Beton eco halveert CO2-uitstoot

Artikel delen

Weber Beamix lanceerde al in oktober 2021 een betonmortel met een 50% lagere CO2-uitstoot. Bas Timmerbedrijf Oisterwijk BTO werkt tot volle tevredenheid met deze ‘groene’ betonmortel: “Ik merk geen verschil met de traditionele betonmortel. Dan is de keuze snel gemaakt!”

Tekst: Frank de Groot

Betonnen fundering

Bas van Herk heeft een fundering gestort met Weber Beamix Beton 75 eco. “Voor mij geen andere beton meer!”

Saint-Gobain, de grootste en oudste producent en distributeur van bouwmaterialen ter wereld, laat er geen gras over groeien. In 2050 wil de moedermaatschappij van Weber Beamix alleen nog CO2-neutrale producten leveren. Met de nieuwe betonmortel Weber Beamix Beton 75 eco zijn ze goed op weg, want deze betonmortel reduceert door een andere samenstelling van bindmiddelen de CO2-uitstoot met 50%.

‘Dat zal dan wel ten koste gaan van de verwerkbaarheid, verhardingstijd en sterkte’, horen we de aannemer al denken. Maar Bas van Herk van Bas Timmerbedrijf Oisterwijk BTO, merkt geen verschil: “Ik heb de nieuwe mortel voor het eerst toegepast bij het storten van een fundering, maar ik merk geen verschil in verwerking, verhardingstijd en sterkte. De prijs is ook hetzelfde, dus voortaan voor mij alleen nog eco beton.”

Eigenschappen

Uitgangspunt voor de ontwikkeling van de eco versie was dat de aannemer niet in hoeft te leveren op kwaliteit. De sterkteklasse is C20/25 en de mortel voldoet aan de betonnorm NEN-EN 206 en NEN 8005 (Nederlandse invulling van NEN-EN 206, red.). Een uitstekende betonmortel voor constructieve toepassingen.

De aanduiding ‘eco beton’ betekent vooral dat er veel minder cement wordt gebruik voor de droge mortel. Dat percentage ligt zelfs ver onder de tien procent. Het resterende deel bestaat uit hoogoven slak.

Markwerking

QR-code

Gratis silo? Bestel nu Weber Beamix Beton 75 eco in silo (minimale afname 15 ton) en ontvang de silo 1 week gratis. Scan de QR code of ga naar www.nl.weber/gratis-siloplaatsing.

De betonmortel wordt geleverd in zakken van 25 kg en ook in silo. De zak geeft circa 12 liter betonspecie en is voldoende voor 0,24 m² bij een laagdikte van 5 cm. Maar voor werken vanaf 7,5 m3 (15 ton) is het ook mogelijk om Beton 75 eco in een silo te bestellen. De hoeveelheid mortel die je op dat moment nodig hebt, wordt aangemaakt. Dat betekent geen wachttijden en geen toeslagen voor kleine leveringen. Met een uitlevering van circa 12 liter per minuut is een kruiwagen binnen 5 minuten gevuld. De silo met menger zorgt voor een goede voortgang van het werk. En wanneer het storten klaar is, laat de speciale rubberen mengbuis zich eenvoudig schoonmaken.

Ervaringen BTO

Met Weber Beamix Beton 75 eco gestorte fundering.Bas van Herk kocht voor het storten van een fundering 60 zakken Weber Beamix Beton 75 eco bij PontMeyer Tilburg. Zijn timmerbedrijf  is vooral actief in gevelbetimmeringen en talrijke timmerwerkzaamheden bij particulieren, zoals klein timmerwerk, verbouwingen en bijvoorbeeld de vervanging van een dak. Maar soms komt er ook betonwerk bij, zoals in dit geval het storten van een fundering voor een uitbouw.

Toen Bas bij PontMeyer kennis maakte met Weber Beamix Beton 75 eco, was zijn eerste vraag of deze beton duurder is. “Maar de prijs maakte niet uit. Zelfs als de beton iets duurder was geweest had ik nog de ecovariant overwogen. Met de verwerking merk je alleen dat de kleur iets anders is, maar verder is alles hetzelfde. Het was vrij vochtig tijdens het storten, maar na twee dagen kon ik probleemloos met de opbouw van de uitbouw beginnen. Tja, als je geen verschil merkt met traditionele beton en de prijs is ook hetzelfde, dan is de keuze niet moeilijk. Voortaan kies ik alleen nog maar voor deze eco beton!”

Beton- en Coalitieakkoord

Het BetonAkkoord uit 2018 bevat afspraken over een vermindering van de CO2-uitstoot in de betonketen in 2030 met minimaal 30% ten opzichte van 1990. In het Coalitieakkoord 2021-2025 staat zelfs de ambitie van een CO2-reductie van 55% in 2030. Weber Beamix neemt een voorsprong op deze ambitie en lanceerde al in oktober 2021 een betonmortel met een 50% lagere CO2-uitstoot!

Technische eigenschappen

Toepassing

 • Voor het storten van beton voor constructieve toepassingen.
 • Kant-en-klaar.

Leveringsvorm

 • Zak à 25 kg.
 • Silo

Producteigenschappen

 • CO2-reductie van 50%.
 • Sterkteklasse C20/25, 8 mm korrel.
 • Licht verwerkbaar.
 • Beton voor gewapende en ongewapende betonconstructies.

Grondstoffen

 • Bindmiddel: mengsel van CEM I en hoogoven slak (Conform CEM III/B: EN 197-1).
 • Toeslagmateriaal: harde dichte toeslagmaterialen (EN 12620).
 • Grootste korrelafmeting: 8 mm.
 • Hulpstoffen: plastificeerder.

Prestaties

 • Omschrijving volgens NEN-EN 206.
 • Sterkteklasse: C20/25.
 • Duurzaamheid: Milieuklasse X0, XC3, XD1, XF1 en XA1.
 • Verwerkbaarheid: Consistentie klasse S3/F3.
 • Grootste korrelafmeting: D-max 8 mm.

Eigenschappen verharde mortel

 • Volumieke massa: 2.270 kg/m3 (28 dagen, EN 12390-7).
 • Druksterkte: > 25,0 N/mm2 (28 dagen, EN 12390-3).

Certificeringen

 • Weber Beamix Beton 75 eco wordt geleverd onder KOMO certificaat, certificaatnummer: 701-B.
 • Weber Beamix Beton 75 eco wordt geleverd onder BSB certificaat, certificaatnummer: 701-BBK, vormgegeven bouwstof.

Weber Beamix
www.nl.weber