fbpx

Prijswinnend Floriade paviljoen krijgt tweede leven als kennishub

Artikel delen

The Natural Pavilion, blikvanger tijdens de afgelopen Floriade Expo in Almere, krijgt een tweede leven. Op dezelfde plek waar in de komende jaren een woonwijk verrijst, wordt het voormalige Rijkspaviljoen onderdeel van de Flevo Campus. Daarmee doet het door het consortium Circlewood en DP6 architectuurstudio ontwikkelde modulaire, circulaire en biobased gebouw ook in zijn tweede functie precies waarvoor het is ontwikkeld: mensen inspireren dat ‘Paris Proof’ bouwen nu al kan en navolging verdient.

The Natural Pavilion

Vanaf de allereerste schetsen was het duidelijk dat The Natural Pavilion na sluiting van de Floriade deels of in zijn geheel, op dezelfde plek of ergens anders, een nieuwe functie zou krijgen. Dat is immers waar het bij circulair bouwen om draait: losmaakbaarheid en hergebruik van bouw)materialen.  Deze week is bekend gemaakt dat het unieke gebouw vooralsnog blijft waar het staat: op het terrein van de Flevo Campus in Almere. Flevo Campus zelf wordt de nieuwe huurder en zal het gebouw samen met de provincie Flevoland gaan gebruiken als kantoor-, ontmoetings- en congreslocatie rondom de thema’s circulair, biobased bouwen en stedelijke voedselvraagstukken.

The Natural Pavilion zal straks onderdeel zijn van een bruisende campus voor onderwijs, wetenschap, ondernemerschap en beleid.

Growing Green Cities

Het tweede leven van The Natural Pavilion past uitstekend bij de nalatenschap van de Floriade Expo: Growing Green Cities. Ofwel het naar de stad brengen van innovatieve vormen van landbouw voor een duurzame voedselvoorziening, maar ook door landbouw meer in te zetten als leverancier van bouwmaterialen om zo het biobased bouwen aan te jagen. Alle betrokkenen zijn trots dat het gelukt is het gebouw op de huidige plek te behouden: “Hergebruik van een gebouw in zijn huidige vorm scoort immers het hoogst op de circulariteitsladder”, stelt Xander de Bruine, programmamanager Green Innovation Hub, de opvolger van Floriade Expo. De Bruine was in zijn vorige rol als programmamanager van de Floriade opdrachtgever namens het Rijk voor de bouw van het paviljoen. “The Natural Pavilion is een ongelofelijk mooi verhaal. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in het op gang brengen van de (bouw)transitie die zo hard nodig is. We hebben in korte tijd heel veel geprobeerd en getest en partijen samengebracht waarmee de markt nu verder kan. Dat het gebouw op de Flevo Campus blijft is een regelrechte aanwinst. De Green Innovation Hub en Flevo Campus zijn zo een tastbare erfenis van de Floriade waarin gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk samen werken aan een circulaire toekomst.”

Sedumdak the Natural Pavilion

Inspirerend ontwerp

The Natural Pavilion werd afgelopen jaar in recordtijd ontworpen, ontwikkeld en gebouwd door DP6 architectuurstudio en Circlewood, die ermee wilden bewijzen dat modulair, circulair, industrieel en biobased bouwen beslist geen toekomstmuziek is, maar nu al mogelijk is. Het gebouw deed ruim een half jaar dienst als Rijkspaviljoen tijdens Floriade Expo in Almere, fungeerde als congres- en vergaderlocatie en inspireerde op die manier tal van (internationale) opdrachtgevers, architecten, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. In het ontwerp zijn modulariteit en een hoge mate van flexibiliteit en functionaliteit gecombineerd met minimalistische detaillering, wat samen een krachtig architectonisch beeld oplevert. De scheiding van casco en inbouw is duidelijk herkenbaar en karakteristiek. Door de droge verbindingen kan het geheel worden gedemonteerd en weer in een andere configuratie worden opgebouwd.

The Natural Pavilion,

Internationale prijzen

Interieur the Natural Pavilion, De kwaliteit van het houtbouwconcept is ook bij verschillende toonaangevende (internationale) architectuurplatforms erkend. Zo is het paviljoen genomineerd voor de architectuurprijs van het prestigieuze Duitse magazine DETAIL en won het de publieksprijs in de categorie Sustainable Building van het Britse platform Dezeen. Ook in ons eigen land is The Natural Pavilion veelvuldig genomineerd: bijvoorbeeld voor de Architectenweb Award en de Daylight Award. Ook de kwaliteit van de innovatieve bouwmethode werd gezien en gewaardeerd, deze sleepte de Cobouw Innovatie Award in de wacht.