegalvaniseerde coating blijft onder normale omstandigheden tot 15 jaar en ouder roestvrij.”

Nestron is ervan overtuigd dat prefabricage een duurzame productiemethode is. “Omdat we een fabrieksmatige productielijn hebben, is er nauwelijks verspilling en is ook de omgevingsvervuiling bij productie minimaal. Minder verspilling en minder stof helpt ons het afval met meer dan 50% te verminderen in vergelijking met de traditionele bouwsector. Hiernaast belast de prefab unit de omgeving nauwelijks tijdens het gebruik, omdat geen funderingsconstructie nodig is.”

Van opdracht tot ingebruikname

Interieur compacte prefab wonen

Interieur Cube 2.

Het productieproces duurt ongeveer 90-120 dagen en onder normale omstandigheden wordt de Cube verzonden zodra de klant de aflevertijd bevestigt. De producten worden geleverd met zeevracht en vrachtdiensten volgens de regels van het land van bestemming. “Onder normale omstandigheden duurt het één á twee uur voor een lokale aannemer om de elektrische, water- en rioleringsaansluitingen op ons product aan te sluiten en hiermee is het huis gebruiksklaar.”

Nestron wil vormgeven aan de industrialisatie van de bouw en maakt daarom prefab huizen, waaraan je op de bouwplaats geen werk meer hebt. Tze Yan is enthousiast over de toekomst: “Onze producten zijn ontworpen om de bewoners een gemakkelijk en intelligent leven te laten leiden, omdat ze hun huis overal mee naartoe kunnen nemen. Wat vroeger als vaste activa werd beschouwd, wordt nu bewegende activa.”

Interieur compacte prefab woning

Interieur Cube 2.

Wat kunnen we leren van Nestron?

Prefab productie van volledige woningen kan je prima koppelen aan een industriële uitstraling en inzet van high tech materialen. In de productiestraat van Nestron worden staalconstructies als een industrieel product opgebouwd tot 100% prefab woningen met stalen gevelbeplating. De bijzondere uitstraling van de Cube-modellen wordt versterkt door de hoogwaardige materialen en bijzondere kenmerken van het interieur.

Cube 1 en Cube 2

Levensduur: 50 jaar garantie op de constructie

Cube 1
Afmetingen:   l x b x h = 5.000 mm x 2.900 mm x 2.850 mm
Oppervlakte:   14,5 m2
Indeling:         woonruimte, slaapruimte, keuken, bar, toilet/badkamer
Gewicht:         4.000 kg

Cube 2
Afmetingen:   l x b x h = 8.700 mm x 3.400 mm x 3.100 mm
Oppervlakte:   26 m2
Indeling:         woonruimte, slaapkamers, keuken, bar, toilet/badkamer
Gewicht:         5.500 kg

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 80 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder twintig uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: SLIMRUIMTEGEBRUIK.NL.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl.  Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.