Verkopen nieuwbouw onder druk

Artikel delen

De inflatie en aanhoudende geopolitieke onzekerheden zorgen voor nog steeds een laag consumentenvertrouwen, ook al is dat vertrouwen de laatste maanden wat aan de beterende hand. Dit zet samen met de flink hogere rente de verkopen van nieuwbouwwoningen onder druk.

Bouwmonitor verkoop nieuwbouwwoningen

Consumenten zijn sinds de herfst van vorig jaar veel minder op zoek naar ‘nieuwbouw’, blijkt uit het aantal zoekopdrachten naar deze term in Google. En ‘minder kijken’ leidt ook tot ‘minder kopen’. Zo werden er in de periode november 2022 – januari 2023 ongeveer de helft minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Goede courante projecten lopen nog wel, maar voor minder courante duurdere nieuwbouwwoningen kunnen projectontwikkelaars beduidend moeilijker een koper vinden.

Duurdere bouwmaterialen

De huidige hoge prijzen voor bouwmaterialen laten de kosten voor aannemers van nieuwbouwwoningen stijgen. Prijzen van bouwmaterialen zijn met bijna 20% opgelopen in het afgelopen jaar. De grootste stijgingen lijken echter voorbij. Andere kosten, zoals arbeid, stijgen wel minder hard. Ondanks dat verkoopprijzen voor nieuwbouw flink gestegen zijn de afgelopen jaren, kan dit op korte termijn projecten toch onrendabel maken.

74.000 nieuwbouwwoningen in 2022, in 2023 afname naar 70.000

De kabinetsdoelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen blijft nog ver uit zicht. Het laatste jaar dat dit gebeurde was in 1989. In 2022 werden er circa 74.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, bijna 3.000 meer dan in 2021. Door de beperkte vergunningverlening verwacht ING Research dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2023 daalt en uitkomt op circa 70.000.

Maurice van Sante
ING Research
maurice.van.sante@ing.com