Hoe je minder geld kwijt kunt zijn aan je zakelijke energierekening

Artikel delen

Helaas hebben we in de zakelijke branche ook te maken met stijgende energietarieven. Sinds 2022 zitten de energieprijzen in de lift wat resulteert tot hogere energierekeningen, ook bij mkb’ers, zzp’ers en andere organisaties. Door te beginnen met zakelijke energiecontracten vergelijken, kun je wat geld besparen op je zakelijke energie. In dit artikel vertellen we je er graag meer over én geven we je nog een paar tips waarmee je minder geld kwijt bent aan je zakelijke energiecontract.

Zakelijke energiecontracten vergelijken voor beste deal

energierekeningAan ieder energiecontract zit een einddatum. Zodra die datum in zicht is, is het nodig om een nieuw contract uit te zoeken. Inmiddels zijn er zoveel aanbieders van zakelijke energie te vinden dat je misschien niet direct weet waar je het meest voordelig uit bent. Bespaar jezelf de tijd en energie om dit handmatig uit te zoeken, want tegenwoordig weet je dat snel genoeg door te beginnen met zakelijke energiecontracten vergelijken. Op die manier weet je namelijk binnen no time wat er zoal beschikbaar is voor jouw bedrijfssituatie en jaarlijkse energieverbruik zonder dat je daar heel veel tijd aan kwijt bent. Je kunt hierbij namelijk een zakelijke vergelijker gebruiken, een handige tool die voor jou op zoek gaat naar de beste match. Omdat zo’n vergelijker onafhankelijk is, krijg je altijd het meest complete aanbod van dat moment te zien. Het maakt niet uit of je gaat voor energie vergelijken MKB of grootzakelijk – in alle gevallen kun je zo’n tool gebruiken.

Pak je bedrijfspand aan en kies voor energiebesparing

Een andere manier om geld te besparen op je zakelijke energierekening is door eens te kijken naar je energieverbruik. De kans is groot dat je hier flink op kunt besparen, zodat je uiteindelijk minder geld kwijt bent aan je zakelijke energie. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar het bedrijfspand waar je werkt. Is dat pand op de juiste manier geïsoleerd of kan er nog wat worden verbeterd op het gebied van dakisolatie, vloerisolatie of dubbele beglazing? Door zo’n pand goed te isoleren, hoef je minder hard te stoken wat zorgt voor een aanzienlijk lagere energierekening. Verder is het aan te raden om alle spaarlampen te vervangen met LED-verlichting. Hiermee bespaar je tot wel 80% energie, wat je dus ook zeker gaat merken aan de hoogte van je energierekening. Investeer ook in goede isolerende raamdecoratie en kies voor een slimme thermostaat om zo een duidelijk energieplan op te stellen.

Houd de einddatum en opzegtermijn in de gaten

Nog even terug naar je zakelijke energierekening. Veel ondernemers weten niet dat er nog een manier is om in ieder geval niet onnodig te veel te betalen voor hun zakelijke energiecontract. Aan ieder contract zit een einddatum en een opzegtermijn. Zodra je opzegtermijn in is gegaan en je einddatum nog niet is verstreken, is het nodig om actie te ondernemen. Doe je dit eerder dan de opzegtermijn dan ontvang je een opzegboete van het energiebedrijf waarbij je zit. Waarom dat zo is? Simpel: je hebt een afspraak gemaakt voor een periode waarin je energie af zou nemen. Op basis daarvan heeft een energiebedrijf energie ingekocht. Dat ‘pakket energie’ moet dus nog gewoon worden afgenomen of in ieder geval voor worden betaald. Besluit je om eerder over te stappen dan heb je de kosten van een nieuw energiecontract én de kosten van de opzegboete die je moet betalen. Maar: zorg ervoor dat je ook weer niet te laat overstapt. De einddatum is er namelijk niet voor niets. Zodra die datum is verstreken, mag je energieleverancier het contract stilzwijgend verlengen voor een hoger verlengingstarief. Daarmee betaal je sowieso te veel voor je zakelijke energie.