In de spotlight

Producten
Artikel delen

Brandveilig bouwen? Dit kozijn is als eerste CE-gecertificeerd

Aannemers moeten bij een brandscheiding kunnen aantonen dat een deur- of kozijnconstructie brand- en rookwerend is. Bij te openen ramen en buitendeuren geldt een verplichte CE-certifi cering (EN 16034), die vaak niet voorhanden is.

Brandveilig kozijn

WEBO heeft als eerste leverancier deze CE-certificering behaald voor 30-60 minuten brand- en rookwerende hout-aluminium kozijnen én deuren. De certificering is geldig op het gehele systeem, inclusief hang- en sluitwerk. Hierdoor kunnen de vereiste brandprestaties op voorhand in het bouwproces aangetoond worden en is een deskundigenverklaring niet langer nodig. De CE-certificering zorgt tevens voor een goede voorbereiding op de nieuwe Wet kwaliteitsborging (Wkb).

De brandtesten voor zowel de deur- als kozijnconstructie zijn uitgevoerd door Peutz, conform EN 16034. Om in de praktijk diverse maatvoeringen en configuraties te kunnen realiseren, heeft Peutz een uitgebreid toepassingsgebied (ExAp) opgesteld. In de nieuwe brochure van WEBO zijn alle classificaties (EW, EI1, S200 & SA), confi guraties en maatvoeringen op een overzichtelijke manier weergegeven.

Download hier de brochure

Het beste uit twee werelden

Met het HoutAlu-Kozijn® profiteer je van het beste uit twee werelden: zo is het aluminium aan de buitenzijde onderhoudsvrij en wordt het hout aan de binnenzijde niet blootgesteld aan weersinvloeden. Hierdoor kan het hout voorzien worden van een transparante afwerking. Met een U-waarde tot 0.64 W/m2.K en een lage Total Cost of Ownership is het kozijn bijzonder geschikt voor de hoogbouw. Ook bij projecten waar brandwerende scheidingen vereist zijn – zoals portiekflats, scholen, ziekenhuizen en kantoren – biedt het HoutAlu-Kozijn® een uitkomst.

Brandwerendheid: regelgeving versus praktijk

Bij een brandscheiding geldt dat te openen ramen en buitendeuren voorzien moeten zijn van een CE-markering conform EN 16034 (aanvulling op EN 14351-1). Daarbij gaat het om een compleet getest systeem, waar de aannemer in de praktijk niet van mag afwijken. Dit levert regelmatig problemen op, omdat diverse onderdelen van de kozijn- en deurconstructie vaak bij meerdere leveranciers worden ingekocht. In dat geval moet de brandwerendheid door een onafhankelijke inspecteur beoordeeld worden. Het compleet CE-gecertificeerde HoutAlu-Kozijn® (ramen en deuren) biedt hierin een uitkomst. Naast hout-aluminium is WEBO ook gecertificeerd voor 30-60 minuten brandwerende houten kozijnen en deuren.

Brandveilig kozijn

Prestaties brandwerend- en rookwerend HoutAlu-Kozijn®

Draai-kiep deel draaiend naar het vuur toe:

  • EI130,EI145
  • EW30 + EW60

Draai-kiep deel draaiend naar het vuur toe:

  • EI115
  • EW30 + EW60

Voor de deurset is een stapeldorpeldeur geclassificeerd.
Draairichting van het deurblad naar het vuur toe:

  • EI130
  • EW30
  • S200
  • SA

Het HoutAlu-Kozijn® biedt dankzij het gebruik van hout een duurzame oplossing, vooral in een sector waarin steeds strengere CO2- en stikstofeisen gelden.

WEBO
www.webo.nl

BouwTotaal