Veilig zonnepanelen installeren

Artikel delen

Kortgeleden trok de Arbeidsinspectie nog aan de bel: in de afgelopen drie jaar kwamen vijf mensen om het leven tijdens het installeren van zonnepanelen. En alleen in dit voorjaar constateerde de inspectie 140 overtredingen, op 200 gecontroleerde bouwplaatsen.

Zonnepanelen op daken

De redenen voor deze schrikbarende aantallen lopen uiteen. Zonnepanelen worden meestal in een kort tijdsbestek geplaatst, waardoor werknemers afzien van het gebruik van beschermingsmaatregelen, ook al bieden veel werkgevers deze wel aan. Werken op daken, op hoogte dus, is al extra risicovol en de bevattelijkheid voor een windvlaag van een zonnepaneel, door het formaat, vergroot dit risico nog eens.

Doelgerichte, korte training

Tijdens de training ‘Veilig Werken op Hoogte’ van Bouwradius, worden deelnemers gemotiveerd om de vereiste veiligheidsmiddelen op deskundige wijze toe te passen. Het is een doelgerichte en korte training van een halve dag waarin verschillende aspecten van het installeren van zonnepanelen op platte en hellende daken aan bod komen. Het veilig werken met een hoogwerker, met een rolsteiger en op een ladder passeren onder meer de revue. Uiteraard wordt ook gekeken waarom het belangrijk is om bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen en wanneer een dakrandbeveiliging en aangelijnd werken noodzakelijk is.

Meer weten over deze training? Bezoek dan de website.

Bouwradius
www.bouwradius.nl/