Circulaire façadetegel in Nationale Milieudatabase

Artikel delen

De milieuprestaties van circulaire bouwmaterialen zijn nog weinig zichtbaar in de Nationale Milieu Database (NMD). De NMD fungeert als een onafhankelijke kennisbron om een eenduidige berekening van de milieuprestatie van bouwwerken in Nederland mogelijk te maken. De uit 100% gerecycled PVC gemaakte tegel van Pretty Plastic is de eerste volledig gerecyclede gevelbekleding die is opgenomen in de NMD met een categorie 1-productkaart.

Façade tegels

Met de opname in de NMD wordt de positieve impact van de circulaire tegel bij toepassing op circulaire bouwprojecten direct zichtbaar. De tegel is ontworpen en geproduceerd door Pretty Plastic en is al toegepast bij verschillende bouwprojecten in binnen- en buitenland. De tegel is de eerste volledig gerecyclede gevelbekleding die is opgenomen in de NMD met categorie 1-productkaart op basis van een zogenaamde ‘Life Cycle Analysis’. De resultaten van deze Life Cycle Analysis (LCA) zijn samengevat in een Environmental Product Declaration (EPD).

Categorie 1-productkaart

Huis met façadetegeksDankzij de geleverde merkgebonden data van de fabrikant is de Pretty Plastic tegel geplaatst in de NMD met een categorie 1-productkaart. Deze categorie geeft een veel gedetailleerder beeld dan de algemene categorie 3-productkaart. Hiermee wordt de specifieke milieuprestatie van de Pretty Plastic-tegel inzichtelijk en draagt deze direct bij aan een verlaging van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)-score. Bouwers kunnen bij toepassing van de Pretty Plastic-tegel als gevelbekleding tevens aanspraak maken op de Milieu Investerings Aftrek (MIA/VAMIL-regeling) als onderdeel van circulaire gevelbouw.

De façadetegels zijn volledig gecertificeerd op technisch en duurzaam gebied. Met de door Pretty Plastic ontwikkelde tegel wordt per vierkante meter ruim 24 kilo gerecycled PVC verwerkt. Hiermee draagt ieder bouwproject, waar de tegels worden geïnstalleerd, direct bij om de PVC-afvalberg te verkleinen. De missie van Pretty Plastic sluit naadloos aan bij zowel de Europese als de Nederlandse plannen om in 2050 een circulaire economie te realiseren.

Circulaire bouwmaterialen

Pretty Plastic ontwerpt en produceert circulaire bouwmaterialen voor toepassingen op gevels en daken. De uit 100% gerecycled PVC vervaardigde designtegels zijn volledig gecertificeerd, eenvoudig te bevestigen, losmaakbaar en herbruikbaar. De tegels worden in Noord-Brabant geproduceerd van Nederlands PVC-bouwafval afkomstig van onder andere raamkozijnen, dakgoten en rioolbuizen.

Het bedrijf is opgericht om zoveel mogelijk PVC-afval te onttrekken aan de afvalberg en er circulaire bouwmaterialen van te maken. Met de combinatie van kennis en ontwerpkracht wil het verandering teweegbrengen in de bouwsector. Ingrijpen in deze sector heeft veel impact voor langere tijd. Daarom ontwikkelt Pretty Plastic bouwmaterialen die in grote hoeveelheden kunnen worden ingezet met een lage omloopsnelheid en met een volledig sluitende kringloop qua materiaalgebruik.

Pretty Plastic
www.prettyplastic.nl