Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Grootste houthybride kantoor van Europa

Het grootste houthybride kantoor van Europa, het nieuwe hoofdkantoor Mediavaert van DPG Media, heeft 8 februari 2023 het hoogste punt bereikt. Dankzij het gebruik van hout waar mogelijk, het energiezuinige ontwerp en de inzet van geavanceerde technologieën kent het project een hoge bouwsnelheid en een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot in relatie tot haar omvang. Met dit project wordt gestreefd naar een hoge BREEAM-certificering, met de score Excellent.

Ossip van Duivenbode.

Foto: Ossip van Duivenbode.

Met het realiseren van de zesde en laatste verdieping, zijn nu de volledige contouren van het nieuwe journalistieke hoofdkwartier zichtbaar. Met een omvang van 44.500 m2 behoort Mediavaert tot één van de grootste houthybride kantoorgebouwen van de wereld. Het bereiken van het hoogste punt werd door het mdiabedrijf samen met ontwikkelaar Being, aannemer BESIX, bouwplaatspersoneel en andere betrokkenen op de locatie in Amsterdam-Duivendrecht gevierd. Speciaal voor deze gelegenheid maakte kunstenaar Frankey een streetart werk– een referentie naar het mediacircus – dat ceremonieel naar de top werd gehesen.

Op maat gemaakt

gebouw

Foto: Ossip van Duivenbode.

Het nieuwe kantoor is op maat voor het mediabedrijf gemaakt. Met onder andere 30.500 m2 kantoorvloer, is er in het nieuwe hoofdkwartier naast flexibele werkplekken, stilteruimtes en brainstormplekken, ook ruimte voor radio- en opnamestudio’s, restaurants, een koffiebar én een aansprekende eventlocatie aan de kade van de Duivendrechtsevaart. Het is gelegen in het opkomende Werkstad OverAmstel, waar de komst van DPG Media de transitie van klassiek bedrijventerrein naar veelzijdig en levendig gebied in een stroomversnelling brengt. Eerder realiseerde Being hier The Joan, een multifunctioneel werkgebouw dat in 2022 werd opgeleverd.

Hybride constructie

bouwplaats

Foto: Ossip van Duivenbode.

Aannemer BESIX gebruikt hout waar het kan, en staal en beton waar het moet. Dit leidt tot een zeer efficiënt materiaalgebruik en een hoog bouwtempo. De parkeergarage, begane grond en kernen van het gebouw zijn van beton en vormen als het ware de ruggengraat van het complex. Daarna gaat de constructie grotendeels over in hout, met houten balken, liggers en een hout-hybride vloer. In totaal wordt 6.500 m3 hout verwerkt. De houten constructie levert niet alleen een flinke CO2– en tijdsbesparing op, maar geeft het kantoor ook een bijzondere, warme uitstraling.

“Ondanks de groeiende aandacht voor de voordelen van houtbouw, is het gebruik van traditionele bouwmaterialen nog steeds de norm. Mediavaert is een uitstekend voorbeeld van hoogwaardige toepassing van hout op grote schaal. We hopen hiermee als ontwikkelaar bij te dragen aan een nieuwe, duurzamere standaard in de vastgoedsector en daarmee positieve impact te creëren”, zei Dirk Dekker, medeoprichter en -eigenaar Being, al in een eerder stadium.

“Dit nieuwe kantoor voor DPG Media laat zien dat je met een duurzame houten constructie een heel bijzonder gebouw kan maken: gericht op gezondheid, groen, daglicht. De keuze voor een hout-hybride constructie draagt in dit geval bij aan een duurzamer gebouw, een snelle bouwtijd én een bijzondere, gezonde, comfortabele werkomgeving. Het is daarmee een ontzettend goed voorbeeld van integrale duurzaamheid”, aldus Do Janne Vermeulen, architect/directeur Team V Architectuur.

Organisch ontwerp in industriële context

ramen in een bouwplaats

Foto: Ossip van Duivenbode.

Door de zachte vormentaal in het ontwerp van Team V Architectuur introduceert het gebouw straks een geheel nieuwe sfeer in de hardere industriële context van de huidige omgeving. Het interieur vormt een vanzelfsprekende eenheid met de architectuur: open, zacht, groen en licht. In het volgende stadium worden blauw-groene keramieken gevelpanelen met reliëf aangebracht die het organische karakter verder versterken. In de laatste fase wordt een natuurinclusief landschap en groene daken en terrassen toegevoegd, naar ontwerp van DELVA. Deze groene buitenruimtes in, op en rondom het gebouw spelen een verbindende rol en creëren een levendige synergie tussen gebruikers, functies, activiteiten en natuur.

Bouwpartners

Mediavaert is een ontwikkeling van Being in opdracht van DPG Media. Het ontwerp is afkomstig van het Amsterdamse architectenbureau Team V Architectuur, in samenwerking met DELVA Landscape Architecture / Urbanism, Arup en DGMR. Drees & Sommer Netherlands verzorgt het kwaliteitstoezicht van realisatie tot en met oplevering. BESIX Nederland is verantwoordelijk voor de bouw. Naar verwachting wordt Mediavaert begin 2024 opgeleverd.

BouwTotaal