“Dak is belangrijk bij isolatie en verduurzaming”

Artikel delen

Peter Riezebos is officieel een nieuwe New Builder. Tegelijkertijd ademt zijn levensverhaal het New Builderschap. Als directeur van Daktec, maar ook in zijn persoonlijke leven werkt Peter vol passie aan een betere wereld. Groener, mooier en menswaardiger.

Tekst: Marion Sermondt
Beeld: Daktec

Sedumdak

Daktec Bewust Groen.

Peter begint bij de basis: “Ik ben getrouwd met Liesbeth en samen hebben we vijf kinderen.” Hij begon op vijftienjarige leeftijd bij Breman, als jongste bediende. “Toen nog onder leiding van Reind Breman. Ik heb daar veel geleerd. Reind zei altijd: ‘je personeel is waardevol. Daar moet je goed voor zijn, die moet je op de juiste plek zetten én laten delen in de winst.’ Dat ben ik nooit vergeten”, glimlacht Peter.

Na 17 jaar bij Breman wilde Peter meer. “Ik besloot mijn vleugels uit te slaan.” Meerdere functies volgden, van de keukenbranche tot aan een eigen detacheringsbedrijf in de bouw. Als regiovoorzitter van de stichting Woord en Daad kwam Peter weer in contact met René Breman. Deze vroeg hem begin 2019 om terug te komen, bij Breman Daktechniek. “Ik wist niets van daken, maar wel van leidinggeven. Dus zei ik ja. Ik begon als bedrijfsadviseur en werd vervolgens directeur van de drie noordelijke vestigingen.”

Peter en The New Builders

Peter kwam via Breman al eerder in aanraking met The New Builders. “Ik was altijd al geïnteresseerd. Net als het ‘Bremanisme’ past ook het New Builderschap bij mijn manier van leven. Beide staan voor gelijkwaardigheid en medezeggenschap, werken vanuit eerbied voor mens en aarde. The New Builders zijn belangrijk voor de bouwsector en de maatschappij. We moeten werken met oog voor een goede relatie met je medewerkers en klanten, naast een gezonde winst.”

Bouwvakker op het dak

Het dak op

Tijdens de coronaperiode besloot Breman zich volledig te richten op de installatietechniek. Na flink overleg werd besloten dat Peter als huidige directeur het bedrijf zou overnemen. “Dit kon pas na akkoord van al het personeel, dus gingen we de drie vestigingen langs. Gelukkig was iedereen het ermee eens. Inmiddels is er een vierde bedrijf aan toegevoegd: Daktec Bewust Groen. Hiermee richten we ons volledig op groene daken en zonnepanelen. Daarbij werken we voor de zonnepanelen nog steeds nauw samen met Breman.” Daktec noemt zichzelf niet voor niets ‘een jong bedrijf met 35 jaar ervaring’.

“We moesten keuzes maken: waar zijn we goed in, wat willen we bereiken? We besloten ons te richten op dakrenovatie, waarbij we vooral samenwerken met vastgoedeigenaren en kleine, zelfstandige aannemers. De kleine spelers in de markt, met eenzelfde insteek als wij.”

Ieder zijn deel

Maar wat is die insteek? “Ik wil leidinggeven door een stap terug te doen. Mijn medewerkers de ruimte geven. Zoals Reind Breman mij ooit leerde. We stimuleren onze mensen om zich te ontwikkelen. Daardoor leveren we vakmanschap. Ze delen mee in de winst, maar ook in de verantwoordelijkheid. Iedereen heeft een eigen functie, met bijbehorend salaris. Maar de winst maken we samen. Die wordt dus ook eerlijk verdeeld. En we willen een betrouwbare partner zijn voor medewerkers en klanten. Die instelling zie ik ook terug bij The New Builders. Wie wil je zijn, wat doe je als bedrijf. Met de vraag: hoe bouwen we, wat laat je achter voor je medemens en de volgende generatie. Als iedereen zo zou denken, zou er zoveel veranderen!”

Meer over Daktec

De missie van Daktec is duidelijk: duurzaam renoveren en bouwen, met innovatieve dakoplossingen. “We willen daarbij een belangrijke bijdrage leveren aan het energieneutraal maken van woningen en bedrijfspanden. Onze groene daken leveren daadwerkelijk een belangrijke bijdrage aan het klimaat. Dat, gecombineerd met onze kennis en expertise, resulteert in praktische oplossingen. Daarbij willen we groeien naar een landelijke dekking, als dé specialist in daktechniek. Niet voor niets is ons motto: Uw dak, onze hoogste prioriteit.”

Peter gaat verder: “We richten ons op het complete dak. Wat ligt erop? Moet het dak gesloopt worden of kunnen we onderdelen vervangen? Wat is de wens? We zien het dak als vijfde gevel van de woning. Een belangrijk onderdeel in de isolatie en verduurzaming. Daarbij is veel mogelijk. In de dakbedekking, isolatie en zonnepanelen.”

Peter Riezebos

Peter Riezebos, directeur Daktec: “We willen een belangrijke bijdrage leveren aan het energieneutraal maken van woningen en bedrijfspanden. Onze groene daken leveren daadwerkelijk een belangrijke bijdrage aan het klimaat.”

Bewust Groen

“We zetten op dit moment vol in op Daktec Bewust Groen. Ik geloof dat groene daken de toekomst zijn. Ze dragen bij aan de biodiversiteit, verlagen de omgevingstemperatuur en isoleren je pand. Daarnaast helpt de natuurlijke dakbedekking mee aan de reductie van CO2.”

Groendaken werken als waterbuffer, maar Daktec levert ook speciale waterretentiedaken. “In bepaalde gebieden is het al verplicht om water op te slaan. Dat doen onze daken. Ze bufferen het water en geven het in gedeeltes weer af. Dat voorkomt wateroverlast. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden! Onze volgende stap is recyclebare daken en dakdelen. Dat je ze in de toekomst gewoon weer kan hergebruiken.”

Menswaardig leven

Naast zijn drukke baan bij Daktec is Peter bestuurslid bij branchevereniging Vebidak en regiovoorzitter van de Christelijke stichting Woord en Daad. “Leef je voor jezelf of ook voor de ander? Dat vind ik een belangrijke vraag.” Zo nodigde de familie Riezebos het afgelopen jaar vijf Oekraïense gezinnen uit. “Niet allemaal tegelijk”, lacht Peter. “En nu is het even mooi geweest. De kinderen willen weer rust in de keet. En dat snap ik ook wel. Maar we hadden de plek en vanuit de kerk wilden we samen deze mensen helpen.”

Zelfs in zijn sportieve activiteiten zie je de menswaardigheid terug. “Ik sport graag en heb dat ook nodig. Het zorgt voor de nodige balans in een behoorlijk druk bestaan. Ik sport wekelijks met andere ondernemers, maar loop of fiets daarnaast regelmatig voor het goede doel. Dat stimuleert net een beetje extra.”

Peter heeft binnenkort zijn eerste Activate meeting. “We kunnen zoveel leren van elkaar. Ik kijk ernaar uit om samen te werken aan een mooiere bouwsector en maatschappij. Een betere wereld! Daarbij wil ik niet in mijn eentje New Builder zijn. Het doel is dat ik daar ons hele bedrijf in mee krijg…”

BouwTotaal is in de persoon van hoofdredacteur Frank de Groot ook New Builder.