Bouwplaats ongevallen? Zó voorkom je ze

Artikel delen

Dat een ongeluk in een klein hoekje zit, weet iedereen. Maar dat je dat kunt voorkomen door specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, zogeheten PBM’s, dringt maar langzaam door tot vakmensen in de bouw. Delta Plus heeft voor de 5 belangrijkste te beschermen lichaamsdelen PBM’s, en daarin onderscheidt het bedrijf zich in de markt. “One-stop-shop” is hiermee mogelijk voor bedrijven actief op bouwplaatsen”, stelt Martijn Schook van Delta Plus.

Persoon die veilig werktNog steeds komen ongevallen op bouwplaatsen veel voor, ondanks dat de wet- en regelgeving in de afgelopen decennia flink is verscherpt. Per jaar gaat het in de bouw gemiddeld zo’n 440 keer mis. Per 100.000 banen gaat het om zo’n 133 ongevallen. Eind maart bleek nog bij een controle van de Arbeidsinspectie op 200 bouwplaatsen verspreid over Nederland, dat bij circa 140 bouwplaatsen overtredingen zijn geconstateerd. In totaal ging het om meer dan 250 overtredingen.

Veilig werken is dus nog helemaal geen zekerheidje, weet ook de heer Schook. “Het zit hem vaak ook in hoe vakmensen PBM’s gebruiken. Neem nu een valharnas: veel vakmensen hebben er eentje aan, maar vergeten de broekzakken of vestzakken leeg te maken van bijvoorbeeld sleutels. Als bij een val het harnas zijn werk doet, kan het zijn dat een sleutelbos in een broekzak tot nare verwondingen kan leiden.”

Het is slechts één van de mogelijke persoonlijke beschermingsmiddelen, die vakmensen op de bouwplaats kunnen gebruiken. “In onze uitgebreide brochure, speciaal voor werken in de bouw, staat om wat voor PBM’s het gaan. Vertrekkende van de risico’s binnen de sector bieden we voor elk van de 5 categorieën (hoofd-, hand-, lichaams-, voet- en valbescherming), gekoppeld aan de uit te voeren opdracht, telkens de best passende PBM-oplossing. Zowel voor ruwbouw als afwerking. Kortom, bij Delta Plus kun je alles in 1 keer aanschaffen.”

De juiste PBM-middelen vinden voor jouw opdracht? Download hier de brochure en ontdek de best passende PBM-oplossingen! Voor meer informatie kunt u tevens mailen naar martijn.schook@deltaplus.fr.

Het bedrijf is wereldwijd actief, in 110 landen. “Die kennis nemen we ook mee naar de bouwplaats, want wij komen desgevraagd met een toolbox naar vakmensen om uit te leggen waarom PBM’s zo belangrijk zijn. En hoe je ze moet gebruiken, zodat men ze gebruikt. Want dat laatste gebeurt wel steeds meer, maar wel erg langzaam.”

Delta Plus
www.deltaplus.eu