fbpx

Het stucen van je muren: Voor en Nadelen

Artikel delen

Het stucen van muren wordt al heel lang uitgevoerd door stukadoors. Latten en pleisterwanden horen bij het het hebben van een oud huis. Het ligt helemaal per persoon of ze het mooi vinden of ze je helemaal in de weg zitten.

muurBij het stucen van een muur of een plafond is het de moeite waard om te begrijpen wat een gestucte muur is en wat de voor- en nadelen zijn van deze historische wandbekleding.Het hebben van kennis over gestucte muren helpt jou navigeren met de verschillende manieren van stucen, de voor en nadelen en of je het waard vind om je muur te stucen. Een stukadoor weet daar alle in en outs van dus dat zijn de beste op te benaderen als je verdere vragen hebt.

De voordelen van je muur laten stucen

Er zijn meer voordelen aan het stucen van je muren met gips of pleister, dan je waarschijnlijk zou denken. Deze voordelen maken het nemen van een gestucte muur misschien wel een makkelijkere beslissing, of het renoveren van je oude gestucte muur, zodat die ook weer helemaal fatsoenlijk weer uit zien. Het beste kan je het stuc werk ook laten doen door een goede goedkope stucadoor. Hiermee verminder je de kansen op bepaalde nadelen, zoals dat het niet goed is uitgevoerd.

Voordeel 1 – Gips is sterk

De treksterkte van een gestucte muur in vergelijking met gipsplaat geplaatst door een stucadoor is significant. Probeer maar eens uitgehard gestucte muur of een gat te slaan in een gipsen muur in vergelijking met gipsplaat. Dat gaat niet gebeuren. Deze sterkte komt van pas om de deuken, inkepingen en deuken die komen met gipsplaten te voorkomen. Een stukadoor weet precies wat er goed is voor jou.

Voordeel 2 – Stucen maakt je huis meer energie-efficiënt

Door stucen wordt je muur dikker, en waarom is een dikke muur beter? Verschillende redenen, maar een van de grootste is dat het je huis meer energie-efficiëntie. Gipsplaten die zijn ook meestal twee keer zo dus als een traditionele gips muur.

De dikkere gipswanden die zijn gestuct, die bieden meer isolatie toe aan de ruimte, dit bespaart indirect ook geld op de energierekening.

Voordeel 3 – Betere geluidsisolatie

Het gebruiken van gips als er gestuct wordt zorgt voor betere geluidsisolatie. De chemische samenstelling van gips zorgt voor een betere geluidsdemping, dan bijvoorbeeld een gipsplaat. Het marteriaal is ook dikker dus het spreek vanzelf dat het gips wat een stukadoor gebruikt het geluid beter kan dempen. Goed voor de privacy, slecht voor de dakrand.

De nadelen van je muur laten stucen

Niets is perfect en gestucte muren of plafonds ook niet. De voordelen die ik hierboven noemde zijn niet zonder nadelen, dus het is alleen maar eerlijk om beide kanten te laten zien.

Nadeel 1 – Verslechterd WIFI Signalen

Hoe het ook z’n voordelen hebben dik gestucte muren van gips, ook z’n nadeel als het geen om de WIFI en mobiele signalen. Die worden verwijderd, een eenvoudige draadloze router zal waarschijnlijk ook een update moeten hebben om stabiel internet te hebben in je huis.

Nadeel 2 – Moeilijker om dingen op te hangen

Nog een voordeel dat ook zijn nadeel heeft. Het gestucte gips dat is opgedroogd is heel erg sterk. Dit maakt het ook moeilijker om er doorheen te kopen, met spijkeren of door te boren. Het maakt het decoreren net wat moeilijker, maar zeker niet onmogelijk.

bron: stuc-concurrent.nl