(X)XL tegels vragen vakmanschap bij verwerking

Artikel delen

Groot formaat tegels worden steeds populairder. Maar de verwerking van deze XL of XXL-tegels vraag veel vakmanschap en een goede tegellijm. Zo moet er goed worden nagedacht over snijwerk en sparingen, de verwerkingstijd en uitzetting in combinatie met vloerverwarming. CERASTEEL uit het Belgische Mechelen is gespecialiseerd in de verwerking van groot formaat tegels. “Om zeker te zijn van een goede verwerking gebruiken we alleen webercol megaflexx S2 van Weber Beamix”, zegt tegelzetter Daniël Cauwenbergh.

Het zetten van XXL-tegels“Wij zijn gespecialiseerd in de verwerking van XXL-tegels in natte en droge ruimten in woningen en bedrijfsgebouwen. Dat doen we zowel binnen als buiten en op vloeren, wanden, gevels en zwembaden, in nieuwbouw en renovatie. XXL-tegels zijn helemaal in, ook in badkamers. Zowel vloer als wand in hetzelfde materiaal, zonder voegen. Het is allemaal mogelijk, maar dan moet je wel over voldoende kennis beschikken om grote keramische tegels goed te verwerken”, zegt Daniël Cauwenbergh, die meer uitdaging zocht in het tegelvak en nu dus voornamelijk XXL-tegels verwerkt.

De tegels kunnen afmetingen hebben die oplopen tot maar liefst 1,60 x 3,20 meter met een dikte van slecht 6 mm. “Dat zijn dure keramische tegels die je niet even in de container kan gooien als je een fout maakt. Je moet dus zeker weten dat de bewerking en verwerking van die tegels in één keer goed gaat. Dat vraag veel vakmanschap, maar dat vind ik juist ook zo mooi.”

Uitdagingen

Het zetten van XXL-tegelsHet werken met XXL-tegels vraagt dus veel extra aandacht. Zoals gezegd zijn het dure tegels waar je in gaat snijden of sparingen in gaat maken. Dan wil je niet dat je fouten maakt of de tegel barst. De verwerking van één tegel kost dan ook veel tijd, waarbij de tegellijm voldoende open tijd moet hebben.

Wanneer XXL tegels ook nog eens worden gecombineerd met vloerverwarming, kunnen ze 0,5 tot 1 mm uitzetten. Dat lijkt niet veel, maar bij een onvervormbare lijmmortel kan de tegel gaan barsten of losraken. De combinatie met vloerverwarming komt steeds vaker voor, sinds 1 juli 2018 voor netbeheerders de plicht is vervallen om nieuwbouw aan te sluiten op het aardgasnet. Maar ook bestaande woningen worden van aardgas losgekoppeld en gaan over op andere energiesystemen. Veelal gaat het dan om warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Deze systemen zijn het meest efficiënt in combinatie met lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Bij gebruik van webercol megaflexx S2 is een ontkoppelingsmat overbodig; de XXL-tegels kunnen direct op de vloerverwarming worden aangebracht. Klasse S2 staat voor ‘zeer vervormbaar’, met een dwarse vervorming groter dan 5 mm.

Een andere uitdaging vormen XXL-tegels die aan de onderzijde zijn voorzien van een glasvliesnet. De tegellijm moet zijn afgestemd op hechting met glasvlies. “Resumerend wordt het beste resultaat bereikt door een optimale combinatie van vakmanschap en goede tegellijm”, zegt Daniël.

Keuze tegellijm

Het aanbrengen van tegellijmBij CERASTEEL werken ze al jaren tot volle tevredenheid met webercol megaflexx S2. Daniël vertelt: “Deze lijm is prettig verwerkbaar, vooral door de goede smeerbaarheid. Belangrijk is daarnaast de ruime open tijd. Ik laat de lijm na het mengen eerst vijf tot zes minuten met rust, zodat deze wat kan opstijven. Daarna mix ik deze nogmaals en dat resulteert in een open tijd van een half uur tot wel een uur. Dan heb je ruim de tijd om dubbele verlijming, de zogenaamde buttering floating methode, toe te passen. Dat wil zeggen dat zowel de onderkant van de tegel als de ondergrond van lijm worden voorzien. Daarna vlijen we de tegel rustig in de lijm, zodat er geen luchtbellen in komen en het contactoppervlak 100 % is. Voor kleine correcties aan de tegel is dan ook nog tijd.”

Belangrijk is volgens Daniël verder dat de tegellijm is te gebruiken voor harsgebonden- en composiettegels en keramische tegels met glasvezelvlies. “Dat is bereikt door toevoeging van harsen aan de tegellijm.” Prettig is volgens hem verder dat deze tegellijm zowel binnen als buiten toepasbaar is. De geschikte ondergronden zijn divers: cementvloeren, gipsgebonden vloeren, vloeren met vloerverwarming, beton, gipsvezelplaten, pleisterlagen, kalkzandsteen, gasbeton, hardschuimplaten, bestaande tegels, hout, het kan allemaal. Verdere toepassingen zijn onder andere buitenterrassen, het plaatsen van tegels op jonge dekvloeren (één tot drie dagen oud) en zelfs geveltoepassingen.

Ondersteuning

Badkmaer met XXL-tegels“Wat ik naast de productkwaliteit ook heel prettig vind is de ondersteuning vanuit Weber Beamix”, zegt de tegelzetter. “Als we een lastige ondergrond tegenkomen dan bel ik met mijn contactpersoon bij Weber Beamix, of hij komt op het project kijken. Het is altijd prettig even te overleggen met iemand die alles van tegellijmen weet. Denk aan de toepassing van XXL-tegels op oude houten vloeren of in lastige badkamers. Je wilt toch zeker weten dat je de juiste keuzes maakt. De webercol megaflexx S2 is niet de goedkoopste lijm, maar je voorkomt klachten achteraf. De kosten voor herstel van fouten kunnen enorm zijn en je leidt ook reputatieschade. Gelukkig krijgen we nooit klachten achteraf en dat is toch het belangrijkste.”

Saint-Gobain Weber Beamix
www.nl.weber