Extra lage dakdoorvoer voor luchtafvoer

Artikel delen

Op BouwBeurs 2023 liet Ubbink de nieuwe Valetis zien: dit is een nieuwe, extra lage dakdoorvoer voor mechanische luchtafvoer. Door tijdens het ontwerpproces extra aandacht te hebben voor het installatiegemak van de installateur en de werking van het ventilatiesysteem, is er een optimale doorvoer van gerecycled materiaal ontstaan.

Luchtdoorvoer dak

Ubbink heeft met de Valetis de laagste ventilatiedakdoorvoer voor het hellende dak ontwikkeld. Hij komt slechts 140 millimeter boven het dak uit en is daardoor nauwelijks waarneembaar. De dakdoorvoer is niet alleen esthetisch fraai, door de lage opbouwhoogte hoeft er ook geen rekening gehouden worden met de schaduwwerking op de zonnepanelen. Hij kan dus overal op het dak worden geplaatst.

Deze ventilatiedakdoorvoer is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Het is een complete oplossing voor mechanische luchtafvoer en heeft een Ubiflex indekdeel, dat zorgt voor een waterdichte afwerking op pannendaken. De Valetis is geschikt voor alle type dakpannen en bovendien als enige ventilatiedakdoorvoer te gebruiken voor hellingen tussen de 15 en 67 graden.

Minimale koudebrug

Er zijn nog meer voordelen. Traditioneel wordt een dakdoorvoer van het ventilatiesysteem schuin aangebracht. Daarvoor moet een ellipsvormige doorvoer worden gemaakt. Die is moeilijk af te tekenen en te zagen. Vervolgens is het ook nog lastig om een luchtdichte aansluiting te maken. De Valetis gaat daarom haaks door het dak. De ronde dakdoorbreking is daardoor minimaal en maakt het makkelijker om de doorvoer te installeren. Er kan veel exacter worden gewerkt, waardoor er minder kieren ontstaan naast de doorvoer. De luchtdichtheid is zodoende beter en de isolatiewaarde wordt maximaal behouden. Aan de binnenkant kunnen de leidingen bovendien direct langs het dakbeschot worden gemonteerd.

Betere luchtdoorstroming

De Valetis optimaliseert de prestaties van het hele ventilatiesysteem ook nog eens door de maximale luchtdoorstroming. De lucht hoeft namelijk een minder lange weg af te leggen (door de lage opbouwhoogte) én ervaart minder weerstand.

Bij andere geïsoleerde dakdoorvoersystemen is de binnendiameter van de dakdoorvoer vaak kleiner dan die van de ventilatieleiding, terwijl de binnendiameter van de Valetis dezelfde binnendiameter heeft als de rest van de ventilatieleidingen. Daardoor is de weerstand lager en de luchtdoorstroming beter. De ventilatie-unit hoeft dus minder hard te draaien; waardoor er minder energie nodig is en er minder geluid wordt geproduceerd.

Ubbink
www.ubbink.com