Lezerstest

Producten
Artikel delen

Klein, maar krachtig

Festool komt binnenkort met de nieuwste accu-schroefboormachines CXS18 en de TXS18. Compact, maar extreem krachtig. Als je de machines voor het eerst ziet denk je eigenlijk snel aan 12 volt. Maar vergis je niet, dit zijn serieuze spelers in het 18 volt segment. Vooral als je er in het werk vrij veel mee bezig bent is dit juist een aangename machine. Juist door zijn compacte afmetingen en geringe gewicht. Hij is in twee modellen verkrijgbaar. De CXS18 met beugelgreep, en de TXS18 met T-greep. Technisch zijn de machines gelijk aan elkaar en ook de prijs is hetzelfde.

Tekst en beeld: Ton Beijk

Accu-schroefboormachines

Foto 1

Welke machine kies je dan? Dat heeft vooral met het werk te maken dat je er mee doet en natuurlijk je eigen voorkeur. Je kunt er een beetje van uitgaan dat de ‘T-greep’ meer universeel in te zetten is en dat de ‘beugelgreep’ iets meer gericht is op interieur- en meubelbouwers. Maar dit is geen geschreven wet. De gedachte achter de beugelgreep is dat wanneer je de machine vasthoudt zoals bedoeld, de as van de machine in een lijn ligt met je pols en wijsvinger (zie Foto 2). Je bedient de schakelaar dus met je middelvinger. Dit komt ten goede aan de richting en positie van het schroeven en boren.

Schroef je ook bijvoorbeeld vaker gipsplaten tegen een plafond, of verricht je gewoon veel schroefwerk achter elkaar, dan is de beugelgreep juist niet aan te raden. Dit geeft dan weer een grotere aanslag op je polsen. Dan kies je eerder voor de T-greep.

Met het optionele hoekaanzetstuk en excenteraanzetstuk maak je de machines zeer breed inzetbaar (zie Foto 3). Deze onderdelen zijn allemaal zeer snel en makkelijk te koppelen met het FastFix-aansluitsysteem.

Accu-schroefboormachine

Foto 2.

Toch wat ‘nieuws’

Ik heb wel een paar opmerkelijke zaken gevonden aan de machines. Vooral het instelbare draaimoment. Die is in dertien stappen in te stellen. Dat is op zich niet nieuw, maar Festool heeft dit nu gekoppeld aan het toerental. Dus wanneer je een laag draaimoment instelt, verlaagt ook evenredig het toerental. Denk aan schroefjes in een pianoscharnier. Een balans dus tussen kracht en toerental.

Over de ergonomie hebben de ontwerpers bij Festool heel goed nagedacht. En ze hebben natuurlijk ook erg goed geluisterd naar de gebruikers. Ik denk dat daar ook vooral de kracht van Festool zit. Kijk maar naar de positie van de verlichting. Echt op de goede plek (zie Foto 6). Verder beschikken de machines over het CENTROTEC-systeem dat snel wisselen van bitjes en boren mogelijk maakt. En natuurlijk een links of rechts plaatsbare riemclip. Heel goed geplaatst.

Ook een noviteit is de instelbare links/rechts schakelaar. Dit vooral voor de linkshandigen onder ons. Zo zit die schakelaar dan niet in de weg bij linkshandige bediening. Echter moet je geen digibeet zijn. Je hebt wel de Festool Work-app nodig en dat is alleen in combinatie met een Bluetooth® accu mogelijk.

Accu-schroefboormachines

Foto 3.

Ongekend ‘krachtig’

Accu-schroefboormachines

Foto 4.

Dat accumachines krachtig zijn geworden, daar zijn we inmiddels wel achter. Maar waar liggen de grenzen? In mijn jarenlange ervaring als gereedschap tester sta ik nergens meer van te kijken. Echter laten sommige merken mij elke keer weer verbazen. Door de ontwikkeling van de huidige generatie accu’s en de koolborstelloze motoren kunnen ze echt ongekend veel kracht uit die machines halen. En natuurlijk ook de juiste overbrenging, zeg maar de versnellingsbak.

Festool geeft aan dat een schroef die je verwerkt met deze machines een maximum afmeting mag hebben van 6 x 240 mm. Dat is best fors: 24 cm! Denk toch nog even terug in de tijd, misschien de wat oudere onder ons, hoe het allemaal begon met 7,2 volt machines. Toen mochten we blij zijn als je een 5 x 60 mm schroef helemaal het hout in kreeg. Ik trok toch de stoute schoen aan en pakte een 8 x 300 mm schroef. In de lengterichting door een balk (Foto’s 4 en 5). Mijn polsen hadden het zwaarder dan de machine…

Accu-schroefboormachine in actie

Foto 5.

Conclusies

Accu-schroefboormachines

Foto 6

Licht, compact en indrukwekkend sterk. De 18 volt compacte schroefmachine TXS 18 is je ideale hulp voor diverse, dagelijkse klussen. De klassieke T-vorm zorgt voor een gemakkelijke hantering en een korte afstand tot het werkstuk. Talrijke aanzetstukken lossen de moeilijkste toepassingen op, perfect ook voor krappe plaatsen of hoeken. Een snelle gereedschapswissel wordt gegarandeerd door de FastFix-aansluiting en het CENTROTEC-systeem. Slimme details zoals de bithouder, de lichtregeling en de dekselvak-systainer3 maken van de TXS 18 een compacte krachtpatser met praktische speciale uitrusting.

 • Overtuigende ergonomie en laag gewicht om gemakkelijk te boren en schroeven.
 • De compacte en handzame constructie maakt het werk ook op krappe plaatsen eenvoudiger.
 • Snel en zonder gereedschap wisselen naar boren, schroeven, hoekboren en hoekschroeven dankzij FastFix-aansluiting.
 • Talrijke aanzetstukken voor diverse toepassingen. Alle aanzetstukken van de actuele 18 V-schroefmachines zijn uitwisselbaar voor CXS 18 en TXS 18.
 • De diepteaanslagen en de excenteradapter maken extra dieptebegrensd en dicht bij de kant schroeven mogelijk.
 • Duurzaam dankzij koolborstelloze EC-TEC-motor.
 • Geïntegreerde magnetische bithouder.
 • Optimale verlichting van het werkgebied door bijschakelbare LED-verlichting (in combinatie met een Bluetooth® accu ook via de Work-app regelbaar).
 • Voor linkshandigen kan met behulp van de Work-app de rechts-/links-schakelaar omgekeerd worden, zodat de schakelaar in de hoofdtoepassing – rechts draaiend – niet meer storend in het greepbereik van de linkshandige zit (alleen in combinatie met een Bluetooth® accu mogelijk).
 • Gewoon mobiel: de TXS 18 komt in de praktische Systainer³ en kan zo voor het eenvoudige transport van de werkplaats naar de bouwplaats perfect geïntegreerd worden in de bedrijfswageninrichting van bott.
 • 13-traps instelling en uitschakeling van het draaimoment voor exact schroeven.
 • Robuuste en aan beide zijden monteerbare riemclip.

Kortom: Met de CXS18 en de TXS18 vult Festool hun 18 volt programma zeer goed aan. Dit zal een zeer populaire machine worden door zijn compacte afmetingen en zeer lage gewicht.

Over de auteur:

Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

BouwTotaal